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     April 15, 1980     (OPINION) 
 
     Honorable Ben Meier 
     Secretary of State 
     Department of State 
     State Capitol 
     Bismarck, North Dakota  58505 
 
     Dear Mr. Meier: 
 
     This is in response to your letter of March 3, 1980, wherein you 
     state: 
 
           I would like your opinion on the following: 
 
               If a vacancy occurs in a constitutional office according to 
               Section 78 of the North Dakota Constitution, the Governor 
               shall have the power to fill such vacancy by appointment. 
 
               Section 44-02-08 of the North Dakota Century Code indicates 
               that the appointment shall be made in writing and shall 
               continue in force until the first general election or until 
               a successor is elected and qualified. 
 
           In your opinion what constitutes the first general election 
           following an appointment as stated in section 44-02-08 of the 
           North Dakota Century Code.  Is it the primary held in September 
           every two years as provided by law, or is it the general 
           election held in November every two years as provided for by 
           law? 
 
           My question is, our present State Treasurer was appointed by 
           the Governor to fill out the unexpired four year-term of the 
           later Walter Christensen.  On what election does the office of 
           the State Treasurer appear on the ballot to fill the unexpired 
           term: 
 
           1.  Primary election, September 2, 1980? 
 
           2.  General election, November 4, 1980? 
 
           3.  Will the Governor's appointee hold office until January 
               when all other state officers elected take office for their 
               four-year terms? 
 
     Section 82 of the North Dakota Constitution, as amended by Article 
     80, provides in part: 
 
           SECTION 82.  There shall be chosen by the qualified electors of 
           the state at the times and places of choosing members of the 
           legislative assembly, a secretary of state, auditor, treasurer, 
           superintendent of public instruction, commissioner of 
           insurance, an attorney general, a commissioner of agriculture 



           and labor, and a tax commissioner, who shall have attained the 
           age of twenty-five years and shall have the qualifications of 
           state electors.  They shall severally hold their offices at the 
           seat of government for the term of four years beginning with 
           the year 1965, and until their successors are elected and duly 
           qualified; but no person shall be eligible for the office of 
           treasurer for more than two consecutive terms. 
 
     Section 78 of the Constitution provides: 
 
           SECTION 78.  When any office shall from any cause become 
           vacant, and no mode is provided by the constitution or law for 
           filling such vacancy, the governor shall have power to fill 
           such vacancy by appointment. 
 
     Section 44-02-03 of the North Dakota Century Code provides, in part: 
 
           44-02-03.  VACANCY IN STATE OR DISTRICT OFFICE - HOW FILLED. 
           Any vacancy in a state or district office, except in the office 
           of a member of the legislative assembly, shall be filled by 
           appointment by the governor. . . . 
 
     Section 44-02-08, as amended in 1975, provides: 
 
           44-02-08.  APPOINTMENT TO BE MADE IN WRITING - TERM.  Any 
           appointment to fill a vacancy under the provisions of this 
           chapter shall be made in writing, and, except as otherwise 
           expressly provided by law, shall continue in force until the 
           first general election thereafter, when the vacancy will be 
           filled by election, and thereafter until the appointee's 
           successor by election is qualified. 
 
     Prior to the 1975 amendment, section 44-02-08 provided that the 
     appointment to fill a vacancy "shall continue in force until the 
     expiration of the term in which the vacancy occurs, and until the 
     appointee's successor is elected and qualified." 
 
     This office had occasion to give interpretation to the meaning of the 
     term "first general election" as used in section 44-02-08 shortly 
     after the 1975 amendment.  In an opinion dated August 23, 1976, 
     relating to a vacancy in a county office we stated: 
 
           We believe section 44-02-08, as amended by the 1975 
           Legislature, is plain on its face.  It provides that unexpired 
           terms are to be filled at the next general election.  In this 
           instance that election is November 2, 1976. 
 
     This conclusion is supported by the provisions of section 16-01-01, 
     which identifies "primary, general, and special election" as the 
     three types of elections in this state, section 16-06-01, which 
     defines the general election as being held on the first Tuesday after 
     the first Monday in November of each even-numbered year, and the 
     language of the North Dakota Supreme Court in State ex rel. Lanier v. 
     Hall, 23 N.W.2d., at page 47, defining and considering the meaning of 
     the terms general, primary and special elections. 
 
     This conclusion is also supported by the interpretation given to 



     Section 97 of the North Dakota Constitution which provides that the 
     governor shall appoint a person to fill a vacancy in the office of 
     Supreme Court justice or district court judge and that the 
     appointment "shall continue until the next general election."  The 
     North Dakota Supreme Court construed Section 97 in State ex rel. 
     Vogel v. Garaas, 261 N.W.2d. 914 (N.D. 1978).  In that decision the 
     Court stated at pages 920-921 of the reported decision: 
 
           Pursuant to section 44-02-08, N.D.C.C. (as amended, S.L. 1975, 
           ch. 416, section 1), any appointment to fill a vacancy under 
           section 44-02-03, N.D.C.C., is to continue in force until the 
           first general election thereafter "except as otherwise 
           expressly provided by law."  Likewise, section 97 of the North 
           Dakota Constitution provides that an appointment to fill a 
           vacancy shall only continue until the next general election. 
           This part of section 97 is self-executing and currently 
           operative.  Any other conclusion would thwart the intent of the 
           people to limit the term of appointment.  Consequently, any 
           appointment by the Governor to fill a vacancy in the office of 
           district court judge, whether pursuant to his authority under 
           section of the Constitution or under section 44-02-03, shall 
           continue until a successor is elected at the next general 
           election and thereafter qualifies.  See section 44-01-03, 
           N.D.C.C. 
 
     The footnote at the bottom of page 921 states: 
 
           The term "general election" contemplates following the regular 
           election procedures, including the nominating procedures of the 
           primary election unless time does not permit, in which case 
           nominations would be accomplished in the same manner as in 
           special elections for no-party offices. 
 
     While the decision in the Garaas decision concerned the appointment 
     of a district court judge pursuant to Section 97 of the Constitution, 
     the term "general election" is used in similar context to the use of 
     that term in section 44-02-08. 
 
     Based on the foregoing it remains our opinion that the term "general 
     election" as used in section 44-02-08 means a general election held 
     on the first Tuesday after the first Monday in November of each 
     even-numbered year as defined in section 16-06-01. 
 
     With regard to your questions concerning the application of section 
     44-02-08 to the unexpired term of State Treasurer for purposes of 
     determining whether the remainder of that term will be filled by 
     election at the general election on November 4, 1980, it is necessary 
     to give careful consideration to the language of section 44-02-08. 
 
     Pursuant to this section, "except as otherwise expressly provided by 
     law," an appointment continues in force until the first general 
     election thereafter "and thereafter until the appointee's successor 
     by election is qualified."  In an opinion dated November 24, 1976, 
     regarding the time when a person elected to a county office pursuant 
     to section 44-02-08 would qualify for the office we stated: 
 
           We conclude that since section 44-02-08 provided that the 



           person appointed to fill a vacancy holds office until the first 
           general election thereafter and until the appointee's successor 
           by election is qualified and since there is no time specified 
           when the appointee's successor by election is to take office, 
           that such successor may take office at any time after he has 
           received his certificate of election.  The purpose of the 
           amendment of section 44-02-08, as set forth in testimony before 
           the legislative committees that heard the bill, was to require 
           vacancies in elective office to be filled by election rather 
           than appointment and, in the absence of any statute to the 
           contrary, it would appear the intent of such legislation was to 
           permit the person elected to take office as quickly as possible 
           after being declared elected.  We can find no valid reason for 
           concluding that a county official, as opposed to a state or 
           district official, does not take office immediately after being 
           declared elected when he has been elected to fill a vacancy 
           which is currently being filled by an appointee.  (Emphasis 
           added). 
 
     This conclusion is supported by the statement of our Supreme Court in 
     Hall, supra, at page 48: 
 
           When an elective office becomes vacant it is the policy of the 
           law to give the people a chance to fill it by the elective 
           process as soon as practicable. 
 
     The 1977 Legislature, by amendment to section 11-10-05 and section 
     44-01-03 of the North Dakota Century Code adopted the policy stated 
     in Hall as applied to county and district offices.  For purposes of 
     county offices section 11-10-05 now provides, in part: 
 
           11-10-05.  WHEN TERMS OF COUNTY OFFICERS COMMENCE - WHEN 
           OFFICERS QUALIFY. . . .  If an officer is elected to fill an 
           unexpired term in an office then held by an appointee, such 
           officer may qualify and enter upon the discharge of the duties 
           of such office at any time after receiving a certificate of 
           election to that office but not later than the first Monday in 
           January next succeeding the date of his election to the 
           unexpired term of office. 
 
     For purposes of district offices section 44-01-03 now provides, in 
     part: 
 
           44-01-03.  WHEN STATE AND DISTRICT OFFICERS SHALL QUALIFY. . . 
           . When a person is elected to fill an unexpired term in a 
           district office then vacant or then held by an appointee, such 
           person may qualify and enter upon the discharge of the duties 
           of such office at any time after receiving a certificate of 
           election to that office but not later than the tenth day of 
           January next succeeding the date of his election to the 
           unexpired term of office.  (Emphasis added). 
 
     It is clear that persons elected at a general election to fill the 
     unexpired term of a county or district office may take office 
     immediately after receiving a certificate of election from the 
     appropriate canvassing board. 
 



           The Legislature has not, however, chosen to extend this policy 
           to state officers.  Section 44-01-03 provides that all state 
           officers elected, without regard to the nature of the term, 
           i.e.:  regular or unexpired. 
 
           . . . shall qualify on or before the first day of January next 
           succeeding their election, or within ten days thereafter, and 
           on said first day of January, or within ten days thereafter, 
           shall enter upon the discharge of the duties of their 
           respective offices. . . . 
 
     No proviso exists, as in the case of county or district officers, for 
     a state officer to qualify and take office immediately upon receipt 
     of a certificate of election.  Therefore, a person elected at a 
     general election to fill the unexpired term of a state office does 
     not enter upon the discharge of the duties of such office before the 
     first day of January thereafter. 
 
     With regard to the unexpired term of State Treasurer presently filled 
     by appointment, any person elected at the November 4, 1980, general 
     election to fill the remainder of the term would not qualify for and 
     assume the duties of that office as provided by section 44-01-03 at 
     any time before January 1, 1981.  Accordingly, such an election would 
     be of no effect since the remainder of the term would expire before 
     the person elected could, by operation of section 44-01-03, assume 
     office. 
 
     Such an election would, therefore, be a useless and idle act.  A 
     basic maxim of jurisprudence, codified in this state by subsection 23 
     of section 31-11-05 of the North Dakota Century Code provides that 
     "the law neither does nor requires idle acts."  This maxim has been 
     recognized and adopted by our Supreme Court.  See:  Apple Creek 
     Township v. City of Bismarck, 271 N.W.2d. at 586 (N.D. 1978) and 
     State v. Odegaard, 165 N.W.2d.  677 (N.D. 1969). 
 
     After full consideration of the facts and circumstances presented, 
     the statutory provisions quoted above, previous Attorney General 
     opinions and the decisions of the North Dakota Supreme Court cited 
     herein, it is our opinion that an election is not required by section 
     44-02-08 to be held at the 1980 general election to fill the 
     remainder of the unexpired term of State Treasurer.  It is our 
     further opinion that the appointment by the Governor to fill the 
     vacancy resulting from the death of the previously elected State 
     Treasurer will continue in force through the remainder of the present 
     term and until the appointee's successor to be elected to a four-year 
     term of office at the November 1980 general election is qualified. 
     The statutes so provide and a different result may only be effected 
     by the Legislature or upon review and determination by the courts. 
 
     It is hoped that the foregoing will be of assistance. 
 
     Sincerely, 
 
     ALLEN I. OLSON 
 
     Attorney General 


