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     January 24, 1980     (OPINION) 
 
     Mr. Howard J. Snortland 
     Superintendent of Public Instruction 
     State Capitol 
     Bismarck, North Dakota  58505 
 
     Dear Mr. Snortland: 
 
     This letter is in response to your request of January 2, 1980, to 
     this office in which you request our opinion on the following 
     question: 
 
           May a school district levy for social security and teacher 
           retirement funds for the school district's contracted share of 
           teachers' salaries to the multidistrict special education 
           centers? 
 
     You indicate that the multidistrict special education boards, created 
     by the 1979 Legislature, have no taxing authority and that the cost 
     for the employment of teachers who can be employed by the boards will 
     be borne by the school district. 
 
     Section 15-59.2-01 of the North Dakota Century Code authorizes school 
     districts to be organized into multidistrict special education 
     programs.  That section provides as follows: 
 
           15-59.2-01.  MULTIDISTRICT SPECIAL EDUCATION PLAN.  School 
           districts may be organized into multidistrict special education 
           programs for purposes of planning and coordinating special 
           education and related services.  The multidistrict program 
           board shall submit a plan for implementation by July 1, 1980, 
           for such organization to the superintendent of public 
           instruction, who shall approve or disapprove any plan 
           submitted.  Such plan and any amendments shall meet the 
           regulations and guidelines as established by the superintendent 
           of public instruction.  School districts not participating in a 
           multidistrict special education program shall submit a plan for 
           providing special education and related services.  The school 
           board of any school district which has been excluded from a 
           multidistrict special education program and which wishes to 
           have its school district included in such program may petition 
           the superintendent of public instruction, who shall consider 
           such petition prior to approving any plan submitted pursuant to 
           this section or section 15-59.2-05.  Appeals may be made to the 
           state board of public school education. 
 
     Section 15-59.2-02 provides that representatives on the boards are to 
     be appointed by the school boards and states in full as follows: 
 
           15-59.2-02.  ORGANIZATIONAL PLAN - CONTENTS.  The 
           organizational plan to be submitted to the superintendent of 
           public instruction shall include the number of members on the 



           multidistrict special education board, how each district will 
           be represented, selection of officers, terms of office, meeting 
           times, requirements for a quorum, and such other items as may 
           be required by regulation of the superintendent of public 
           instruction.  Representatives on the multidistrict board shall 
           be appointed by the school boards of the participating 
           districts.  Compensation for board members shall be the same as 
           that allowed school board members pursuant to section 15-29-05. 
 
     The powers and duties of the multidistrict board are set out in 
     section 15-59.2-05 which states as follows: 
 
           15-59.2-05.  POWERS AND DUTIES OF THE MULTIDISTRICT BOARD.  The 
           powers and duties of a multidistrict special education board 
           shall be as follows: 
 
           1.  To prepare, on behalf of the participating school 
               districts, an annual plan for providing special education 
               and related services, such plan to be submitted to the 
               superintendent of public instruction for approval. 
 
           2.  To receive state and federal funds and distribute them to 
               each of the participating school districts. 
 
           3.  To employ personnel to carry out administrative, itinerant 
               instruction, coordinative, and related services, who shall 
               have the same statutory rights as school district 
               employees.  Rights which teachers shall have during the 
               transition as set forth herein shall include, but not be 
               limited to, those rights available under sections 15-47-27 
               and 15-47-38. 
 
           4.  To receive and expend any private, local, state, or federal 
               funds for the payment of personnel and for expenses of the 
               multidistrict board. 
 
           5.  To contract with school districts within and without the 
               multidistrict area to provide special education and related 
               services. 
 
     Additionally, the regulations of the Department of Public Instruction 
     provide in the August 1979, Supplement at Section 1, part (B)(II), 
     that the organizational plan submitted shall include: 
 
           1.  The specific method of apportioning all administrative and 
               program costs between local districts participating in the 
               multidistrict plan. 
 
     We initially note that we have searched the legislative committee 
     minutes for Senate Bill 2056, which included chapter 15-59.2, and 
     find nothing to indicate that this question was ever considered. 
 
     The first part of your question deals with the authorization for a 
     school district to levy for social security payments when the teacher 
     will not be employed by the district.  Sections 52-09-08(c) and 
     52-09-27 together with chapter 52-10 provide the authority for a 
     political subdivision to levy a maximum of forty mills to meet its 



     obligations under chapters 52-09 and 52-10 of the North Dakota 
     Century Code for federal social security.  Subdivision c of 52-09-08 
     provides as follows: 
 
               c.  The political subdivision is hereby authorized and 
                   directed to levy a tax sufficient to meet its 
                   obligations under the provisions of this chapter, up to 
                   a maximum levy of forty mills on each dollar of the net 
                   assessed taxable valuation of the political 
                   subdivision, over and above any levy limitations now 
                   prescribed by law for such political subdivisions.  Any 
                   obligations under this chapter over and above the 
                   amount raised by the maximum levy permitted in this 
                   section shall be paid out of the general fund of the 
                   political subdivision.  (Emphasis added). 
 
     Section 52-09-27 and chapter 52-10 provide for a political 
     subdivision to meet its obligation under chapter 52-10 for federal 
     social security.  (It should be noted that the current social 
     security obligations of "political subdivisions" for new employees 
     will be under chapter 52-10 which "federalized" the old state system 
     under chapter 52-09. 
 
     An employer has obligations where there is an "employment" 
     relationship.  "Employment" is defined in section 52-10-02(b)(2) as 
     meaning "any service performed by an employee in the employ of . . 
     .any political subdivision."  The answer to the first part of your 
     question then depends on whether there is an employer-employee 
     relationship where the multidistrict board employs the teacher but 
     the school district pays the salary via contracts with the 
     multidistrict board. 
 
     Generally, the legal relationship of an employer and employee must 
     exist for social security acts to apply.  81 C.J.S. Social Security 
     and Public Welfare, Section 19, p. 45.  The courts will look to the 
     usual common law rules and the overall fact situation in any specific 
     case to determine if such relationship exists.  Id. at Section 20, p. 
     47.  "Control" over the employee is the single most important factor. 
     Id. at Section 21, p. 49.  An absence of the power to discharge an 
     employee is often fatal to the existence of the relationship.  Id. 
 
     This question, that is, the existence of the common-law relationship 
     of employer-employee, is often a question in North Dakota workmen's 
     compensation cases.  The Workmen's Compensation statutes define an 
     employee as one under a "contract of hire."  Section 65-01-02(5). 
     "Control" is one of the most important tests to determine such 
     status.  Burkhardt v. State, 78 N.D. 18, 53 N.W.2d. 394 (1952). 
     Other factors to be considered are the right to hire and discharge, 
     the manner of payment, attitude and intention of the parties, the 
     furnishing of supplies and materials, and whether the work is part of 
     the regular business of the employer.  Id. 
 
     In the situation you describe, the multidistrict board would 
     apparently hire and fire the teachers.  You do not further explain 
     what might be the supervision situation where such a teacher was out 
     in one of the school districts performing duties.  Although the money 
     to pay the teacher's salary may come from the districts, this is not 



     necessarily the case as section 15-59.2-05(4) empowers the 
     multidistrict board to receive "any private, local, state, or federal 
     funds."  Possibly, members of the multidistrict board might not even 
     be members of the board of the school district.  In fact, we 
     understand that many of the plans which you have already received 
     have superintendents as the board members.  Under these factors, 
     where the teacher would be employed by the multidistrict board 
     directly, it would seem that the lack of the power in the school 
     districts to hire and fire would be a serious impediment to finding 
     the necessary control and therefore an existence of the 
     "employer-employee relationship" necessary under sections 52-09-20(b) 
     and 52-09-08(c), "employment" under section 52-10-02(b)(2) insofar as 
     the legal relationship between the school districts and teachers is 
     concerned.  We recognize that this is a close question in that, as a 
     practical matter, a special education teacher would probably not be 
     hired unless acceptable to the participating school district.  The 
     school district would not, then, have the authority to use the 
     forty-mill levy for payment of that teacher's social security unless 
     the teacher was employed directly by the school district.  This is 
     not to say that the contract with the school district for its share 
     of the cost of the teacher could not include a total value which 
     would be enough to cover these amounts.  The school district would 
     have to fund from other sources, such as the five-mill levy under 
     section 15-59-08. 
 
     In our opinion of January 16, 1969, to the executive director of the 
     Old Age and Survivor Insurance System, we found that teachers 
     employed by the "Civil Defense Adult Education Agency," who were 
     selected with the assistance of local superintendents, were under the 
     control of that agency and wages paid to them were wages paid to an 
     employee.  The situation at issue here is analogous in that the 
     teacher is employed by the multidistrict board even though hired with 
     the assistance of local superintendents and teaching in various 
     districts. 
 
     The answer to your first question creates a second two-part question 
     which is whether, since the school district cannot levy for social 
     security payments to the teachers employed by the multidistrict, the 
     multidistrict board may make such a levy, or if it may not, may it 
     still contribute to the social security system?  The answer to this 
     question depends in the first instance upon whether the multidistrict 
     is a "political subdivision" under chapters 52-09 and 52-10.  Section 
     52-10-02(f) defines "political subdivision" as including: 
 
           an instrumentality of a state, of one or more of its political 
           subdivisions, or of a state and one or more of its political 
           subdivisions, but only if such instrumentality is a juristic 
           entity which is legally separate and distinct from the state or 
           subdivision and only if its employees are not by virtue of 
           their relation to such juristic entity employees of the state 
           or subdivisions; 
 
     In our letter of May 3, 1978, to the executive director of the North 
     Dakota Employment Security Bureau, we found that multidistrict 
     vocational education centers created pursuant to chapter 15-20.2 of 
     the North Dakota Century Code were "political subdivisions," for the 
     purposes of chapters 52-09 and 52-10.  Additionally, our opinion of 



     October 27, 1961, dealing with soil conservation districts found 
     these units to be "political subdivisions."  The same reasoning is 
     applicable in this case, and therefore the multispecial education 
     districts are "political subdivisions" under those chapters.  Copies 
     of the aforementioned letter and opinion are enclosed. 
 
     Although you state in your letter that the multidistrict boards have 
     no levy authority, one would have to ask whether, since the district 
     is a "political subdivision," the board could not levy forty mills 
     pursuant to section 52-09-08(c).  The North Dakota Supreme Court has 
     decided, in Vallelly v. Board of Park Com'rs, 16 N.D. 25, 111 N.W. 
     615 (1907), that an appointed board cannot without the consent of the 
     people levy a tax as such authorization would be an unconstitutional 
     delegation of power.  Since the multidistrict board is appointed it 
     can, therefore, not levy the forty-mill tax for social security 
     purposes.  It may, however, participate in the system and submit a 
     plan for payment pursuant to section 52-10-05. 
 
     The second part of your question concerns the teachers' retirement 
     fund.  section 15-39.1-28 of the North Dakota Century Code sets out 
     authorization for a forty-mill levy and provides as follows: 
 
           15-39.1-28.  MILL LEVY FOR TEACHERS' RETIREMENT.  Any school 
           district by a resolution of its school board may levy a tax of 
           not to exceed forty mills on the assessed taxable valuation 
           within the district, the proceeds to be used for the purposes 
           of meeting the district's contribution to the fund arising 
           under this chapter.  The mill levy permitted by this section 
           shall be in addition to any tax levy limitations now prescribed 
           by law. 
 
     Those obligations for contributions will exist where a teacher is 
     employed by the school district.  section 15-39.1-09.  Section 
     15-39.1-04(1)(a) defines a teacher as follows: 
 
               a.  All persons who are certified to teach in this state 
                   who are employed either in teaching or as a teacher's 
                   aide for more than ten days in any one school year in 
                   any state institution or by any school board or other 
                   governing body of any school district of this state, 
                   including superintendents, assistant superintendents, 
                   business managers, principals, assistant principals, 
                   and special teachers employed in any state institution 
                   or in the school system of any school district in this 
                   state, except that the superintendent and assistant 
                   superintendent of the Grafton state school may be 
                   brought within this definition at their option. 
                   (Emphasis added). 
 
     Is such a teacher, who is hired by the multidistrict board, 
     "employed" by the school district?  We think not.  We have previously 
     stated in a May 7, 1971, letter to the Barnes County State's Attorney 
     that: 
 
           While the Legislature may intend the county to be able to levy 
           the mills for teachers employed by county boards of special 
           education, we cannot find that intent expressed in section 



           15-39.1-28 and cannot construe that section to permit the 
           counties to make such a levy. 
 
     Although this letter dealt with counties and county boards of special 
     education under chapter 15-59.1 of the North Dakota Century Code, the 
     same reasoning would be applicable to the school districts and 
     multidistrict boards.  We also do not think the language "special 
     teachers employed. . .in the school system" could be construed to 
     create any exception to this result. 
 
     In conclusion, where control over the teacher is vested in the 
     multidistrict board by the facts of a given situation, such as the 
     right to hire and fire, etc., the school district would not be 
     authorized to use the forty mill levy authority of section 
     52-09-08(c) or the forty mill levy of section 15-39.1-28 to meet 
     their contracted share of the multischool district teacher's social 
     security or fund contributions. 
 
     We hope the foregoing has been sufficient for your purposes. 
 
     Sincerely, 
 
     ALLEN I. OLSON 
 
     Attorney General 


