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     January 9, 1980     (OPINION) 
 
     Mr. Robert A. Keogh 
     Slope County State's Attorney 
     Slope County Courthouse 
     Amidon, North Dakota  58620 
 
     Dear Mr. Keogh: 
 
     This is in response to your letter dated December 14, 1979, wherein 
     you request our opinion on several matters respecting the State 
     Revenue Sharing Act, sections 54-27-20.1 through 54-27-20.3 of the 
     North Dakota Century Code.  In your letter you state: 
 
           Concern has developed with respect to the manner in which the 
           State Treasurer has distributed revenue sharing funds to the 
           counties and townships pursuant to subsection 4 of the above 
           section, particularly to those counties which contain both 
           organized and unorganized townships.  It appears that the State 
           Treasurer has determined that in situations where the counties 
           contain only organized townships, the ten percent of allocation 
           figure set forth in  subsection 4 was considered to be the 
           maximum allocation to the townships.  However, the Treasurer 
           apparently determined that in those situations where counties 
           contain both organized and unorganized townships, the ten 
           percent figure did not apply, and that the distribution was to 
           be determined based upon the total allocation to the county and 
           apportioned out based upon the population of the townships. 
 
           The State Treasurer did allocate and distribute the most recent 
           revenue sharing payment to Slope County, which contains both 
           organized and unorganized townships, in the manner above 
           described.  I disagreed with that distribution, and have given 
           the County Commissioners my written opinion, a copy of the same 
           being attached hereto for your information. 
 
           I have been in contact with State Treasurer, Bob Hanson, both 
           prior to the issuance of my opinion and subsequently, and there 
           appear to be a number of areas in the above section of law 
           which require clarification by means of your opinion. 
 
     I request your opinion on the following matters: 
 
           1.  Whether the opinion I have issued to the Slope County 
               Commissioners is substantially correct. 
 
           2.  Whether subsection 4 of the above section provides that the 
               maximum allocation to townships is ten percent of the 
               county allocation, whether the county contains all 
               organized townships or a combination of organized and 
               unorganized townships. 
 
           3.  Whether the "county's share of revenue sharing funds" 



               referred to in subsection 4 includes amounts allocated to 
               the county pursuant to subsections 1a and 2. 
 
           4.  Whether the allocation to cities set forth in subsection 1d 
               ›sic! applies as the only allocation to which cities are 
               entitled. 
 
           5.  In what way the population of incorporated cities is to be 
               considered in making the allocation among townships based 
               on population of the townships as compared with the 
               "countywide" area population. 
 
     We will respond to your questions in the order presented in your 
     letter. 
 
           1.  Your opinion dated December 5, 1979, to the Slope County 
               Auditor, gives interpretation to the manner in which county 
               revenue sharing funds are to be distributed pursuant to 
               subsection 4 of section 54-27-20.2.  Subsection 4 provides: 
 
                   If within any county there shall be located townships 
                   created pursuant to chapter 58-02, such county's share 
                   of revenue sharing funds shall be divided between the 
                   county and such townships.  The townships shall receive 
                   ten percent of the allocations made to such county in 
                   the proportion that the population of each township 
                   within the countywide area bears to the population of 
                   all townships within the countywide area.  If the 
                   countywide area is not fully organized into townships, 
                   the allocation to townships shall be divided between 
                   the county government and the townships within the 
                   countywide area, in the proportion that the population 
                   of the townships bear to the population of the 
                   countywide area, and the allocation of the township's 
                   share shall be distributed among the townships within 
                   the countywide area in the manner otherwise provided by 
                   this section.  The county treasurer shall transfer the 
                   township share of such revenue sharing funds to the 
                   respective township or townships.  The remainder shall 
                   be allocated to the county government, and thereafter 
                   shall be considered a part of the initial allocation of 
                   the county government. 
 
     Your opinion states: 
 
           It is my opinion that the county is entitled to, for its 
           general fund, 90 percent of the total amount.  The remaining 10 
           percent is to be divided or allocated to townships in the 
           proportion that the population of each townships bear the 
           population of the entire county.  Each organized township shall 
           be entitled to its percentage share of the described 10 
           percent, and the share for each unorganized township shall be 
           paid over to the county. 
 
           It is further my opinion that the allocation formula used by 
           the State Treasurer for Slope County was incorrect and should 
           not be followed by Slope County. 



 
           It is my understanding that the State Treasurer's allocation 
           among the townships in Slope County was based upon the 
           conclusion that the second sentence of Subparagraph 4 of the 
           above statute provided a separate allocation formula in cases 
           where there were only organized townships within a county, and 
           that the third sentence provided a separate allocation formula 
           in counties where there were both organized and unorganized 
           townships.  My conclusion differs in that I believe the statute 
           provides one formula which essentially allocates an initial 90 
           percent of the fund to the county, and the remaining 10 percent 
           to be divided among townships, whether organized or 
           unorganized.  In those situations where all of the townships 
           are organized, then each township would share in the 10 percent 
           based upon the proportionate population of each township.  In 
           those counties where there are both organized and unorganized 
           townships, then the 10 percent allocation to the townships 
           would be divided among both organized and unorganized townships 
           based upon their population, but the share for the unorganized 
           townships would be paid over to the county to be used by it in 
           addition to the initial 90 percent allocation. 
 
     We concur with the conclusions in your December 5, 1979, opinion and 
     consider them to be substantially correct. 
 
           2.  While our answer to your first question answers your second 
               question, we restate our agreement with your conclusion 
               that subsection 4 provides only one designated percentage 
               of funds to be subtracted from a "county's share of revenue 
               sharing funds" for purposes of distribution to townships. 
               A maximum ten percent of the allocations made to a county 
               are made available to the townships.  Where a county is 
               fully organized into townships created pursuant to chapter 
               58-02, the total ten percent amount is to be shared by the 
               townships ". . . in the proportion that the population of 
               each township within the countywide area bears to the 
               population of all townships within the countywide area." 
               Where a county is not fully organized into townships, the 
               ten percent amount designated for townships is to be 
               divided between county government and the organized 
               townships ". . .in the proportion that the population of 
               the township bears to the population of the countywide 
               area."  Subsection 4 further provides that the remainder of 
               the ten percent amount not distributed to the organized 
               townships within a county not fully organized into 
               townships is allocated to the county government and becomes 
               a part of the initial allocation to the county government. 
 
           3.  The "county's share of revenue sharing funds", referred to 
               in subsection 4, is considered to consist of those funds 
               allocated to a county pursuant to subsection 1a and 2b of 
               section 54-27-20.2.  We find no other allocation made to 
               the counties that could be considered to be included in a 
               "county's share of revenue funds." 
 
           4.  Our answer to this question is "no".  Cities receive 
               revenue sharing funds pursuant to the allocation provided 



               in subsection 1b and subsection 2b of section 54-27-20.2. 
               For your information, we are enclosing copies of 
               correspondence dated September 6, 1979, and November 20, 
               1979, to the State Treasurer which contain discussions of 
               the allocations made to both counties and cities pursuant 
               to the State Revenue Sharing Act. 
 
           5.  We do not believe that the population of incorporated 
               cities is to be considered in making the allocation among 
               townships provided in subsection 4 of section 54-27-20.1 
               and discussed above.  While subsection 2a of section 
               54-27-20.2 defines "countywide area" to be the "geographic 
               area of a county", it is considered that the context in 
               which "countywide area" is used in subsection 4 respecting 
               the determination of the proportionate amount of each 
               township's share of the allocation of funds made to 
               townships by that subsection, limits the "population" of 
               the "countywide area" to be considered, for purposes of 
               determining township distribution, to the population of all 
               organized townships in a county fully organized into 
               townships and to the population of organized townships and 
               unorganized township areas in counties not fully organized 
               into townships.  The basic ten percent allocation made to 
               townships by subsection 4 consists only of funds originally 
               allocated to counties pursuant to subsection 1a and 
               subsection 2b of section 54-27-20.2.  No funds allocated to 
               cities pursuant to subsection 1b and subsection 2b of 
               section 54-27-20.2 are included in the ten percent 
               allocation made and to be distributed to townships pursuant 
               to the provisions of subsection 4.  Therefore, it is 
               reasonable to conclude, within the context of subsection 4, 
               that the distribution of funds exclusively derived from a 
               "county's share of revenue sharing funds" to townships 
               within a county not fully organized into townships and the 
               remainder of which is to be allocated to county government 
               should be determined on the basis of a "countywide area" 
               population that does not include the population of 
               incorporated cities. 
 
     Where a statute is not clear on its face, legislative history is 
     often available in determining the intention of the legislation. 
     However, since the State Revenue Sharing Act resulted from an 
     initiated measure, we do not have the benefit of legislative 
     committee reports for the purpose of determining legislative intent. 
 
     In light of the reasoning discussed above and in the absence of 
     legislative history, it is considered that the interpretation given 
     to subsection 4 by your opinion and the further interpretation given 
     by this opinion is correct.  However, as in all such cases, the 
     courts would make the final determination of the statute's meaning 
     and effect if presented with the question in an appropriate 
     proceeding. 
 
     It is hoped that the foregoing will be of assistance. 
 
     Sincerely, 
 



     ALLEN I. OLSON 
 
     Attorney General 


