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     March 13, 1980     (OPINION) 
 
     Mr. Leo E. Halvorson, Mayor 
     Esmond, North Dakota  58332 
 
     Dear Mayor Halvorson: 
 
     This is in reply to your letter of February 18, 1980, inquiring about 
     the procedure for the sale of real property by the county to a city 
     when there are both special assessments (levied by the city) and 
     delinquent property taxes against it. 
 
     The following is quoted from your letter: 
 
           It is the opinion of the city; that after three years of the 
           tax sale by county and no redemption or sale is made, that the 
           county should issue a tax certificate to the city. 
 
           The Benson County Auditor and Commissioners are of the opinion; 
           that the city must pay all specials plus any other general 
           taxes before a tax certificate can be issued to the city.  This 
           past year it was necessary for the city to do this to obtain 
           possession of one tract that we needed for our water plant. 
           (The county auditor then refunded the specials to the city and 
           kept the balance which wasn't much.) 
 
           One other example is property known as the Klien Property.  It 
           was vacated many years ago with no taxes having been paid since 
           1965 or 1966.  It was advertised for sale by the County Auditor 
           on Dec. 14, 1971.  There was no bidder or sale and at that time 
           there was $105.87 against it which included $61.57 special 
           assessments by the city.  The city has tried continually to 
           obtain possession without paying any of the delinquent taxes, 
           but the Benson County Auditor refuses.  This past year the 
           county wants $380.31.  How can Benson County increase taxes on 
           property that was their own after Dec. 14, 1971? 
 
           Request your opinion to clarify our differences with the County 
           Auditor's Office to the following questions: 
 
               (1)  Is there a time when the county auditor should issue a 
               certificate to city without cost for property that has 
               special assessments and general taxes against it? 
 
               (2)  Years after tax sale (special assessment and general 
               taxes) can the county take such land and use it for county 
               purposes without paying the special assessments to the 
               city. 
 
     The answer to your first question is found in the following three 
     sections of the Century Code.  section 40-24-01, N.D.C.C., provides 
     that a special assessment lien of a city "shall have precedence over 
     all other liens except general tax liens. . ."  As to the city's 



     right to acquire real property that has been sold to the county for 
     delinquent real estate taxes and special assessments but for which no 
     redemption from the tax sale has been made, sections 40-25-09 and 
     40-25-10 provide as follows: 
 
           40-25-09.  PURCHASE OF TAX SALE CERTIFICATE BY MUNICIPALITY 
           FROM COUNTY - REGULATIONS GOVERNING ASSIGNMENT AND REDEMPTION. 
           The municipal treasurer, subject to the direction of the 
           governing body of the municipality, may purchase from the 
           county tax sale certificates which have not been assigned by 
           the county, covering any property bid in by the county 
           treasurer at tax sales against which there are special 
           assessment tax liens in favor of the municipality.  The 
           assignment shall be made on the same terms as are provided for 
           assignments by the county to individuals except that the 
           amounts of the special assessment liens assessed by the 
           municipality shall not be collected by the county treasurer 
           from the municipality.  If no redemption is made from the tax 
           sale, the real estate covered by the certificate which has been 
           assigned to a municipality shall become the absolute property 
           of such municipality at the expiration of three years from the 
           date of the tax sale, and such property may be disposed of by 
           the municipality at public or private sale as may be provided 
           by the governing body. 
 
           40-25-10.  TAX DEED TO MUNICIPALITY HOLDING TAX SALE 
           CERTIFICATE FOR GENERAL TAXES.  If lands are not redeemed from 
           a tax sale for delinquent general taxes and special assessments 
           and the municipality which levied the special assessments shall 
           have purchased an assignment of the certificate governing 
           general taxes from the county, the county auditor, at the 
           expiration of the period of redemption, shall issue a deed 
           describing such lands to the municipality.  No deed shall be 
           issued until notice of the expiration of the period of 
           redemption has been given as is required in the case of a sale 
           for general taxes. 
 
     It is apparent from these statutes that the general tax lien has 
     priority over a city's lien for special assessments.  It is also 
     apparent from the first and second sentences of section 40-25-09 that 
     the city has the right to acquire a tax sale certificate to property 
     that was bid in by the county at the county tax sale for delinquent 
     general taxes and special assessments, but although the city will 
     have to pay to the county the amount of the general tax lien in order 
     to get an assignment of the tax sale certificate, it will not have to 
     pay anything to the county for its (the city's) special assessment 
     liens in order to get the certificate. 
 
     We do note that section 40-25-03, N.D.C.C., provides that if there is 
     no delinquent general tax against a parcel of real estate and it is 
     sold for special assessments alone that were assessed by a 
     municipality, the county auditor shall declare the property sold to 
     the municipality if there were no private bidders at the sale and 
     shall issue the tax certificate to the municipality.  This section, 
     however, has had little, if any, application since the enactment in 
     1965 of an amendment to section 40-24-16 that provides: 
 



           In the event that the county treasurer receives less than the 
           full amount of taxes and special assessments due at any time on 
           any lot or tract of real estate, he shall allocate the amount 
           of such payment between taxes and special assessments in 
           proportion to the respective amounts of taxes and special 
           assessments which are then due. 
 
     Because of this 1965 amendment to section 40-24-16, property sold by 
     the county at a tax sale would normally be sold for both delinquent 
     general taxes and delinquent special assessments and therefore 
     section 40-25-03 would not apply. 
 
     Your second question is: 
 
           Years after tax sale (special assessment and general taxes) can 
           the county take such land and use it for county purposes 
           without paying the special assessments to the city. 
 
     This question obviously has reference to the third paragraph quoted 
     above from your letter.  As we understand the situation, the county 
     treasurer bid the property in for the county at the December 14, 
     1971, tax sale as required by section 57-24-14, N.D.C.C., because 
     there were no bidders for it.  Section 57-24-15 then provides that: 
 
           57-24-15.  LAND BID IN BY COUNTY TO BE TAXED BUT NOT TO BE SOLD 
           AGAIN.  All lands bid in by the county at a tax sale shall be 
           assessed and taxed like other real estate until the period of 
           redemption expires, but shall not be offered again for sale for 
           such subsequent taxes unless the county has made an assignment 
           of its interest in such lands. 
 
     Section 57-28-01 provides that: 
 
           57-28-01.  NOTICE OF EXPIRATION OF PERIOD OF REDEMPTION TO BE 
           GIVEN.  On or before June first in each year, the county 
           auditor shall give notice of the expiration of the period of 
           redemption as to all tracts of real estate sold to the county, 
           where three or more years have expired from the date of the 
           original, or any subsequent, tax sale certificates issued or 
           deemed to have been issued to the county, which have not been 
           redeemed or assigned. 
 
     As to the property you refer to as the Klien property, it is apparent 
     that under section 57-28-01 the county auditor could have given 
     notice of expiration of the period of redemption for the property in 
     1975 prior to June first of that year because by that time more than 
     three years had elapsed since the tax sale on December 14, 1971. 
     Apparently the notice was not given then; if it was not, the question 
     is whether the county auditor had the duty to have given it at that 
     time or whether he had, and continues to have, the discretion to 
     postpone giving the notice of expiration of period of redemption from 
     year to year.  Although there apparently is no court decision 
     directly on this point, it would seem that section 57-28-01 likely 
     would be regarded as mandatory in nature and that therefore a county 
     auditor would not be regarded as having unlimited discretion to delay 
     giving the notice provided for in that section. 
 



     Assuming from the information in your letter that a notice of 
     expiration of period of redemption has not been given under section 
     57-28-01 for the Klien property, it is clear that neither the county 
     nor the city can obtain a tax deed to the property until the notice 
     is given and the period of redemption expires without redemption 
     being made. 
 
     It is also clear from section 40-25-09, quoted above, that as to the 
     Klien property the city has the right under that statute to pay to 
     the county the amount of the general tax liens against the property 
     and obtain tax sale certificates for it without paying to the county 
     the amount of the city's special assessment liens against it.  As 
     provided in section 40-25-10, quoted above, and in section 57-27-01, 
     the city could then present to the county auditor the tax sale 
     certificate for each year where more than three years have expired 
     from the date of the sale to which the certificate relates and the 
     county auditor would then give notice of expiration of period of 
     redemption as provided in section 57-27-02 and, if no redemption is 
     made, issue a tax deed to the city as provided in section 40-25-10. 
 
     We hope this response will be of assistance to you. 
 
     Sincerely, 
 
     ALLEN I. OLSON 
 
     Attorney General 


