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     November 16, 1979     (OPINION) 
 
     Mr. Thomas M. Tuntland 
     Morton County State's Attorney 
     P.O. Box 190 
     Mandan, ND  58554 
 
     Dear Mr. Tuntland: 
 
     This is in response to your letter of October 17, 1979, in which you 
     requested an opinion regarding the responsibilities and liabilities 
     of the County Auditor of Morton County under the provisions of 
     sections 57-15-02 and 57-15-35 of the North Dakota Century Code. 
 
     You note that section 57-15-02 charges a county auditor with fixing 
     the rate of all taxes, including taxes within municipalities, and 
     further provides that if a municipality levied a greater amount than 
     the maximum legal rate of levy will produce, then the county auditor 
     shall extend only such amount of tax as the prescribed maximum legal 
     rate of levy will produce.  You note further that section 57-15-35 
     imposes a penalty on a county auditor who extends taxes in excess of 
     the limitations prescribed in chapter 57-15, N.D.C.C.  You then 
     state: 
 
           Pursuant to the provisions of section 57-15-31 N.D.C.C. the 
           City of Mandan levied an amount of taxes for fiscal 1980 and 
           certified that levy to the County Auditor in accordance with 
           the provisions of section 57-15-32. 
 
           On its face, the amount levied is within the amount the 
           prescribed maximum legal rate of levy will produce.  However, 
           upon close examination of the municipality's budget, which 
           accompanied the certification of levy, it appears possible, 
           though not clear cut, that the statutory maximum allowed for an 
           interim fund under the provisions of section 57-15-27 N.D.C.C. 
           may have been exceeded. 
 
           Must the County Auditor look beyond the certification of levy 
           and examine any accompanying budget to determine if the 
           statutory limitations prescribed by chapter 57-15 have been 
           exceeded, or shall the County Auditor restrict his examination 
           to the certificate of levy which is presented to him? 
 
     As we understand your question, it relates to the manner of 
     determining how the levy of a municipality for its interim fund is 
     determined and whether, in the case of the City of Mandan, it has 
     levied more for its interim fund in its budget than is permitted by 
     section 57-15-27, thereby requiring the county auditor, pursuant to 
     section 57-15-02, to spread a lesser amount of levy for the interim 
     fund than the City of Mandan budgeted and levied for it. 
 
     We of course do not have the budget of the City of Mandan available 
     and therefore do not know if the city's levy for its interim fund is 
     excessive so as to require the county auditor to reduce it in 



     accordance with section 57-15-02. 
 
     Sections 57-15-02, 57-15-27, and 57-15-31 read as follows: 
 
           57-15-02.  DETERMINATION OF RATE.  The tax rate of all taxes, 
           except the rate of the state tax and taxes the rate of which is 
           fixed by law, shall be calculated and fixed by the county 
           auditor within the limitations prescribed by statute.  If any 
           municipality shall levy a greater amount than the prescribed 
           maximum legal rate of levy will produce, the county auditor 
           shall extend only such amount of tax as the prescribed maximum 
           legal rate of levy will produce.  The rate shall be based and 
           computed on the aggregate net assessed valuation of taxable 
           property in the municipality of district levying the tax.  The 
           rate of all taxes shall be calculated by the county auditor in 
           mills, tenths, and hundredths of mills. 
 
           57-15-27.  INTERIM FUND.  The governing body of any county, 
           city, school district, park district, or other municipality 
           authorized to levy taxes, may include in its budget an item to 
           be known as the "interim fund" which shall be carried over to 
           the next ensuing fiscal year to meet the cash requirements of 
           all funds or purposes to which the credit of the municipality 
           may be legally extended, for that portion of such fiscal year 
           prior to the receipt of taxes therein.  In no case shall such 
           interim fund be in excess of the amount reasonably required to 
           finance the municipality for the first nine months of the next 
           ensuing fiscal year.  Such interim fund shall not be in excess 
           of three-fourths of the current annual appropriation for all 
           purposes other than debt retirement purposes and appropriations 
           financed from bond sources. 
 
           57-15-31.  DETERMINATION OF LEVY.  The amount to be levied by 
           any county, city, township, school district, park district, or 
           other municipality authorized to levy taxes shall be computed 
           by deducting from the amount of estimated expenditures for the 
           current fiscal year as finally determined, plus the required 
           reserve fund determined upon by the governing board from the 
           past experience of the taxing district, the total of the 
           following items: 
 
           1.  The available surplus consisting of the free and 
               unencumbered cash balance; 
 
           2.  Estimates revenues from sources other than direct property 
               taxes; 
 
           3.  The total estimated collections from tax levies for 
               previous years; and 
 
           4.  Such expenditures as are to be made from bond sources. 
 
           Allowance may be made for a permanent delinquency or loss in 
           tax collection not to exceed five percent of the amount of the 
           levy. 
 
     It is our opinion that the next to the last sentence of section 



     57-15-27, quoted above, does not constitute a "prescribed maximum 
     legal rate of levy" under section 57-15-02 for the interim fund that 
     the county auditor must apply or be concerned with insofar as section 
     57-15-02 and section 57-15-35 are concerned.  This is because "the 
     amount reasonably required to finance the municipality for the first 
     nine months of the next ensuing fiscal year" as provided in section 
     57-15-27 is a matter of judgment or discretion to be "determined upon 
     by the governing board from the past experience of the taxing 
     district" as provided in section 57-15-31.  In this regard, see Great 
     Northern Railway Company v. Duncan, 42 N.D. 346 at 351 (last 
     paragraph), 176 N.W. 992 at 994 (next to the last paragraph). 
 
     It is further our opinion, however, that the last sentence of section 
     57-15-27, quoted above, is a limitation "prescribed by statute" and 
     constitutes a "prescribed maximum legal rate of levy" under section 
     57-15-02 for the interim fund that the county auditor must apply. 
     This is because the amount of the interim fund, as provided in 
     section 57-15-27, cannot be "in excess of three-fourths of the 
     current annual appropriation for all purposes other than debt 
     retirement purposes and appropriations financed from bond sources." 
     Therefore, if the dollar amount budgeted for the interim fund would 
     cause that fund to be in excess of three-fourths of the current 
     annual appropriation for all purposes except debt retirement and 
     appropriations financed from bond sources, the county auditor is 
     required by section 57-15-02 to apply a mill rate for the interim 
     fund that will produce an amount for the fund which will prevent it 
     from exceeding the three-fourths limitation.  We assume that the 
     certificate of levy and budget of the taxing district must 
     necessarily show the information necessary for the county auditor to 
     examine in order for him to determine if the taxing district's levy 
     for its interim fund will cause the amount of that fund to exceed the 
     three-fourths limitation.  The procedure for making this 
     determination is a mathematical procedure that does not require the 
     county auditor to exercise his judgment or discretion as to the 
     reasonableness of the amount of the levy.  It is therefore a 
     limitation prescribed by section 57-15-27 which under section 
     57-15-02 is a "limitation prescribed statute".  See the case of Great 
     Northern Railway Company v. Duncan, cited above. 
 
     For a discussion of the meaning of "appropriations" as used in 
     section 57-15-27, see the enclosed copy of our letter of June 27, 
     1978, to the Bottineau County State's Attorney. 
 
     Our answer to your question is based in part on our interpretation of 
     the term "reserve fund" as used in section 57-15-31 in the clause 
     "plus the required reserve fund determined upon by the governing 
     board from the past experience of the taxing district".  We believe 
     it is clear from the statutory history of this section and other 
     sections as set out in the next paragraph that "reserve fund" as used 
     in section 57-15-31 means the interim fund that is provided for in 
     section 57-15-27, and that "reserve fund" in section 57-15-07 
     relating to city tax levies, in section 57-15-05 relating to county 
     tax levies, and in section 57-55-11 relating to park district tax 
     levies also means the interim fund provided for in section 57-15-27. 
 
     The source notes following each of the above-cited sections and 
     section 57-15-35 all show that they have their source in Chapter 235, 



     S.L. 1929.  Sections 10 and 11 of Chapter 235, S.L. 1929, are the 
     source of sections 57-15-27 and 57-15-31, respectively.  Section 
     57-15-27 is the same as it appeared in Section 10 of the 1929 law, 
     except that the term "General Reserve Fund" was used in the 1929 
     section in place of the term "interim fund" that is used in section 
     57-15-27.  Section 10 of the 1929 law was amended and completely 
     changed by Section 2 of Chapter 288, S.L. 1941, but Section 10(a) of 
     Chapter 268, S.L. 1943, again amended the provision by changing it 
     back to exactly the same language as that in Section 10 of the 1929 
     Act, except that the term "Interim Fund" was substituted for "General 
     Reserve Fund".  Section 57-15-27 therefore is the same as Section 10 
     of the 1929 law except that the term "interim fund" is now used in 
     place of "General Reserve Fund".  From this it is clear that "reserve 
     fund" as used in section 57-15-31 and "interim fund" as used in 
     section 57-15-27 both refer to the same fund. 
 
     It is hoped that the foregoing will be of assistance. 
 
     Sincerely, 
 
     ALLEN I. OLSON 
 
     Attorney General 


