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     January 11, 1979     (OPINION) 
 
     Mr. Howard J. Snortland 
     Superintendent 
     Department of Public Instruction 
     State Capitol 
     Bismarck North Dakota  58505 
 
     Dear Mr. Snortland: 
 
     This is in response to your letter of December 8, 1978, wherein you 
     requested an opinion from this office on the subject of the authority 
     of the county auditor to reduce the county mill levy payable to a 
     school district sinking fund established for retirement of bonds.  In 
     your letter you set forth the following facts and questions: 
 
           We have received a letter from the superintendent of the Steele 
           public school district with a request for an opinion in regard 
           to Section 21-03-15 of the North Dakota Century Code. 
 
           Mr. Erdelt has been informed by the county auditor that he 
           (county auditor) has the authority to change the Sinking and 
           Interest Fund levy to retire a bond issue. 
 
           When a school district bond has been authorized by the 
           electorate, a schedule of payments must be established to 
           retire the bond issue and pay the interest.  As we understand 
           it, those levies in dollars must be made until the bond issue 
           has been retired. 
 
     You then set forth pertinent language from North Dakota Century Code 
     Section 21-03-15, and pose the question: 
 
           Are we correct in stating that only the school board has this 
           authority, or is the county auditor correct in stating that he 
           has the authority to make the reduction without the approval of 
           the school board? 
 
     North Dakota Century Code Section 21-03-15 provides an applicable 
     part as follows: 
 
           21-03-15.  DIRECT, ANNUAL, IRREPEALABLE TAX. - The governing 
           body of every municipality (definition includes a public school 
           district) issuing bonds under the authority of this chapter, 
           before the delivery thereof, shall levy by recorded resolution 
           or ordinance a direct, annual tax which, together with any 
           other moneys provided by, or source of revenue authorized by, 
           the legislative assembly, shall be sufficient in amount to pay, 
           and for the express purpose of paying, the interest on such 
           bonds as it falls due, and also to pay and discharge the 
           principal thereof at maturity.  The municipality shall be and 
           continue without power to repeal such levy or levies or to 
           obstruct the collection of any such tax until such payments 
           have been made or provided for, except that if the governing 



           body in any year makes an irrevocable appropriation to the 
           sinking fund of moneys actually on hand, or if there is on hand 
           in the sinking fund an excess amount, the governing body may 
           cause its recording officer to certify the fact and amount to 
           the county auditor with the direction that the county auditor 
           should reduce by the amount so certified the amount otherwise 
           to be included in the tax rolls next thereafter prepared.  A 
           copy of such resolution or ordinance shall be certified to and 
           filed with the county auditor, and after the issuance of such 
           bonds, any such tax on property from year to year shall be 
           carried into the tax roll of the municipality and collected as 
           other property taxes are collected.  No further annual levy for 
           that purpose shall be necessary.  (Parenthesis added) 
 
     We believe it to be clear from the plain language of Section 
     21-03-15, that the decision to reduce the amount of the levy is to be 
     made by the "governing body", in this instance the school board of 
     the school district involved.  The statute is clear that the county 
     auditor is to take his directions from the governing body and must 
     act accordingly by reducing the amount of the levy to be included on 
     the next tax roll.  Insofar as it is the county auditor, as opposed 
     to any other county officer, that must make the actual change on the 
     tax rolls, the county auditor does indeed have the "authority" to 
     change the levy to be spread upon the tax rolls.  However, the law 
     does not provide that the county auditor may make this decision upon 
     his own initiative, but that he act only at the direction of the 
     governing body. 
 
     We trust that the foregoing will prove of assistance to you. 
 
     Sincerely, 
 
     ALLEN I. OLSON 
 
     Attorney General 


