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     October 31, 1979     (OPINION) 
 
     Mr. Charles D. Orvik 
 
     Pierce County State's Attorney 
 
     P.O. Box 232 
 
     Rugby, North Dakota  58368 
 
     Dear Mr. Orvik: 
 
     This is in reference to your letter of October 10, 1979, and the copy 
     of your letter of the same date to Evonne Stutrud, Pierce County 
     Auditor that you enclosed, regarding the total mill levy that can be 
     made pursuant to section 57-15-30.1 by a board of county 
     commissioners against the taxable property in a township for payment 
     of a debt owed by the township to the county. 
 
     Section 57-15-30.1, N.D.C.C., is as follows: 
 
           57-15-30.1.  TAX LEVY FOR TOWNSHIP DEBT - DUTY OF COUNTY 
           AUDITOR - DUTY OF COUNTY TREASURER. - Whenever any township is 
           indebted to the county in which such township is located, and 
           such debt is more than one year past due, the county auditor, 
           upon resolution of the board of county commissioners, shall 
           levy a tax on the property within the township in an amount 
           sufficient to pay the indebtedness, but in no case shall the 
           amount of the levy cause the total levy for such township to 
           exceed the maximum levy limitations, including excess levy 
           limitations, provided by law.  The county treasurer shall place 
           the taxes collected to the credit of the county in payment or 
           partial payment of the township's indebtedness. 
 
     Your request, as we understand it, for an opinion from this office is 
     on the question of how many mills can a board of county commissioners 
     levy under the above quoted section 57-15-30.1 on the taxable 
     property in a township if the debt owed by the township to the county 
     was incurred for one or more purposes for which the township is 
     authorized to levy a tax, such as the following: 
 
           1.  Township general purposes under its general 18 mill levy 
               authority in section 57-15-20 and its excess levy authority 
               in section 57-15-20.1 and chapter 57-17; 
 
           2.  One or more of the various special purposes for which a 
               special levy is authorized; for example, section 57-15-19.4 
               authorizes a special township levy of five mills for 
               farm-to-market road purposes; section 57-15-27.1 authorizes 
               a special township levy of two mills for cemetery purposes; 
               section 4-33-11 authorizes a special township levy of one 
               mill for plant pest control; 
 
           3.  Debt owed county was incurred for not only township general 



               purposes but also for one or more special purposes. 
 
     This office has previously issued two opinions and two letters 
     relating to section 57-15-30.1 and we understand you have a copy of 
     each of them.  The first opinion, dated August 23, 1971, was 
     addressed to Mr. Linn Sherman, Kidder County State's Attorney, 
     Steele, North Dakota, and the second opinion, dated October 8, 1971, 
     was addressed to Mr. Joseph C. McIntee, McHenry County State's 
     Attorney, Towner, North Dakota.  The first letter dated September 1, 
     1971, was sent by Assistant Attorney General Gerald W. VandeWalle to 
     Mr. Harry F. Montague, Benson County Auditor, Minnewaukan, North 
     Dakota, and the second letter dated January 22, 1973, was sent by 
     Assistant Attorney General John E. Adams to Mr. Alph J. Overby, 
     Griggs County State's Attorney, Cooperstown, North Dakota. 
 
     The conclusions reached in those opinions and letters can be 
     summarized as follows: 
 
           1.  If the township debt owed to the county is more than one 
               year past due and was incurred for a township general 
               purpose for which the township is authorized under its 
               general 18 mill levy authority in section 57-15-20 to make 
               a levy, then the levy the board of county commissioners is 
               authorized by section 57-15-30.1 to make is limited to the 
               difference between twenty-seven mills and the total number 
               of mills actually spread for the same year for (1) the 
               general fund levy made by the township under its general 
               fund authority in section 57-15-20 and (2) the number of 
               mills, if any, the township levied under its excess levy 
               authority in section 57-15-20.1 and chapter 57-17. 
 
           2.  If the township debt owed to the county is more than one 
               year past due and was incurred for a special fund purpose 
               such as farm-to-market roads for which a special township 
               levy is authorized by section 57-15-19.4, then the levy the 
               board of county commissioners is authorized by section 
               57-15-30.1 to make is limited to the difference between 
               thirty-two mills and the total number of mills actually 
               spread for the same year for the levies made by the 
               township under (1) its special purpose authority in section 
               57-15-19.4 for farm-to-market roads, (2) under its general 
               fund authority in section 57-15-20 and (3) under its excess 
               levy authority in section 57-15-20.1 and chapter 57-17. 
 
           3.  If the township debt in subparagraph 2, immediately above, 
               had been incurred for the township's general fund purposes 
               as well as for the special fund purpose for farm-to-market 
               roads, the amount the board of county commissioners could 
               levy under section 57-15-30.1 would be the same as 
               calculated under subparagraph 2. 
 
           4.  If in subparagraph 2, above, the township debt was incurred 
               for two or more different special fund purposes for which a 
               separate special levy for each by the township is 
               authorized, the maximum mill rates for those purposes would 
               be added to twenty-seven mills (eighteen mills under 
               57-15-20 and nine mills under section 57-15-20.1 and 



               chapter 57-17) and from that total would be subtracted the 
               number of mills actually spread for the same year for the 
               levies made by the township for those special fund purposes 
               and for its general fund purposes; this difference would be 
               the maximum number of mills that could be spread that year 
               for the levy by the board of county commissioners under 
               section 57-15-30.1. 
 
           5.  Section 57-15-30.1 gives the board of county commissioners 
               the power to levy in excess of the township's general 
               eighteen mill levy limit that is provided in section 
               57-15-20 even though the township voters have not approved 
               an excess levy of up to fifty percent (nine mills) as 
               provided in chapter 57-17.  See the letter of January 22, 
               1973, to Mr. Alph Overby, Griggs County State's Attorney, 
               referred to above. 
 
     We believe that the conclusions reached in the prior rulings from 
     this office as summarized above correctly interpret the authority of 
     the board of county commissioners to make the levy provided for in 
     section 57-15-30.1. 
 
     Neither the prior rulings from this office nor the above summary of 
     them expressly considered the question discussed in the last 
     paragraph of your letter of October 10, 1979, to Pierce County 
     Auditor Evonne Stutrud.  That question is whether the provision for 
     an excess township levy that appears in section 57-15-20.1 is 
     separate and apart from, and in addition to, the provision for the 
     excess levy that is provided for in chapter 57-17 and limited by 
     section 57-17-06 of the chapter to a maximum excess levy "of fifty 
     percent over and above the basic legal limitations prescribed in 
     chapter 57-15." 
 
     It is our opinion that section 57-15-20.1 does not authorize the 
     township voters to approve an excess levy that is separate from and 
     in addition to any excess levy that they might approve under chapter 
     57-17.  We believe that section 57-15-20.1 must be construed as an 
     amendment to section 57-17-02 of chapter 57-17 so as to authorize 
     township voters to approve an excess township levy under chapter 
     57-17 "for not to exceed a total of five years" as provided in 
     section 57-15-20.1 rather than only "for the current year and not to 
     exceed one succeeding year" that is provided in section 57-17-02. 
     The reasons for this conclusion follow. 
 
     Section 57-15-20.1 reads as follows: 
 
           57-15-20.1.  EXCESS LEVIES IN TOWNSHIPS - AUTHORIZATIONS FOR 
           MORE THAN ONE YEAR. - The board of township supervisors may 
           submit the question of authorizing an excess levy for not to 
           exceed a total of five years, provided the notice of election 
           and the ballot upon which the authorization for the excess levy 
           is submitted both contain the specific years for which such 
           authorization is sought.  Upon approval by the voters as 
           provided in section 57-17-05, such excess levy may be levied 
           for the years specified in the ballot. 
 
     This section was enacted by the 1971 Legislature in exactly the same 



     language as appears in section 57-15-20.1 except that the Legislature 
     did not enact it as section 57-15-20.1 of the Century Code, but, 
     instead, enacted it as Section 1 of House Bill No. 1353; see Chapter 
     543, S.L. 1971.  The title of House Bill No. 1353 reads as follows: 
 
           AN ACT relating to excess mill levies in townships. 
 
     We note that this title to the bill as enacted states that it is an 
     Act relating to excess levies in townships, rather than an Act 
     providing for excess levies in townships. 
 
     As you have noted, section 57-15-20.1 does not make any express 
     reference to section 57-17-06 which provides that the excess levy 
     shall not exceed "fifty percent over and above the basic legal 
     limitations prescribed in chapter 57-15."  Nor does section 
     57-15-20.1 specify a date by which the election must be held or how 
     the election shall be conducted or what must appear in the notice of 
     election and on the ballot other than the years for which the levy 
     would be authorized; in contrast to this, section 57-17-02 provides 
     that the election shall be held not later than September first and 
     "shall be conducted as other elections of such political subdivision 
     are conducted," section 57-17-03 prescribes what the notice of 
     election shall contain, and section 57-17-04 provides for a ballot 
     form that shows the amount of excess levy in dollars for the year or 
     years for which it would be levied and the total amount in dollars 
     that would be levied for the year or years. 
 
     We believe that the matters just discussed indicate that the 
     Legislature very likely did not intend that section 57-15-20.1 should 
     provide authority for an excess township levy that would be wholly 
     separate from and in addition to the excess levy authority provided 
     in chapter 57-17.  As to statutes levying taxes, our Supreme Court 
     has applied the rule of statutory construction that:  "If the words 
     are doubtful, the doubt must be resolved against the government and 
     in favor of the taxpayer."  See Standard Oil Co. v. State Tax 
     Commissioner, 71 N.D. 146 at 150, 299 N.W. 447 at 449 (1941).  Also 
     see Great Northern Railway Co. v. Severson, 78 N.D. 610 at 618, 50 
     N.W.2d 889 at 892-893 (1951), in which the Court stated the general 
     rule "that where the legislative intention with respect to the 
     meaning of tax statutes is doubtful, the doubt must be resolved 
     against the government and in favor of the taxpayer." 
 
     For these reasons it is our opinion, as we have already stated, that 
     section 57-15-20.1 does not authorize the township voters to approve 
     an excess levy that is separate from and in addition to any excess 
     levy that they are expressly authorized by chapter 57-17 to approve. 
     Section 57-15-20.1 only has the effect of providing that an excess 
     township levy which chapter 57-17 authorizes the townships to make 
     with voter approval can be made for not exceeding five years rather 
     than for only the current year and one succeeding year that is 
     specified in section 57-17-02 for a county or a city or a township. 
 
     It is hoped that the foregoing will be of assistance. 
 
     Sincerely, 
 
     ALLEN I. OLSON 



 
     Attorney General 


