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     December 19, 1979     (OPINION) 
 
     Mr. Steven L. Vogelpohl 
     Assistant State's Attorney 
     Mercer County 
     Mercer County Courthouse 
     Stanton, North Dakota  58571 
 
     Dear Mr. Vogelpohl: 
 
     This is in response to your inquiry with regard to the State Building 
     Code, chapter 54-21.3 of the 1979 Supplement to the North Dakota 
     Century Code. 
 
     You call our attention to the amendment to section 11-33-01 making 
     county zoning power subject to the provisions of chapter 54-21.3 of 
     the North Dakota Century Code.  You call our attention to section 
     54-21.3-03 and indicate that the same provides that the State 
     Building Code shall consist of the Uniform Building Code as amended, 
     that the state construction superintendent is to implement and may 
     amend the code, and that a county (or other local political 
     subdivision) may amend the code provided its standards are met or 
     exceeded.  You call our attention to section 54-21.3-01 and indicate 
     that the same states, in part, that the purposes of chapter 54-21.3 
     are to provide the citizens with nationally recognized construction 
     standards and requirements, to eliminate certain regulations and to 
     ensure adequate construction of buildings throughout the state.  You 
     call our attention to section 54-21.3-05 and indicate that it 
     provides, in part, that a county (or other local political 
     subdivision) may elect to "administer and enforce" the State Building 
     Code. 
 
     You state that what appears to be lacking in chapter 54-21.3 is a 
     clear direction that building construction must now conform to the 
     State Building Code, regardless of the action or inaction of a local 
     political subdivision with reference to the code.  You indicate that 
     you, therefore, have the following question: 
 
           Must a building, which is not exempt under section 54-21.3-04 
           and which is constructed within a county's zoning jurisdiction, 
           conform with the state building code even if the county has not 
           elected to enforce the state building code or adopt building or 
           zoning regulations encompassing the substance of the state 
           building code? 
 
     You request our written opinion on same. 
 
     You apparently have fairly thoroughly considered chapter 54-21.3 and 
     section 11-33-01.  On such basis, you are undoubtedly aware that 
     there is no provision in the chapter unequivocally declaring that 
     buildings not exempt under section 54-21.3-04 constructed within a 
     county's zoning jurisdiction must conform to the State Building Code, 
     particularly where the county has not elected to enforce the State 
     Building Code or adopt building or zoning regulations encompassing 



     the substance of the State Building Code.  Also, you may be aware 
     that no large quantity of rules implementing or amending same have 
     been promulgated on the state level pursuant to the second sentence 
     of section 1 of section 54-21.3-03 of the 1979 Supplement to the 
     North Dakota Century Code.  Your question, therefore, really turns on 
     the meaning of the term "must" in your question. 
 
     As you are aware, there is no provision in chapter 54-21.3 or rules 
     promulgated thereunder for state inspectors or other officials to 
     inspect these buildings, condemn same or otherwise take action in 
     regard thereto, though the state superintendent is required to 
     provide city, township, and county enforcement agencies with 
     necessary information in their effectuation of the purposes of said 
     section 54-21.3-06.  We would also assume that the state 
     superintendent of construction would be subject to subpoena in proper 
     litigation requiring information from him on this subject matter. 
 
     As to city, township or county enforcement, there is nothing in the 
     state statute requiring them to commence administering and enforcing 
     the State Building Code pursuant to section 54-21.3-05 at any 
     particular time, on which basis we would assume that they could 
     commence administering and enforcing same at any time they wished or 
     when particular factual situations make it desirable that they do so. 
     Also, to some extent, local enforcement officials are between two 
     fires.  Thus, under subsection 2 of section 54-21.3-04, they may 
     amend the state code though standards established by amendment under 
     that subsection which must meet or exceed those of the State Building 
     Code.  On the other hand, one of the stated purposes of the chapter 
     in terms of subsection 2 of section 54-21.3-01 is to: 
 
           * * * 
 
           2.  Eliminate restrictive, obsolete, conflicting, and 
               unnecessary construction regulations that tend to increase 
               construction costs unnecessarily or restrict the use of new 
               materials, products, or methods of construction, or provide 
               preferential treatment to types or classes of materials or 
               products or methods of construction. 
 
           * * * 
 
     Considering the same in the light of the 11-33-01 amendment, it would 
     thus seem possible that the state code would be relevant in 
     determining enforceability of local regulations in some types of 
     litigation. 
 
     Lastly, as to private enforcement, in some instances this State 
     Building Code may be the only arguably relevant standard a building 
     owner, contractor, or material supplier would have available.  We 
     have been aware of a few occasions, for example, in situations where 
     the State Plumbing Code may not have been claimed to be directly 
     applicable, but where the owner and builder have had a dispute as to 
     whether particular installations met the contractual requirements; 
     the State Plumbing Code has been presented and state inspectors have 
     been called as witnesses as to the sufficiency of the installation 
     actually made.  We would thus assume that in similar disputes as to 
     application of contractual terms between owner, contractor, and 



     materialmen, builders and materialmen may find the code to be of some 
     protection in private litigation where they have complied with same 
     and owners may find same of some help where builders and materialmen 
     have not complied with same.  On a similar basis, it does seem 
     possible that compliance or noncompliance with the State Building 
     Code may be relevant in litigation sounding in tort for injuries 
     resulting from allegedly defective structures. 
 
     In conclusion, therefore, it is our opinion that there is no 
     requirement that a building not exempt under section 54-21.3-04 which 
     is constructed within a county's zoning jurisdiction must comply with 
     the State Building Code where the county has not yet elected to 
     enforce the State Building Code or adopt building or zoning 
     regulations encompassing the substance of the State Building Code. 
     On the other hand, it is also our opinion that all persons and 
     officials involved with a building would probably be in a more 
     comfortable and secure position if the building did comply with the 
     State Building Code. 
 
     We hope the within and foregoing will be sufficient for your 
     purposes. 
 
     Sincerely, 
 
     ALLEN I. OLSON 
 
     Attorney General 


