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     January 16, 1979     (OPINION) 
 
     The Honorable Kent Jones 
     State Senator 
     District No. 15 
     Webster, North Dakota  58382 
 
     Dear Senator Jones: 
 
     This is in response to your letter of December 28, 1978, wherein you 
     request an opinion of this office relative to the application of 
     state revenue sharing funds and the eligibility of public recreation 
     systems to receive such funds in view of the provisions of the 
     initiated measure approved by the electorate in the November, 1978 
     general election.  You submit the following in your letter: 
 
           I have been asked to request your opinion concerning the 
           eligibility of public recreation systems to receive state 
           revenue sharing funds. 
 
           Chapter 40-55 of the North Dakota Century Code provides that 
           either a city, a township, a school district, or a park 
           district may establish a public recreation system.  In November 
           the voters approved an initiated measure which provides for 
           state revenue sharing for cities, city park districts, 
           counties, and townships but no provision is made for public 
           recreation systems.  May the governing body of a city spend its 
           revenue sharing funds on a city-established public recreation 
           system?  If the territory encompassed by the city-established 
           public recreation system extends beyond the city limits, is the 
           public recreation system eligible to receive revenue sharing 
           funds from any other political subdivisions? 
 
     We have reviewed the provisions of Chapter 40-55 of the North Dakota 
     Century Code and agree with your stated conclusion that a city, 
     township, school district or park district may establish a public 
     recreation system. 
 
     With regard to the expenditure or allocation of moneys received by 
     the municipality or other entitled entities under the provisions of 
     the Revenue Sharing Fund created by the initiated measure which was 
     passed by the electorate at the November, 1978 general election, we 
     would note Section 4 thereof which provides as follows: 
 
           SECTION 4.  DISBURSEMENT OF LOCAL FUNDS - REPORTS.)  Cities, 
           city park districts county governments, and townships may 
           receive and expend payments made pursuant to this Act and such 
           payments shall be considered an appropriation in the budget of 
           the local unit of government, which, upon the order of the 
           governing body may be disbursed in the manner other 
           disbursements are made.  The state revenue sharing moneys so 
           received shall be treated as a part of the local tax effort of 
           each local unit of government receiving such funds.  The state 
           treasurer may require local units of government receiving state 



           revenue sharing funds to provide such information or copies of 
           reports as may be necessary to administer the Act.  (Emphasis 
           Supplied) 
 
     Clearly the measure enumerates those specific governmental units 
     which can receive and expend payments received under the Act.  The 
     payments are to be considered as an appropriation in the budget of 
     such local unit of government and are to be expended and disbursed in 
     the manner other disbursements are made.  The measure also providing 
     that state revenue sharing moneys so received shall be treated as a 
     part of the local tax effort, we can only conclude that such funds 
     may be expended by the municipality or other governmental unit upon 
     any item for which it may expend regularly budgeted funds.  This 
     would also include expenditures pursuant to Chapter 40-55 of the 
     North Dakota Century Code, in support of any public recreation system 
     falling under the respective or joint jurisdictions of the 
     governmental units.  Such appropriation, expenditure and 
     disbursement, however, would appear to be a discretionary matter 
     within the authority of the entity or municipality receiving such 
     funds.  This would appear true whether the city-established public 
     recreation system extended beyond the city limits or not, it being 
     apparent from the provisions of Chapter 40-55 of the North Dakota 
     Century Code, that such extension of authority and responsibility may 
     be undertaken by the municipality. 
 
     Accordingly, we are of the belief that funds received by the 
     municipality may, upon proper appropriation, budgeting and 
     disbursement, be spent pursuant to the purposes and needs of a public 
     recreation system over which that particular municipality or entity 
     may exercise authority pursuant to the provisions of Chapter 40-55 of 
     the North Dakota Century Code. 
 
     We trust that the foregoing general observations, comments and 
     expressions will adequately reflect our thinking upon the matter 
     submitted and will be of interest and assistance to you. 
 
     Sincerely, 
 
     ALLEN I. OLSON 
 
     Attorney General 


