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     April 9, 1979     (OPINION) 
 
     Mr. John M. Olson 
 
     Burleigh County State's Attorney 
 
     P. O. Box 1901 
 
     Bismarck, North Dakota  58501 
 
     Dear Mr. Olson: 
 
     This is in response to your letter of April 3, 1979, concerning 
     possible alternatives for the funding of a combined law enforcement 
     facility. 
 
     In your letter you refer to our previous opinion on this subject, 
     issued on February 21, 1979, in which we concluded that the 
     Legislative Assembly did not intend by the enactment of sections 
     21-03-06(7a) and 21-03-07(2) to authorize payment of judgments in 
     eminent domain by the use of general obligation bonds.  After citing 
     the provisions of North Dakota Century Code sections 11-11-16 and 
     11-11-18 we relied on in our previous opinion, you explain that the 
     Burleigh County Commission is still attempting to devise a means 
     whereby it might finance the purchase of certain property for the law 
     enforcement center, and that the Commission is currently negotiating 
     with the Bismarck City Commission on this subject.  Your letter then 
     sets forth the following facts and questions: 
 
           The Burleigh County Commission has expressed its desire to 
           purchase land adjacent to the combined law enforcement center 
           by contract for deed.  I assume that such a proposal would 
           operate to allow Burleigh County an extended period of time 
           over five to ten years to complete such a purchase.  Obviously, 
           the land acquisition could possibly culminate in the county of 
           Burleigh making yearly payments out of its annual tax levies, 
           as budgeted accordingly, to a financial institution at a 
           certain rate of interest for the purchase of this property. 
           You will note that section 11-11-16 refers to the authority of 
           the county board to purchase sites for county buildings "if the 
           expenditures therefor are not greater than can be paid out of 
           the revenue of the county for the current year."  My first 
           question, therefore, is whether or not the county of Burleigh 
           can purchase land based upon a contract for deed if the yearly 
           expenditure for same will be within the yearly appropriations 
           and budgeted accordingly.  And the same to be done without an 
           election pursuant to the provisions of section 11-11-18. 
 
           Chapter 54-40 relates to the joint exercise of governmental 
           powers.  As I indicated earlier, the county of Burleigh and the 
           city of Bismarck have determined that the acquisition of this 
           property adjacent to the combined law enforcement center is 
           necessary for future planning and desirable as a site for the 
           construction of a jail at some future time.  My second 



           question, therefore, is whether or not this chapter, 
           authorizing two political subdivisions to enter into a contract 
           of mutual and cooperative interest, will provide for the lawful 
           acquisition of the property described.  In other words, if the 
           city of Bismarck and the county of Burleigh enter into a 
           long-range agreement, providing for the amalgamation of 
           existing facilities and combining of certain services, would 
           the land acquisition pursuant to a contract for deed be lawful 
           pursuant to these statutes found in Chapter 54-40. 
 
     As we noted in our previous opinion on this subject, sections 
     11-11-16 and 11-11-18 provides as follows: 
 
           11-11-16.  BOARD HAS POWER TO ERECT, REPAIR, AND MAINTAIN 
           BUILDINGS FROM CURRENT REVENUE. - The Board of county 
           commissioners may provide for the purchase, erection, repair, 
           and maintenance of the courthouse, hospitals, jails, and other 
           necessary buildings within and for the county.  It may purchase 
           the sites for such county buildings if necessary and may make 
           contracts on behalf of the county for the building, repairing, 
           and maintaining thereof if the expenditures therefor are not 
           greater than can be paid out of the revenue of the county for 
           the current year.  The board shall have the entire supervision 
           of the construction of such buildings. 
 
           11-11-18.  BOARD TO SUBMIT EXTRAORDINARY OUTLAY TO VOTE. - The 
           board of county commissioners shall submit to the electors of 
           the county at any regular or special election any proposal for 
           an extraordinary outlay of money by the county when the 
           proposed expenditure is greater in amount than can be provided 
           for by the annual tax levies.  If the board considers the 
           courthouse, jail, or other public buildings of the county 
           inadequate for the needs of the county or deems it necessary to 
           build a county hospital, and if it is thought that it is not 
           for the best interests of the county to issue bonds to aid in 
           the construction of such buildings or that the construction of 
           such buildings by any other procedure is not for the best 
           interests of the county, it shall submit to the electors of the 
           county, at any regular or special election, the proposal for 
           the construction of a courthouse, jail, or other public 
           building by establishing a building fund to aid in the 
           construction thereof.  The requirements of this section shall 
           not apply to lease-purchase agreements authorized by section 
           24-05-04. 
 
     A critical point in the application of these sections to your 
     questions would appear to be the meaning of the term "expenditures" 
     as used in sections 11-11-16 and 11-11-18; whether this term refers 
     to the total contract price of the site to be purchased or whether it 
     may be construed to refer only to the annual sum of payments made 
     over a period of years.  We can find nothing in these sections 
     themselves which makes one interpretation more compelling than the 
     other. 
 
     We are aware of only one section of law which specifically provides 
     for the financing of county purchases over a period of time, other 
     than by the use of general obligation bonds which we discussed in our 



     previous opinion.  section 24-05-04 concerns the lease or purchase of 
     county road machinery.  The legislative history of this section 
     indicates that the final sentence authorizing lease-purchase 
     agreements of a five year maximum for road machinery was added to 
     this section as an amendment in 1977.  However, it appears that this 
     authority was added not so much because of any inherent inability of 
     the county to agree to long-term contracts, but because of the 
     prohibitory language of the section itself as it existed prior to 
     amendment. 
 
     Whether a county has any inherent or common law authority to enter 
     into long-term contracts does not appear to have been the specific 
     subject of any reported cases in our courts.  Courts of other states 
     have treated this subject diversely depending upon whether the 
     authority exercised is said to be a "governmental function" or a 
     "business power" of the political subdivision.  56 Am. Jur. 2d. 
     Municipal Corporations, Counties and Other Political Subdivisions 
     section 154.  However, no such distinctions in the inherent powers, 
     if any, of political subdivisions have been recognized by the courts 
     of this state and the decisions of other jurisdictions are therefore 
     considered to be an infirm basis upon which to interpret sections 
     11-11-16 and 11-11-18.  It is preferable, we believe, to interpret 
     these sections in the light of the common and accepted rules of 
     statutory construction as applied to the authority of political 
     subdivisions. 
 
     It has long been recognized in this state that inasmuch as counties 
     are political subdivisions of the state their powers and authority 
     are only those which the Legislature has seen fit to grant by statue. 
     Zuger v. Boehm, 164 N.W.2d. 901 (N.D. 1969); Ulrich v. Amerada 
     Petroleum Corp., 66 N.W.2d. 397 (1954); Eikevik v. Lee, 73 N.D. 197, 
     13 N.W.2d. 94 (1944).  It is also an accepted canon of interpreting 
     the statutory authority of political subdivisions that in defining 
     their powers any question as to their authority must be resolved 
     against them.  See, Myhre v. School Board of North Central Public 
     School District No. 10, County of Richland, 122 N.W.2d. 816 (N.D. 
     1963); Batty v. Board of Education of City of Williston, 67 N.D. 6, 
     269 N.W. 49 (1936); Lang v City of Cavalier, 59 N.D. 75, 228 N.W. 819 
     (1920); Pronovost v. Brunette, 36 N.D. 288, 162 N.W. 300 (1917). 
     While it might be argued that the "authority" which as been granted 
     by the sections in question is the authority to purchase the site and 
     that the manner and means of purchase are within the discretion of 
     the County Commission, we believe that the manner of purchase, having 
     been limited to some extent in sections 11-11-16 and 11-11-18, is 
     still subject to a narrow interpretation under the canons of 
     construction outlined above.  In Lang, supra, the North Dakota 
     Supreme Court said: 
 
           A municipal corporation is an agency of the state.  It is 
           purely a creature of statute.  Constitution, section 130.  It 
           takes its powers from the statutes which give it life, and has 
           none which are not either expressly or impliedly conferred 
           thereby or essential to effectuate the purposes of its 
           creation.  In defining its powers, the rule of strict 
           construction applies, and any doubt as to their existence or 
           extent must be resolved against the corporation.  (Citations 
           omitted.)  But the existence and extent of a municipal 



           corporation's powers having been determined and measured the 
           rule of strict construction no longer applies, and the manner 
           and means of exercising those powers where not prescribed by 
           the Legislature are left to the discretion of the municipal 
           authorities (emphasis added). 
 
     We believe this same reasoning applies with equal force to counties. 
     In this case it would appear that the Legislative Assembly has indeed 
     prescribed the manner and means by which the county's authority to 
     purchase land for a county building is to be exercised and as such, 
     we believe those means are subject to the narrow construction applied 
     by our courts to the authority of political subdivisions.  We believe 
     that the exceptions contained in sections 11-11-16 and 11-11-18 for 
     "expenditures" not subject to a vote must be interpreted to apply to 
     the total cost of the purchase contract and not the yearly contract 
     price of a contract for deed.  This construction is also consistent 
     with the holding of our court announced in Stern v. City of Fargo, 18 
     N.D. 284, 122 N.W. 403 (1909), to which we referred in our previous 
     opinion at page 8. 
 
     In your second question you ask whether, if the city and county enter 
     into an agreement under Chapter 54-40, the acquisition of land by a 
     contract for deed would be lawful.  Since we have already answered 
     your first question in the negative, we must for the purposes of any 
     response to your second question interpret it as asking whether an 
     agreement under Chapter 54-40 would, assuming the city has the 
     authority to purchase the property on a contract for deed, overcome 
     the county's lack of authority to make the same purchase in the same 
     manner when acting alone. 
 
     In considering this question it seems to us that if the construction 
     of Chapter 54-40 which you contemplate were to be adopted, and 
     statutory prohibitions, expressed or implied, operating against one 
     political subdivision could be overcome by the authority of another 
     political subdivision when an agreement is made under Chapter 54-40, 
     statutory prohibitions applicable to the first political subdivision 
     generally would be reduced to nothing and legislative intent 
     frustrated as long as another political subdivision could be found 
     willing to make an agreement.  The only way, under such 
     circumstances, to prevent a political subdivision from taking the 
     prohibited acts would be to deny the same authority to all 
     governmental units.  This would be a strange if not an absurd result 
     which we do not believe the Legislative Assembly to have intended. 
     We also believe that the restrictions on the methods of financing 
     land purchases contained in sections 11-11-16 and 11-11-18 constitute 
     a special provision of law more directly applicable then Chapter 
     54-40 and, as such, the language of sections of 11-11-16 and 11-11-18 
     as we have interpreted them must control.  North Dakota Century Code 
     section 1-02-07. 
 
     In direct response to your first question, it is our opinion that the 
     county may not purchase property on a contract for deed if the total 
     contract price for the property exceeds that amount which may be paid 
     from the county's revenues for the current year.  In response to your 
     second question, it is our opinion that the authority provided in 
     Chapter 54-40 cannot be applied so as to avoid the application of 
     sections 11-11-16 and 11-11-18 as we have construed them. 



 
     We trust that the foregoing will be useful to you. 
 
     Sincerely, 
 
     ALLEN I. OLSON 
 
     Attorney General 


