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     January 19, 1979     (OPINION) 
 
     The Honorable Wayne G. Sanstead 
     Lieutenant Governor 
     State Capitol 
     Bismarck North Dakota  58505 
 
     Dear Lieutenant Governor Sanstead: 
 
     This is in reply to your letter of January 4, 1979, requesting my 
     opinion in answer to the following question quoted from your letter: 
 
           "Can a Rural Water System, whether a co-op or a nonprofit 
           corporation, reclassify the monthly billing whereby sales tax 
           is not paid on the debt service portion of the members bill?" 
 
     We assume from your question that the debt service portion of the 
     monthly billing for water furnished to a member of such a rural water 
     system is for an amount to cover principal and interest payments on 
     money borrowed by the rural water cooperative or nonprofit 
     corporation for either the construction of the system or its 
     operation or both and that the members of the cooperative or 
     nonprofit corporation do not have any personal liability for the 
     debt. 
 
     For the reasons set out below it is our opinion that sales tax 
     applies to the full monthly billing for water furnished to a member, 
     including any part of the billing that represents the cost of debt 
     service paid by the co-op or nonprofit corporation. 
 
     We cannot find any provision in the retail sales tax law, Chapter 
     57-39.2 of the North Dakota Century Code, that either authorizes or 
     requires retail sales of water or water service made by a rural water 
     cooperative or nonprofit corporation to its rural members to be 
     treated differently from retail sales of water or water service made 
     by any other kind of retailer. 
 
     Subsection 1 of Section 57-39.2-02.1 of the sales tax law imposes a 
     3% sales tax "upon the gross receipts of retailers from all sales at 
     retail . . . of the following to consumers or users: 
 
           * * * 
 
           b.  The furnishing or service of steam, gas, water or 
               communication services. 
 
           * * * 
 
     Subsection 6 of Section 57-39.2-01 of the sales tax law provides that 
     "'Gross receipts' means the total amount of sales of retailers, 
     valued in money, whether received in money or otherwise . . . ." 
 
     Subsection 1 of Section 57-39.2-08.2 of the sales tax law requires 
     the retailer to add the tax to the sales price or charge and to 



     collect it from the customer. 
 
     Subsection 3 of Section 57-39.2-01 of the sales tax law defines 
     "retail sale" as including "the sale of steam, gas, electricity, 
     water, and communication service to retail consumers or users." 
 
     The foregoing provisions clearly intend that the retail sales price 
     that is taxable shall include whatever portion of his debt service 
     cost or any other costs the retailer might take into account in 
     establishing his sales price.  The price paid by the customer is for 
     water he buys and is not in part for water and in part for debt 
     service owed by the retailer which the customer neither buys nor is 
     obligated for as such. 
 
     While the following cases involve different facts than those 
     presented here, they do consider principles of law for defining a 
     retail sale for sales tax purposes that are pertinent here:  Kistner 
     v. Iowa State Board of Assessment and Review, 280 N.W. 587 (Iowa, 
     1938); Bay City v. State Board of Tax Administration, 290 N.W. 395 
     (Mich. 1940); and Voss v. Gray, 70 N.D. 727, 298 N.W. 1 (1941). 
 
     There is nothing in any of the above provisions of the sales tax law 
     or elsewhere in the law which states that a retailer of steam, gas, 
     electricity, water, or communication service can separate out of his 
     sales price his cost of debt service or any other cost that he takes 
     into account in establishing his retail price to the customer and 
     thereby make that part of the retail sale nontaxable.  Nor is there 
     any provision which permits any other retailer to do so. 
 
     It is therefore our opinion that a rural water system, whether a 
     co-op or nonprofit corporation, cannot reclassify its monthly billing 
     to its customers so as to make the debt service portion of its water 
     charges not subject to sales tax. 
 
     Sincerely yours, 
 
     ALLEN I. OLSON 
 
     Attorney General 


