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     May 31, 1979     (OPINION) 
 
     The Honorable Jens J. Tennefos 
     State Senator, District 46 
     714 19th Avenue South 
     Fargo, ND  58102 
 
     Dear Senator Tennefos: 
 
     This is in response to your letter dated April 3, 1979, wherein you 
     request our opinion regarding the maximum rate of interest allowed to 
     be charged by North Dakota savings and loan associations.  In your 
     letter you state: 
 
           The savings and loan associations in this state are limited by 
           Section 7-02-04 of the North Dakota Century Code to charging a 
           maximum of 12 percent interest on any loans made by them in 
           this state.  Because of rising interest rates nationally, the 
           local savings institutions are becoming increasingly concerned 
           about this limitation. 
 
           I understand that at the present time most savings and loans 
           are charging about 10.5 percent interest on standard home loans 
           and that the interest on commercial construction loans may be 
           somewhat higher, but still under the 12 percent limit. 
 
           The savings and loans still face an immediate problem however, 
           because in addition to the standard interest charges most 
           savings institutions also charge a fee or "points" for granting 
           and processing the loan.  This fee is equal to a certain 
           percentage (usually between one and two percent) of the 
           principal amount of the loan.  In some cases the amount paid by 
           the borrower in the first year of the loan for the combination 
           of "points" constitute interest under the usury statute 
           applicable to them and, if so, whether the amounts paid for 
           "points" are allocated over the entire term of the loan for 
           purposes of determining whether the 12 percent limit has been 
           exceeded or whether these amounts paid are all charged to the 
           first year of the loan for that purpose. 
 
           I believe that this is an important and significant issue of 
           statewide significance.  Consequently, I earnestly solicit your 
           opinion as to whether a savings and loan association which, for 
           example, makes a loan bearing 10.5 percent interest and charges 
           2 "points" in connection with making that loan has exceeded the 
           12 percent maximum interest limit provided in Section 7-02-04. 
 
           I understand that in most states for purposes of applying the 
           usury statutes, the "points" are treated as interest but are 
           prorated over the term, and then consequently the charging of 
           points does not add significantly to the interest rate for 
           purposes of those states' usury statutes.  I am attaching to 
           this letter a legal memorandum outlining the problem in more 
           detail and citing some of the significant cases. 



 
     The first question raised by your letter is whether or not "points" 
     charged by state savings and loan associations in connection with the 
     making of a loan are interest as that term is used by the North 
     Dakota statute specifying the interest rate which can be charged by 
     savings and loan associations on real estate mortgages.  "Points", as 
     used in this context, have been defined as an amount, whether it be 
     in the form of a bonus, premium, origination fee, or service charge, 
     which is collected at the inception of a loan, and is in addition to 
     the constant stated long-term interest rate.  B. F. Saul, Co. v. West 
     End Park North, Inc., 246 A. 2d.  591 at p. 595 (Md. App. 1968). 
 
     Chapter 7-02 of the North Dakota Century Code sets forth the powers 
     and duties of savings and loan associations.  Section 7-02-04 
     provides: 
 
           <7-02-04.  INTEREST, DUES, ASSESSMENTS LIMITED - USURY. - 
           Interest collected by such associations in no event shall 
           exceed twelve percent per annum on the amount of the loan. 
           Interest not exceeding one percent per month also may be 
           charged on delinquent payments or installments from the time 
           such delinquent payments or installments are due.  No 
           association shall charge or collect from any shareholder, 
           member, or borrower any fines, premiums, or penalties of any 
           kind whatsoever except as herein provided for delinquent 
           payments or installments.  Such dues, interest, or advancements 
           collected from members or others, within the limits of this 
           section, shall not be deemed usury although in excess of the 
           legal rate of interest.  (Emphasis added) 
 
     This section was held to be determinative of the permissible rate of 
     interest which may be charged by savings and loan associations by the 
     North Dakota Supreme Court in Cloone v. Minot Building and Loan 
     Association, 282 N.W. 441 (1938).  We can find no other state 
     statutory or case authority directly addressing the issue of whether 
     "points" are interest. 
 
     Other jurisdictions, in determining what is and is not to be included 
     as interest, have generally concluded that reasonable charges for 
     actual services, if the services are incidental to the loan, are not 
     included as interest.  Examples are charges for an appraisal, title 
     opinion and credit check.  See Cambridge Development Co. v. U.S. 
     Financial, 90 Cal. Reporter 333 (1970), Paley v. Barton Savings and 
     Loan Association, 196 A. 2d. 682 (N.J. 1964).  Other jurisdictions 
     have also concluded that "points", on the other hand, are part of the 
     yield to the lender and represent no actual cost.  Therefore, these 
     jurisdictions have concluded that "points" are interest because they 
     insure to the benefit of the lender, are part of the yield to the 
     lender, and represent no actual incurred cost.  B.F. Saul, supra; 
     Grady v. Price, 383 P. 2d.  173 (Ariz. 1963); and State, ex rel., v. 
     Yonkers Brothers, Inc., 210 N.W.2d. 550 (Iowa, 1973).  See also 45 
     Am. Jr. ed, Interest and Usury, Section 204. 
 
     Accordingly, in response to your first question, it is our opinion 
     that the best reasoning, consistent with the authorities cited above, 
     leads to the conclusion that "points" are to be considered as 
     interest, at least insofar as any determination of usury would be 



     concerned. 
 
     The second question raised by your inquiry concerns the manner in 
     which "points" under such circumstances are to be computed as 
     interest.  Again, we find no North Dakota statutes or case law which 
     are controlling.  We, therefore, must turn to other jurisdictions for 
     guidance and interpretation. 
 
     In interpreting a District of Columbia statute, similar to Section 
     7-02-04, the Court of Appeals in Montgomery Federal Savings and Loan 
     Association v. Baer, 308 A. 2d. 768 (D.C. App. 1973), reversed the 
     lower court ruling and held that the term "per annum" refers to the 
     maximum rate of interest chargeable for the term of the loan, 
     regardless of how much of that interest might be collected during the 
     first year of the loan in the form of "points".  The court went on to 
     rule that the payment of "points" should be prorated over the entire 
     term of the loan: 
 
           We believe that the trial court's interpretation misconstrues 
           the statutory language and results in an erroneous application 
           of the usury statute.  That law does not read that the rate 
           cannot exceed 8 percent annually or 8 percent for any one year, 
           but it states it shall not exceed 8 percent 'per annum'.  As 
           the Missouri Supreme Court succinctly said in First National 
           Bank v. Kirby, 175 S.W. 926, 929 (Mo., 1915), 'the words 'per 
           annum' . . . . designate rate of interest, while the word 
           'annually' . . . indicates the time of payment.'  (Emphasis 
           added).  Thus, the phrase '8 percent per annum' in section 
           28-3301 relates to the rate of interest and rate only.  It has 
           no bearing on the time of payment, as to which the statute is 
           simply silent.  A review of usury cases decided in this 
           jurisdiction, and elsewhere, convinces us that this is the 
           correct interpretation of the statutory language. 
 
           . . . . 
 
           While it is the generally accepted rule that 'points' are 
           considered as interest, it appears that every court in other 
           jurisdictions which has decided the question we have before us 
           has held that the 'points' should be prorated or apportioned 
           over the entire term of a loan in determining if the rate of 
           interest is usurious.  Three states, Oregon, Tennessee and 
           Virginia have statutes to the same effect.  The courts of the 
           remaining states to our knowledge either have not directly 
           faced the proration issue, or they have no usury laws, or have 
           exempted savings and loan associations from their usury 
           statutes. 
 
           . . . . 
 
           We agree with the foregoing authorities that a loan placement 
           fee should relate to the whole loan for the entire period it is 
           outstanding and is not attributable to interest in any single 
           year.  The payment of points by the borrower although paid in 
           full the first year is in consideration of the lender making 
           the full loan for the entire term and the borrower does not pay 
           such a fee for the privilege of having the use of the money for 



           only one year.  (Pages 771, 772 and 773) 
 
     The Montgomery court cited numerous cases from other jurisdictions 
     holding that "points" must be prorated or apportioned over the entire 
     term of the loan in determining if the interest rate is usurious. 
     (P. 772, footnote 17)  The Montgomery court also relied upon the 
     United States Supreme Court decision of Fowler v. Equitable Trust 
     Company, 141 U.S. 411, (1891), holding that the determination of 
     whether or not a loan is usurious is dependent upon the total amount 
     of interest collected over the life of the loan. 
 
     In reliance upon the above-cited authorities, it is our opinion that 
     "points" are to be prorated over the entire term of a loan for the 
     purpose of determining the rate of interest. 
 
     Finally, while the case law referred to above does not rely on any 
     one precise method of calculation to be used in computing interest 
     rates by prorating "points" over the entire term of a loan, one step 
     in the calculation, however, is considered by all of the courts to be 
     essential and is also required by the federal government's disclosure 
     law, the Truth in Lending Act and its accompanying regulations.  (See 
     12 CFR 226)  This step is that the interest, including points, must 
     be calculated on the amount of money actually loaned (the face amount 
     of the note minus the points deducted) and may not be calculated on 
     only the face amount of the note.  The reviewing courts have reasoned 
     that the borrower has use of only the amount of the note minus points 
     and is paying interest for the privilege of using only that amount. 
 
     It is hoped that the foregoing will be of assistance. 
 
     Sincerely, 
 
     ALLEN I. OLSON 
 
     Attorney General 


