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     December 19, 1979     (OPINION) 
 
     Honorable Kenneth N. Thompson 
 
     State Representative 
 
     287 Central Avenue North 
 
     Beach, North Dakota  58621 
 
     Dear Representative Thompson: 
 
     This is in response to your letter in regard to Chapter 274 of the 
     1979 Laws of North Dakota which has been codified as chapter 16.1-03 
     of the North Dakota Century Code dealing with Party Committee 
     Organization. 
 
     You state that you would appreciate an opinion as to when the various 
     sections of this chapter first go into effect.  You mention, for 
     example, that the bill became law on July 1, 1979, but with May 
     fifteenth already past, you assume that sections 16.1-03-01 and 
     16.1-03-07 would not apply until 1981, however, section 16.1-03-12 
     would seem to apply in 1980. 
 
     You state that your main concern is the legitimacy in 1980 of 
     precinct committeemen selected under previous law (repealed sections 
     16-17-01 or 16-17-08).  You also suggest that sections 16.1-03-01 and 
     16.1-03-07 are not in effect until 1981, and ask whether current 
     precinct committeemen can legally hold office beyond next year's 
     Primary Election and until a date between the General Election and 
     May 15, 1981.  You state that this may be dealing in trivia, but 
     possibly some District Committee's actions could be challenged if 
     some of its members' (precinct committeemen) credentials are suspect. 
 
     Pursuant to Section 67 of the North Dakota Constitution, Chapter 274 
     of the 1979 Session Laws went into effect July 1, 1979.  There is no 
     provision in Chapter 274 of the 1979 Session Laws changing the 
     effective or applicable date of any part thereof from the July first 
     date. 
 
     We recognize the problem you envision herein by reason of the fact 
     that said chapter enacted its provisions as if it were an entirely 
     new law, simply repealing the old law rather than amending and 
     reenacting the specific sections of the old statute. 
 
     We believe the usual rule of statutory construction in this type of 
     situation may be of help to you in this regard.  It is stated in 73 
     Am. Jur.2d. 509, Statutes, Section 391, in the following terms: 
 
           Section 391.  SIMULTANEOUS REPEAL AND RE-ENACTMENT.  Where a 
           statute is repealed by a new statute which relates to the same 
           subject matter, and which reenacts substantially the provisions 
           of the earlier statute, and the repeal and reenactment occur 
           simultaneously, the provisions of the original statute which 



           are reenacted in the new statute are not interrupted in their 
           operation by the so-called repeal; they are regarded as having 
           been continuously in force from the date they were originally 
           enacted.  Thus, it is said that the simultaneous repeal and 
           reenactment of substantially the same statutory provision is to 
           be construed, not as a true repeal, but as an affirmation and 
           continuation of the original provision.  All rights and 
           interests arising under the original statute are therefore 
           preserved, by the same token, liabilities which have arisen 
           under a statute are not affected by its repeal and reenactment. 
           Where a statute has been repealed and substantially reenacted 
           by a statute which contains additions to or changes in the 
           original statute, it follows that while the reenacted 
           provisions are deemed to have been in operation continuously 
           from the original enactment, the additions or changes are 
           treated as amendments effective from the time the new statute 
           goes into effect. 
 
           In many jurisdictions a statute or the constitution contains 
           express provisions concerning the effect of a simultaneous 
           repeal and reenactment of a statute, and these provisions 
           usually adopt the common-law rule. 
 
     While not directly relevant to your question, we feel sections 
     1-02-21 and 1-02-22 of the North Dakota Century Code give an 
     excellent example of the application of this general principle in 
     this state by legislative fiat.  These sections provide: 
 
           1-02-21.  OFFICE HELD UNDER PROVISIONS REPEALED BY THIS CODE TO 
           BE RETAINED - EXCEPTIONS. - Unless a different intention 
           plainly appears, a public officer who is in office when this 
           code takes effect shall remain in office until the expiration 
           of the term for which he was elected or appointed unless he is 
           removed prior to the expiration of the term as provided by law. 
 
           1-02-22.  EFFECT WHEN OFFICE ABOLISHED. - When any office is 
           abolished by the repeal of any legislative act or provision, 
           and such act or provision is not in substance reenacted or 
           continued in the code, such office ceases at the time the code 
           takes effect. 
 
     Recognizing this principle of statutory construction and looking to 
     your assumptions, we would conclude that Chapter 274 of the 1979 
     Session Laws did not take effect prior to July 1, 1979, on which 
     basis same would not authorize nor require a party caucus as of May 
     15, 1979, and the repeal provisions of same would not invalidate 
     actions taken pursuant to law under the prior statute.  As of "on or 
     before" May fifteenth following the next presidential election, the 
     provisions of section 16.1-03-02 (1979 Interim Supplement of 
     Replacement Volume 3) would apply in the absence of legislative 
     changes in the interim.  We would likewise conclude that the district 
     committees will meet within fifteen days after the precinct caucus 
     provided for in section 16.1-03-01 also in 1981 in the absence of 
     legislative change in the interim.  Pursuant to section 16.1-03-12, 
     the district committees (including precinct committeemen selected 
     prior to July 1, 1979) would meet prior to the second Monday in June 
     of the presidential election year which, in the absence of other 



     legislative action, would be before action pursuant to the new 
     sections 16.1-03-01 and 16.1-03-07.  Also, precinct committeemen, 
     selected prior to July 1, 1979, within limitations expressed in said 
     section 16.1-03-12, could call precinct caucuses to select additional 
     delegates prior to such district committee meetings. 
 
     Referring to what you express as your main concern, precinct 
     committeemen selected under the prior statute (sections 16-17-01 and 
     16-17-08) will continue in office for the term specified in the prior 
     law and until replaced pursuant to the provisions of Chapter 274 of 
     the 1979 Session Laws. 
 
     We hope the within and foregoing will be sufficient for your 
     purposes. 
 
     Sincerely, 
 
     ALLEN I. OLSON 
 
     Attorney General 


