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     January 18, 1979     (OPINION) 
 
     Honorable Wayne G. Sanstead 
     Lieutenant Governor 
     Office of the Lieutenant Governor 
     State Capitol 
     Bismarck, North Dakota  58505 
 
     Dear Lieutenant Governor Sanstead: 
 
     This is in response to your letter of January 4, 1979, regarding the 
     provisions in House Bill 1057 concerning charges made for 
     behind-the-wheel driver education.  In your letter you set forth the 
     following facts and question: 
 
           House Bill 1057, introduced by the Legislative Council from the 
           Interim Committee on Education, provides in Section Two 
           entitled, "Authorized Fees" for school board authority to 
           require (pupil) payment of certain fees. 
 
           Among the delineated fee areas is item number six which reads 
           "fees for behind-the-wheel drivers education instruction."  The 
           question that Senator Redlin has raised, and on which we 
           request an opinion from your office, is whether the concept of 
           charging fees to public school students for instruction in 
           driver training education courses is contrary to constitutional 
           and statutory principles regarding free public education.  I 
           enclose two sources which indicate the Attorney Generals of 
           Maryland and Missouri have both dealt with this question when 
           it was raised in their respective states. 
 
     You enclose with your letter copies of short articles concerning the 
     opinions of the Attorneys General of Maryland and Missouri which you 
     mention in your letter. 
 
     We would first note that we are not familiar with the opinions you 
     have mentioned and, while they may be relevant and helpful to our 
     answer to your inquiry, we must in the final analysis be guided by 
     the provisions of North Dakota law, which we are sure you understand. 
 
     We note that Section 15-47-01 of the North Dakota Century Code 
     provides as follows: 
 
           15-47-01.  SCHOOLS FREE AND ACCESSIBLE - SCHOOL AGES. - The 
           public schools of the state shall be equally free, open, and 
           accessible at all times to all children between the ages of six 
           and twenty-one, except that children who do not arrive at the 
           age of six years by midnight August 31 shall not start school 
           until the beginning of the following year, except children who 
           by reason of special talents or abilities as determined by a 
           series of developmental and readiness screening instruments 
           approved by the state department of public instruction and 
           administered by the school district, may start school at a 
           younger age.  However, under no circumstances shall a child 



           start school that school year if he is not six years of age by 
           January first. 
 
     More importantly, we also note that Section 148 of the North Dakota 
     State Constitution provides: 
 
           SECTION 148.  The legislative assembly shall provide at their 
           first session after the adoption of this constitution, for a 
           uniform system of free public schools throughout the state, 
           beginning with the primary and extending through all grades up 
           to and including the normal and collegiate course. 
 
     The meaning of this section of the North Dakota State Constitution, 
     as it applies to the ability of school districts to charge for 
     elementary school textbooks under the authority of North Dakota 
     Century Code Chapter 15-43, was recently interpreted in the case of 
     Cardiff v. Bismarck Public School District, 263 N.W. 2d 105 (N.D. 
     1978).  In Cardiff, after reviewing court decisions from other 
     jurisdictions construing constitutional provisions similar to those 
     in North Dakota, the North Dakota Supreme Court said: 
 
           We must assume that the framers of the Constitution made a 
           deliberate choice of words which reflected or expressed their 
           thoughts.  The term "free public schools" without any other 
           modification must necessary mean and include those items which 
           are essential to education. 
 
           It is difficult to envision a meaningful education system 
           without textbooks.  No education of any value is possible 
           without schoolbooks.  See Crowley v. Bressler, 181 Misc. 59, 41 
           N.Y. Supp. 2d 441 (1941). 
 
           * * * 
 
           The word "free" takes on its true and full meaning from the 
           context in which it is used.  There can be no doubt that the 
           term means "without charge or cost."  In the absence of any 
           other showing we must conclude that the term was commonly 
           understood by the people to mean "without charge or cost." 
           Books and school supplies are a part of the education system. 
           This is true whether we apply the necessary elements of the 
           schools activities test or the integral part of the educational 
           system test. 
 
           * * * 
 
           However, our conclusion must necessarily only apply to the 
           elementary schools, as they are the only ones covered in this 
           action.  The action in district court was not a class action 
           and factually involved only students enrolled in the elementary 
           schools.  The briefs, arguments, and whatever practices were 
           involved related only to elementary schools.  This opinion 
           therefore is limited to textbooks used in the elementary 
           schools and in the required subjects, as set out in Section 
           15-38-07, North Dakota Century Code. 
 
     By the use of this language, the court has established the "test" by 



     which we must determine whether a fee charge for a particular class, 
     or equipment used in a class is a charge that may be made under our 
     constitution.  Before attempting to apply this language to the 
     question you have asked in relation to House Bill 1057, we make two 
     notable observations:  First, the fact that the Cardiff case was 
     limited only to elementary schools does not thereby prevent the 
     extension of the reasoning and principles stated therein to courses 
     offered in junior high schools or high schools.  In fact, we believe 
     that such an extension would logically occur, given the language of 
     Section 148 and the language of the Cardiff opinion itself. 
     Secondly, we believe that by limiting the opinion to apply only to 
     schoolbooks and supplies used in required subjects, that the court in 
     Cardiff was persuaded by the reasoning of opinions from other 
     jurisdictions which limited the application of the concept of a free 
     education only to that education mandated by law.  While a court of 
     competent jurisdiction must in the final analysis make a 
     determination of what charges are constitutional and what charges are 
     not, we see no reason to extend the principles applied in the Cardiff 
     case beyond those which appear to have been adopted by the Supreme 
     Court. 
 
     It is therefore considered that while the principles announced in the 
     Cardiff case may easily be extended to junior high schools and high 
     schools, that no reason appears to exist to extend those principles 
     beyond the limitations of those courses or subject areas required to 
     be taken as a matter of law.  It is there classes and subject areas 
     to which we believe the court referred to as "education" when it said 
     that "the term 'free public schools' without any other modification 
     must necessarily mean and include those items which are essential to 
     education." 
 
     A review of the provisions of the North Dakota Century Code 
     applicable to the minimum curriculums that must be offered in high 
     schools of the state, principally North Dakota Century Code Section 
     15-41-24, shows that there is nowhere provided in the Code any 
     requirement that high schools must offer behind-the-wheel driver 
     education as a matter of law.  We must therefore conclude on the 
     basis of Section 148 of the State Constitution, as interpreted by 
     those principles in the Cardiff case outlined above, that charges for 
     behind-the-wheel driver education courses authorized by House Bill 
     1057 may lawfully be levied in this state. 
 
     Sincerely, 
 
     ALLEN I. OLSON 
 
     Attorney General 


