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     May 9, 1979     (OPINION) 
 
     Honorable James Gerl 
 
     State Representative 
 
     District 34 
 
     411 Seventh Avenue N.W. 
 
     Mandan, North Dakota  58554 
 
     Dear Representative Gerl: 
 
     This is in response to your letter dated May 7, 1979, which states, 
     in part: 
 
           . . . . I hereby request a formal Attorney General's opinion on 
           the question of whether House Bill 1138, or portions thereof, 
           may be referred under the North Dakota Constitution without the 
           printing of the entire bill in each petition to be distributed 
           for signatures. 
 
     The referendum is governed by the North Dakota Constitution as 
     amended by Section 1, Chapter 613 (House Concurrent Resolution 3088), 
     1977 Session Laws, as approved by the voters on November 7, 1978, and 
     effective on January 1, 1979, to be codified as Article 105 of the 
     Amendments to the Constitution of the State of North Dakota 
     (hereafter referred to as "Article 105").  Section 1 of Article 105 
     reserves certain powers to the people, including the referendum: 
 
           While the legislative power of this state shall be vested in a 
           legislative assembly consisting of a Senate and a House of 
           Representatives, the people reserve the power . . . . to 
           approve or reject legislative acts or parts thereof, by the 
           referendum . . . . 
 
     Section 2 of Article 105 concerns the text of the referendum 
     petition.  Section 2 provides: 
 
           A petition to initiate or to refer a measure shall be presented 
           to the secretary of state for approval as to form.  A request 
           for approval shall be presented over the names and signatures 
           of twenty-five or more electors as sponsors, one of whom shall 
           be designated as chairman of the sponsoring committee.  The 
           secretary of state shall approve the petition for circulation 
           if it is in proper form and contains the names and addresses of 
           the sponsors and The full text of the measure.  ›Emphasis 
           added! 
 
     Section 3 of Article 105 governs the preparation and filing of copies 
     of the original petition.  Section 3 states in part: 
 
           No law shall be enacted limiting the number of copies of a 



           petition.  The copies shall become part of the original 
           petition when filed. 
 
     These three constitutional provisions clearly indicate that the full 
     text of the measure to be referred must be printed on the petition. 
     Therefore, if House Bill 1138, in its entirety, were to be referred, 
     the entire bill must be printed on the petition and all copies. 
 
     A more difficult problem arises, however, if only part of House Bill 
     1138 is to be referred.  Must the entire bill be printed in the 
     petition or may only the referred portion be printed?  The key to 
     this question is in the definition of the term "measure". 
 
     "Measure" is not defined in Article 105.  Further, we cannot locate a 
     definition of the term in the "Debates of the North Dakota 
     Constitutional Convention of 1972" or Committee testimony on H.C.R. 
     3088.  (Article 105 is similar to Alternate Proposition 2A of the 
     proposed constitution adopted by the North Dakota Constitutional 
     Convention of 1972; this proposed constitution was defeated in the 
     special election held April 18, 1972.) 
 
     The use of "measure" in Section 5 suggests that it refers to an 
     entire bill: 
 
           A referendum petition may be submitted only within ninety days 
           after the filing of the measure with the secretary of state . . 
           . . The submission of a petition against one or more items or 
           parts of any measure shall not prevent the remainder from going 
           into effect.  ›Emphasis added! 
 
     As used herein, "measure" clearly means an entire bill.  Entire bills 
     (the enrolled originals) are filed with the Secretary of State. 
     Further, Sections or other segments of a bill are considered "items 
     or parts of any measure." 
 
     However, at other places within Article 105, the term "measure" 
     appears to have a dual meaning:  either the entire bill or parts 
     thereof.  For example, Section 1 states that the people may "approve 
     or reject legislative acts, or parts thereof, by the referendum." 
 
     Section 2 provides:  "A petition to initiate or to refer a measure 
     shall be presented to the secretary of state . . ."  ›Emphasis added! 
     As used in this context "measure" relates back to the previously 
     mentioned "legislative acts, or parts thereof," i.e., "measure" is a 
     legislative act or a part of a legislative act. 
 
     Section 5 provides:  "The submission of a petition shall suspend the 
     operation of any measure enacted by the legislative assembly except 
     emergency measures and appropriation measures for the support and 
     maintenance of state departments and institutions."  ›Emphasis added! 
     Obviously the referral of one Section of a multiSection bill does not 
     suspend the operation of the entire bill.  Yet, Section 5 states that 
     the "submission of a petition shall suspend the operation of any 
     measure."  ›Emphasis added!  In this context "measure" refers only to 
     that part or item being referred, not an entire bill. 
 
     Section 6 provides: 



 
           . . . if the sufficiency of such petition is being reviewed at 
           the time the ballot is prepared, the secretary of state shall 
           place the measure on the ballot and no subsequent decision 
           shall invalidate such measure if it is at such election 
           approved by a majority of the votes cast thereon.  ›Emphasis 
           added! 
 
     Section 7 provides: 
 
           All decisions of the secretary of state in the petition process 
           are subject to review by the supreme court in the exercise of 
           original jurisdiction.  If his decision is being reviewed at 
           the time the ballot is prepared, he shall place the measure on 
           the ballot and no court action shall invalidate the measure if 
           it is approved at the election by a majority of the votes cast 
           thereon.  ›Emphasis added! 
 
     Section 8 provides: 
 
           If a majority of votes cast upon an initiated or a referred 
           measure are affirmative, it shall be deemed enacted.  An 
           initiated or referred measure which is approved shall become 
           law thirty days after the election, and a referred measure 
           which is rejected shall be void immediately.  If conflicting 
           measures are approved, the one receiving the highest number of 
           affirmative votes shall be law.  A measure approved by the 
           electors may not be repealed or amended by the legislative 
           assembly for seven years from its effective date, except by a 
           two-thirds vote of the members elected to each house. 
           ›Emphasis added! 
 
     Again, "measure" in Sections 6, 7 and 8 refers only to the "parts" or 
     "items" being referred. 
 
     It is evident from this brief review that "measure" means an entire 
     bill or part of a bill, depending upon the context in which it is 
     used.  This indicates that "measure" as used in the last sentence of 
     Section 2 ("The secretary of state shall approve the petition for 
     circulation if it is in proper form and contains . . . the full text 
     of the measure") may refer either to an entire bill or the part of a 
     bill being referred. 
 
     It is my opinion that a common-sense approach should be taken which 
     minimizes the obstacles to the people's exercise of the referendum 
     right.  Therefore, this office would advise as follows: 
 
     If the referred "items" or "parts" of a bill are clearly severable 
     and distinct from the "remainder" of the bill, printing the entire 
     bill on a referral petition would not be an absolute requirement. 
 
     If, however, the referred "items" or "parts" are interrelated with 
     the "remainder" of the bill and confusion may arise from the partial 
     referral, the entire bill should be contained in the petition.  This 
     would allow a potential petition signer to read the "items" or 
     "parts" to be referred in the context of the entire bill. 
 



     We note that printing the entire bill would preclude a challenge to a 
     referral petition. 
 
     In regard to House Bill 1138 - a bill which appears to be complex and 
     interrelated - a petition should be prepared and submitted to the 
     Secretary of State pursuant to Section 2.  At that time the Secretary 
     of State, after consulting with this office, could determine whether 
     the petition is adequate and meets the criteria set forth above. 
 
     Article 105, Constitution of North Dakota, is attached for your 
     review. 
 
     I trust this responds to your questions. 
 
     Sincerely, 
 
     ALLEN I. OLSON 
 
     Attorney General 


