
May 12, 1978 
 
Mr. Robert W. Kinsey 
State’s Attorney  
Divide County 
Crosby, North Dakota 58730 
 
Dear Mr. Kinsey: 
 
This is in reply to your letter of May 5, 1978, relative to the authority of a hospital district.  
You state the following facts and questions: 
 

The St. Luke’s Hospital in Crosby, North Dakota is presently operated by 
an order of Catholic nuns with its headquarters in Richardton, North 
Dakota. 
 
The hospital is interested in determining whether or not it may initiate a 
hospital district pursuant to Chapter 23-30 of the North Dakota Century 
Code.  Specifically, the hospital wants to know if the hospital district may 
contract with the Catholic order to provide hospital facilities so that the 
Catholic order may operate the hospital either on behalf of the district or 
on behalf of the membership of the hospital district. 
 
I would appreciate receiving your opinion on this matter and any 
suggestions which you may have to implement the goal of having the 
hospital operated by the order. 

 
Assuming a hospital district is organized pursuant to Chapter 23-30 of the NDCC, it 
would appear Section 23-30-10 of the NDCC would govern your question.  This 
sections provides:  
 

HOSPITAL DISTRICT MAY ENTER INTO CONTRACT. Any hospital 
district may enter into a contract with a hospital or with another district to 
consolidate or cooperate for mutual purposes, including but not limited to 
ambulance or emergency vehicle services, or may enter into a contract 
with any federal, state, or local government agency for hospital or doctor 
services, upon terms suitable to all concerned, and power to make such 
contracts is hereby conferred upon such state or local government agency 
in addition to such powers as have been heretofore provided by law.  
(emphasis ours) 

 
The above quoted language would appear to permit the board of directors of a hospital 
district to enter into a contract with an existing hospital to provide hospital facilities to the 
district.  The fact the hospital is operated by a Catholic order does not appear to be of 
particular significance. 
 



Chapter 23-30 of the NDCC was enacted in 1975 and we have had no experience 
relative thereto, i.e., we have not been involved in the formation of any districts nor do 
we have any knowledge as to whether any districts have been formed under this 
legislation.  While, as noted above, we believe the statute does authorize a contract 
between the district and the existing hospital to provide hospital services, we also 
believe that contract must be a substantive contract and not merely a conduit for 
funneling public (tax) moneys into a private institution.  Thus, we would assume the 
contract would contain provisions which would give the board of directors some degree 
of control over the operation of the hospital, the services to be offered, etc.  Whether 
these provisions would be agreeable to the Catholic Order presently operating the 
hospital is, of course, not know to us. 
 
We have no particular expertise to offer in the drafting of the terms of such contract, 
particularly since we are not aware of the wishes and desires of the various parties who 
might be involved in such a venture.  We trust, however, that the above discussion will 
adequately set forth our position on the question presented. 
 
Sincerely, 
 
 
Gerald W. VandeWalle 
Chief Deputy Attorney General 


