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     June 29, 1978     (OPINION) 
 
     Charles E. Crane, Esquire 
     Hettinger County State's Attorney 
     105 East Third Street 
     Mott, ND  58646 
 
     Dear Mr. Crane: 
 
     This is in response to your letter of June 5, 1978, regarding the 
     interpretation and construction of certain sections of Title 39 of 
     the North Dakota Century Code. 
 
     You first cite subsection 2 of section 39-01-01, regarding the 
     definition of Class A Authorized Emergency Vehicles.  Next, you cite 
     North Dakota Century Code section 39-10-03, which section exempts the 
     driver of a Class A Authorized Emergency Vehicle from certain rules 
     of the road.  You then cite section 39-21-18 which requires every 
     authorized emergency vehicle to be equipped with a siren.  Finally, 
     you note that there appears to be a penalty provided in section 
     39-21-46 for the lack of any equipment required by chapter 39-21. 
     You then ask the following three questions: 
 
           1.  What are the consequences of a police or sheriff's motor 
               vehicle not being equipped with a siren, or other sound 
               paraphernalia, but only with a flashing red light?  Is such 
               officer subject to the penalty fines set forth in Section 
               39-21-46, if he does not have a siren which apparently is 
               such sum of $20.00. 
 
           2.  Does a police or sheriff's vehicle not being equipped with 
               a sound device lose its classification as a Class A 
               Authorized Emergency Vehicle, and does the officer thereby 
               lose the special privileges granted to him under 39-10-03? 
               I would think not as he is still operating a Class A 
               Authorized Emergency Vehicle pursuant to definitions under 
               39-01-01 and as such Authorized Emergency Vehicle he is in 
               pursuit of or apprehension of a violator under 39-10-03 
               Sub-paragraph (2) (a). 
 
           3.  This situation, namely a police officer operating a motor 
               vehicle without siren or sound equipment gives rise to 
               another question:  Will the officer's lack of proper 
               equipment nullify his citation or arrest of a traffic 
               violator?  Also again I would think not. 
 
     As you note, a Class A Authorized Emergency Vehicle, for the purposes 
     of Title 39 ("Motor Vehicles") includes the following: 
 
           2)  Vehicles when operated by or under the control of a police 
               officer having authority to enforce the provisions of this 
               Title or by a salaried employee of any municipal police 
               department within the municipality or by any sheriff or 
               deputy sheriff not to include special deputy sheriffs, or 



               by the warden of the state penitentiary and his authorized 
               agents; 
 
     This definition is the only standard provided anywhere in Title 39 
     which the Legislative Assembly has established to determine what 
     constitutes a Class A Authorized Emergency Vehicle for the purposes 
     of municipal police and county sheriff's departments.  Thus, a 
     vehicle complying with this language is by definition a Class A 
     Authorized Emergency Vehicle.  Section 39-10-03 sets forth certain 
     actions which the driver of such a vehicle may take under certain 
     conditions, which would otherwise be in violation of the rules of the 
     road.  Subsections 1 and 2 of this section provides as follows: 
 
           39-10-03.  Class A authorized emergency vehicles.  1. The 
           driver of a class A authorized emergency vehicle may: 
 
                   a.   Park or stand, irrespective of the provisions of 
                        this chapter; 
 
                   b.   Proceed past a red or stop signal or stop sign, 
                        but only after slowing down as may be necessary 
                        for safe operation; 
 
                   c.   Exceed the speed limit so long as he does not 
                        endanger life or property; 
 
                   d.   Disregard regulations governing direction of 
                        movement or turning in specified directions. 
 
               2.  The exceptions herein granted to a class A authorized 
                   emergency vehicle shall apply only: 
 
                   a.   When the authorized emergency vehicle is in 
                        pursuit of or apprehension of a violator or a 
                        suspected violator requiring the use of these 
                        exemptions; 
 
                   b.   When the class A authorized emergency vehicle is 
                        being operated in response to a reported emergency 
                        involving a possible personal injury, death or 
                        damage to property, and when giving audible signal 
                        by siren or when giving adequate warning by use of 
                        a flashing red light which is visible under normal 
                        atmospheric conditions for at least five hundred 
                        feet; 
 
                   c.   In any instance when the head of a law enforcement 
                        agency deems advisable within the area of his 
                        jurisdiction for the protection of person and 
                        property and when giving audible signal by siren 
                        or when giving adequate warning by use of a 
                        flashing red light which is visible under normal 
                        atmospheric conditions for at least five hundred 
                        feet. 
 
     We point out that subsection 1 applies to the driver of a Class A 
     Authorized Emergency Vehicle, thus relying upon the definition of 



     such a vehicle contained in section 39-01-01.  Subsection 2 of 
     section 39-10-03 sets forth the conditions under which the rules of 
     the road may be disregarded, the in manner set forth in subsection 1. 
     These two subsections are perfectly consistent and must be read 
     together in order to authorize the driver of a Class A Authorized 
     Emergency Vehicle to undertake actions which would otherwise be in 
     violation of the state's traffic laws.  We draw your attention to the 
     fact that section 39-10-03 concerns and affects only the authority of 
     the driver of a Class A Authorized Emergency Vehicle to disregard 
     certain rules of the road under specified conditions.  It does not in 
     any way purport to affect any other power or authority incident to 
     the office of the police or the sheriff, such as the power of arrest. 
 
     The equipment required to be used on or affixed to authorized 
     emergency vehicles is established by section 39-21-18, which section 
     provides: 
 
           39-21-18.  Audible and visual signals on vehicles.  1. Every 
           authorized emergency vehicle shall, in addition to any other 
           equipment and distinctive markings required by this chapter, be 
           equipped with a siren, exhaust whistle, or bell capable of 
           causing a minimum sound intensity level of eight-five decibels, 
           such siren or signal shall be mounted outside of the vehicle or 
           in front of the radiator. 
 
           2.  Every school bus, except small vehicles such as 
               automobiles, station wagons, suburbans, and van type 
               vehicles having a seating capacity of up to and including 
               sixteen pupils, and every authorized emergency vehicle 
               shall, in addition to any other equipment and distinctive 
               markings required by this chapter, be equipped with signal 
               lamps mounted as high and as widely spaced laterally as 
               practicable, which shall be capable of displaying to the 
               front to alternately flashing red lights located at the 
               same level and to the rear two alternately flashing red 
               lights located at the same level, and these lights shall 
               have sufficient intensity to be visible at five hundred 
               feet in normal sunlight. 
 
           3.  A police vehicle when used as an authorized emergency 
               vehicle may, but need not, be equipped with alternately 
               flashing red lights specified herein and a vehicle 
               designated for the use of the adjutant general or the 
               assistant adjutant general may, but need not, be equipped 
               with a siren, exhaust whistle, or bell specified herein. 
 
           4.  The use of the signal equipment described herein shall 
               impose upon drivers of other vehicles the obligation to 
               yield right of way and stop as prescribed in sections 
               39-10-26 and 39-10-46. 
 
     We note, parenthetically, that when read together, subsections 2 and 
     3 require the display of alternately flashing red lights to both the 
     front and the rear of every authorized emergency vehicle except 
     police vehicles, for which alternately flashing red lights are not 
     mandatory but rather permissive.  Thus, we believe that you are 
     correct in your assumption that section 39-21-18 makes it mandatory 



     for a police vehicle to be equipped with a siren, exhaust whistle, or 
     bell but that it need not necessarily be equipped with flashing red 
     lights. 
 
     Lastly, a penalty is established for the lack of required equipment 
     in section 39-21-46 in the following manner: 
 
           39-21-46.  Scope and effect of regulations - Penalty.  1. It is 
           unlawful for any person to drive or move or for the owner to 
           cause or knowingly permit to be driven or moved on any highway 
           any vehicle or combination of vehicles which he knows to be in 
           such unsafe condition as to endanger any person, or which he 
           knows does not contain those parts or is not at all times 
           equipped with such lamps and other equipment in proper 
           condition and adjustment as required in this chapter, or which 
           he knows is equipped in any manner in violation of this 
           chapter, or for any person to do any act forbidden or fail to 
           perform any act required under this chapter.  Any person who 
           violates any of the provisions of section 39-21-08, 39-21-09, 
           39-21-10, or 39-21-14 shall be assessed a fee of ten dollars. 
           Any person who, in violation of the provisions of this chapter, 
           drives, or any owner who causes or knowingly permits to be 
           driven upon a highway, any vehicle or combination of vehicles 
           which he knows is unsafe or improperly equipped shall be 
           assessed a fee of twenty dollars. 
 
           2.  Nothing contained in this chapter shall be construed to 
               prohibit the use of additional parts and accessories on any 
               vehicle not inconsistent with the provisions of this 
               chapter. 
 
           3.  The provisions of this chapter with respect to equipment on 
               vehicles shall not apply to implements of husbandry, road 
               machinery, road rollers or farm tractors except as herein 
               made applicable.  (Emphasis added.) 
 
     In response to your first question concerning the consequences of the 
     failure of a police vehicle to be equipped as provided in section 
     39-21-18, it is clear that the provisions of subsection 1 of that 
     section are mandatory, as the legislature chose the language "shall . 
     . . be equipped".  This is the same mandatory language used in 
     connection with the equipment required on school buses under 
     subsection 2, and all other authorized emergency vehicles under 
     subsection 1.  Police vehicles, by reason of the inclusion with the 
     meaning of "Class A Authorized Emergency Vehicles", as defined in 
     section 39-01-01 and by reason of the use of the words "every" 
     authorized emergency vehicle, thus stand in no different relationship 
     to the mandatory requirements of section 39-21-18 then any other 
     vehicle included therein.  Section 39-21-46 then goes on to provide 
     that it is "unlawful for any person" or any owner to allow "any 
     vehicle" to be driven without the equipment required by chapter 
     39-21, which certainly includes the warning devices made mandatory by 
     section 39-21-18.  By the use of the broad language which the 
     Legislative Assembly has chosen, the omission of required equipment 
     from police vehicles has become "unlawful".  While such a result may 
     seem to be an anomaly, we note that the Legislative Assembly has 
     specifically provided an exemption of the application of chapter 



     39-21, set out above.  Had an execution to any portion of the 
     chapter, including the penalties provided in section 39-21-46, been 
     intended to apply to police vehicles, we believe that the Legislative 
     Assembly would have so provided as in the case of farm vehicles. 
     Thus, under the language of section 39-21-46, police vehicles stand 
     in the same relationship to the prohibitions contained therein as any 
     other authorized emergency vehicle (e.g., ambulances) or school bus 
     operating without the required equipment. 
 
     If section 39-21-46 and the penalty included therein is to be found 
     not to apply to police vehicles, it must be because of the status of 
     ownership of the vehicle itself; because it is owned and operated by 
     the very departments and persons charged with enforcement of the laws 
     otherwise violated.  We are not aware of any statute, regulation, 
     principal of law, or other authority which would have such an effect. 
     The criminal laws of this state apply equally to all persons, whether 
     those laws be the laws of theft or the rules of the road, unless an 
     exemption has been specifically granted by law.  Consequently, we can 
     perceive no reason why section 39-21-46 and the penalty provided 
     therein, may not be applied against the owner or operator of a police 
     vehicle in accordance with that section. 
 
     Aside from the simple language and scheme of the statute itself, we 
     also believe that the logic of the public purpose for the required 
     warning devices also supports this conclusion.  One of the primary 
     purposes of these devices is to help insure the safety of police 
     officers or other emergency personnel, and the safety of the public. 
     To allow an emergency vehicle the extraordinary right of way 
     privileges granted by subsection 1 of section 39-10-03 but not to 
     require the use of the warning device would be to invite catastrophe. 
     The siren or other device is more likely to be used, whether or not 
     the right of way is taken, and the ultimate policy of public safety 
     thereby enhanced, if the device is required to be equipped under 
     penalty of law. 
 
     The effect of nonequipment of a police vehicle, or other Class A 
     Authorized Emergency Vehicle, with the required devices is clear from 
     the reading of section 39-10-03.  Under subsection 2 of that section, 
     the exceptions to the rules of the road apply only in the 3 instances 
     given.  If use of warning devices is required as an intrinsic part of 
     the exception, the exception is clearly not operative for any vehicle 
     not so equipped, regardless of the fact that the vehicle otherwise 
     complies with the definition of a Class A Authorized Emergency 
     Vehicle contained in section 39-01-01.  If use of the warning device 
     is required but not, in fact, used, the vehicle simply has the status 
     of a Class A Authorized Emergency Vehicle which must comply with the 
     ordinary rules of the road.  In examining subdivisions a, b and c of 
     subsection 2 of section 39-10-03, set out above, we believe that 
     actual use of the warning devices (siren or flashing red lights) is 
     required in the instances of subdivisions b and c in order for the 
     exception to the rules of the road to apply.  Thus, a vehicle not so 
     equipped is excluded by sheer impossibility from the exemptions found 
     in subsection 1.  Where use of the warning devices is not required 
     for exemption, as in subdivision a, the lack of such equipment will 
     not prevent the application of the exemption. 
 
     In response to your third question, whether the lack of required 



     warning devices will by some manner nullify the citation or arrest of 
     a traffic violator, we note that the only effect of the lack of and 
     therefore use of required warning devices under section 39-10-03 is 
     to effect any other power of the office of sheriff or the police, 
     such as the power of arrest, defense of others, etc.  The power of 
     arrest itself does not attach to an officer of the law because of the 
     equipment of certain warning devices on a vehicle, but because of the 
     status of the officer himself as granted by law.  An arrest may, of 
     course, be nullified by the failure of an officer to comply with 
     certain requirements of the laws of arrest, but such requirements are 
     derived from constitutional protections and do not concern arrests, 
     which, although otherwise valid, occur subsequent to possible right 
     of way violations by an arresting officer. 
 
     In summary and in direct response to your questions, we believe that 
     the penalties specified in section 39-21-46 are applicable to Class A 
     Authorized Emergency Vehicles, including police vehicles; that a 
     Class A Authorized Emergency Vehicle may, under the conditions noted 
     above, lose the protection of exemptions granted by subsection 1 of 
     section 39-10-03; and that a police officer operating a vehicle in 
     violation of those exemptions is not deprived of the power of arrest, 
     otherwise granted by law. 
 
     We trust that the foregoing discussion will be of assistance to you. 
 
     Sincerely, 
 
     ALLEN I. OLSON 
 
     Attorney General 


