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     October 16, 1978     (OPINION) 
 
     Mr. Donavin L. Grenz 
 
     Emmons County State's Attorney 
 
     Box 637 
 
     Linton, ND  58552 
 
     Dear Mr. Grenz: 
 
     This office is in receipt of your letter of September 28 wherein you 
     state the following: 
 
           Three candidates ran for the position of Emmons County Register 
           of Deeds in Emmons County in the primary election.  The 
           incumbent Register of Deeds was defeated, but plans to continue 
           her bid for reelection through a sticker and write-in campaign. 
           Neither of the successful primary candidates have withdrawn 
           from the election and therefore there is no vacancy.  Based 
           upon my research, the defeated primary candidate is not 
           prohibited from running for reelection even though her name 
           will not appear on the ballot.  However, many of the precinct 
           judges have informed the incumbent that in the past the 
           practice has been to allow stickers to be placed either on the 
           judges table or in the voting booths. 
 
           In my opinion, under the circumstances hereinbefore set forth, 
           it would appear that the placing of the incumbent's stickers in 
           the polling place would be in violation of Section 16-20-19 
           N.D.C.C.  The Attorney General's opinion on this matter, of 
           which I am aware, was issued on June 15, 1948, seems to support 
           my conclusion. 
 
           Please issue your opinion as to the following questions: 
 
           1.  Can the judges of the election or any other person make the 
               incumbent's stickers available at their respective polling 
               places on the general election day provided they receive 
               the same prior to election day? 
 
           2.  If so, how must the stickers be handled and where can they 
               be placed? 
 
           3.  Can the stickers, in addition to the name of the incumbent 
               candidate, contain the words "Register of Deeds" or a 
               variation thereof? 
 
           4.  Do the stickers constitute a political advertisement under 
               Section 16-20-17.1 which must disclose the name and address 
               of the sponsor. 
 
     Several Sections of the North Dakota Century Code are relevant to 



     your inquiry. 
 
           16-05-08.  VACANCY OCCURRING ON BALLOT BEFORE ELECTION DAY 
           AFTER BALLOTS ARE PRINTED - STICKERS USED.  If a vacancy occurs 
           before election day and after the printing of the ballots, and 
           any person is nominated according to the provisions of this 
           title to fill such vacancy, the officer whose duty it is to 
           have the ballots printed and distributed shall have printed on 
           a requisite number of stickers the name of such substitute 
           candidate and no other name.  Such officer shall mail by 
           registered or certified letter, or send such stickers by other 
           reliable method, to the judges of election in the various 
           precincts affected by such vacancy.  The judges of election 
           whose duty it is to distribute the ballots shall affix such 
           stickers in the proper place on each ballot before it is given 
           to the elector and shall cross out or otherwise obliterate the 
           name of the original nominee causing such vacancy. 
 
           16-08-04.  PERSONS NOMINATED - PARTISAN NOMINATIONS PROHIBITED. 
           The number of persons to be nominated as candidates for any one 
           office shall be that number of persons who receive the highest 
           number of votes and who total twice the number of available 
           positions for such office, if that many persons are candidates 
           for nomination, provided, however, that no person shall be 
           deemed nominated as a candidate for any office at any primary 
           election unless the number of votes received by him equals the 
           number of signatures required to be obtained on a petition to 
           have a candidates name for such office placed on the primary 
           ballot.  No partisan nominations shall be made for any of the 
           offices mentioned in section 16-08-01. 
 
           16-08-05.  NO-PARTY BALLOT AT GENERAL ELECTIONS - CONTENTS - 
           DELIVERED TO ELECTOR - NUMBER OF VOTES REQUIRED.  There shall 
           be a separate no-party ballot at the general election upon 
           which shall be placed the names of all candidates who have been 
           nominated on the no-party primary ballot at the primary 
           election.  Such ballot shall be in the same form as the 
           no-party primary ballot and shall be delivered to each elector 
           by the proper election official.  The candidate or candidates 
           to the number to be elected for each office receiving the 
           highest number of votes shall be duly elected to such office, 
           provided, however, no person who was entitled to have his name 
           appear on the primary election ballot, but whose name was not 
           placed on the primary election ballot, shall be elected to a 
           no-party office as a write-in candidate unless such person 
           receives a number of votes equal to or more than the number of 
           signatures which would have been required to have his name 
           placed on the primary election ballot. 
 
           16-08-07.  FILLING VACANCY EXISTING ON NO-PARTY BALLOT - 
           PETITION REQUIRED - TIME OF FILING.  Whenever a vacancy shall 
           exist on a no-party ballot for a state office or for judge of a 
           district court, such vacancy may be filled by filing with the 
           secretary of state, at least thirty-five days prior to the 
           general election and before four o'clock p.m. on the 
           thirty-fifth day, a written petition as provided in section 
           16-04-02, stating that the petitioner desires to become a 



           candidate for election to the office for which a vacancy 
           exists.  If the petition is mailed it shall be in the physical 
           possession of the secretary of state before four o'clock p.m. 
           on the thirty-fifth day prior to the general election.  The 
           petition for the nomination of any person to fill such vacancy 
           shall be signed by qualified electors equal in number to at 
           least two percent of the total vote cast for governor at the 
           most recent general election in the state or district at which 
           the office of governor was voted upon. 
 
           Whenever a vacancy shall exist on a no-party ballot in a county 
           or district within a county, such vacancy may be filled by 
           filing with the county auditor at least thirty-five days prior 
           to the general election and before four o'clock p.m. of the 
           thirty-fifth day a written petition as provided in section 
           16-04-04, stating that the petitioner desires to become a 
           candidate for election to the office for which a vacancy 
           exists.  If such petition is mailed it should be in the 
           possession of the county auditor before four o'clock p.m. on 
           the thirty-fifth day prior to the general election.  The 
           petition for the nomination of any person to fill such vacancy 
           shall be signed by qualified electors equal in number to at 
           least thirty percent of the total vote cast for governor at the 
           most recent general election in the county or district at which 
           the office of governor was voted upon. 
 
           A vacancy in the no-party ballot shall be deemed to exist when 
           a candidate nominated at the primary election shall die, 
           resign, or otherwise become disqualified to have his name 
           printed on the ballot at the general election.  (Emphasis 
           added) 
 
           16-12-06.  VOTER MAY WRITE OR PASTE NAME ON BALLOT - COUNTING. 
           The provisions of this title shall not prevent any voter from 
           writing or pasting on his ballot the name of any person for 
           whom he desires to vote, and such vote shall be counted the 
           same as if printed on the ballot and marked by the voter. 
 
           16-20-17.1.  POLITICAL ADVERTISEMENTS TO DISCLOSE NAME AND 
           ADDRESS OF SPONSOR.  Each and every political advertisement, 
           whether on behalf of or in opposition to any candidate for 
           public office, initiated measure, referred measure or 
           constitutional amendment, and whether such advertisement shall 
           be by newspaper, pamphlet or folder, display cards, signs, 
           posters or billboard advertisements, or by any other public 
           means, shall disclose at the bottom of same the name or names 
           and address or addresses of the sponsors of such advertisement, 
           and the name or names and address or addresses of the person, 
           persons, associations, or partnerships promoting or paying for 
           such advertisement, except however, this section shall not 
           apply to campaign buttons.  At the close of every radio or 
           television broadcast containing any advertising announcements 
           or talk for or against any candidate for public office, any 
           initiated measure, referred measure, or constitutional 
           amendment to be voted on by the people, there shall be 
           announced at the close of said broadcast the name or names of 
           the person, persons, associations, or partnerships promoting or 



           paying for such radio or television broadcast. 
 
           16-20-19.  ELECTIONEERING ON ELECTION DAY - PENALTY.  Any 
           person asking, soliciting, or in any manner trying to induce or 
           persuade, any voter on an election day to vote or refrain from 
           voting for any candidate or the candidates or ticket of any 
           political party or organization, or any measure submitted to 
           the people, shall be guilty of an infraction.  The display upon 
           motor vehicles of adhesive signs which are not readily 
           removable and which promote the candidacy of any individual, 
           any political party, or a vote upon any measure, and political 
           advertisements promoting the candidacy of any individual, 
           political party, or a vote upon any measure, which are 
           displayed on fixed permanent billboards, shall not, however, be 
           deemed a violation of this section. 
 
     In answer to your first question, this office has previously ruled 
     that stickers may not be placed at or about the polls on election day 
     where such stickers are used by a candidate who is not filling a 
     vacancy for a no-party office pursuant to statute.  This opinion was 
     issued June 15, 1948; we see no reason to alter our position.  The 
     process for filling a vacancy on the ballot for a no-party office is 
     set forth in Section 16-08-07, N.D.C.C.  According to Section 
     16-08-07, N.D.C.C., a vacancy for a no-party office is "deemed to 
     exist when a candidate nominated at the primary election shall die, 
     resign, or otherwise become disqualified to have his name printed on 
     the ballot at the general election."  Section 16-05-08, N.D.C.C., 
     provides that stickers are to be used when a vacancy occurs after the 
     ballots have already been printed. 
 
     The facts presented in your letter are not contemplated in the above 
     statutes or in any other statutes.  Consequently, it is the opinion 
     of this office that stickers cannot be placed at or about the polls 
     on election day by a no-party candidate who was not nominated at a 
     primary election (see, Sections 16-08-04 and 16-08-05, N.D.C.C., 
     above) and who is not filling a vacancy on the ballot (see, Section 
     16-08-07, N.D.C.C.).  It is further the opinion of this office that 
     the distribution of such stickers on election day would be a 
     violation of Section 16-20-19, N.D.C.C., which prohibits "asking, 
     soliciting, or in any manner trying to induce or persuade, any voter 
     on an election day to vote or refrain from voting for any 
     candidate. . ." 
 
     In light of our answer to your first question it is not necessary to 
     address your second question.  When, however, stickers may be legally 
     distributed at the polls, the procedure for same is clearly set forth 
     in Section 16-05-08, N.D.C.C. 
 
     Before responding directly to your third question, the question of 
     whether stickers may be used at all given the fact situation you 
     describe should be briefly addressed.  In this instance the candidate 
     who is ineligible to have her name printed on the general election 
     ballot intents to conduct a write-in campaign for Register of Deeds. 
     In light of statutory provisions and case law it is clear that a 
     person who is defeated in the primary may nonetheless run in the 
     general election.  See generally, Section 16-06-06, N.D.C.C., 
     concerning defeated candidates on the party primary ballot; State ex 



     rel. Sundfor v. Thorson, 6 N.W.2d. 89; State ex rel. Graham v. hall, 
     15 N.W.2d. 736.  While the use of stickers is neither specifically 
     authorized nor prohibited in such situations, it is the opinion of 
     this office that in accordance with Section 16-12-06, N.D.C.C., the 
     us of stickers is a permissible aid that a write-in candidate may use 
     to facilitate his or her election efforts.  It is further the opinion 
     of this office that such stickers may contain only the name of the 
     candidate.  Such stickers should not contain the office to which the 
     candidate aspires, slogans, insignias, artwork, or other information. 
 
     In answer to your fourth question, it is our opinion that the 
     distribution of stickers in this particular fact situation does 
     constitute a political advertisement and must disclose the name(s) 
     and address(es) of the sponsor(s) in accordance with Section 
     16-20-17.1, N.D.C.C.  Such disclosure need not be on the sticker 
     itself but should be printed on whatever the sticker is attached to 
     for purposes of distribution or should be printed on a separate 
     flyer, pamphlet, or paper which shall be distributed with the 
     stickers. 
 
     I hope this sufficiently answers your inquiry. 
 
     Sincerely, 
 
     ALLEN I. OLSON 
 
     Attorney General 


