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     February 22, 1978     (OPINION) 
 
     Mr. Robert W. Kinsey 
     State's Attorney 
     Divide County 
     Crosby, ND  58730 
 
     Dear Mr. Kinsey: 
 
     This is in reply to your letter of February 15, 1978, relative to 
     Chapter 21-03 of the N.D.C.C.  You state the following facts and 
     questions: 
 
           I have been asked to seek a determination from your office 
           relative to the requirements which a political subdivision must 
           make of a national bank when the subdivision deposits funds in 
           the bank. 
 
           The Federal Deposit Insurance Company has raised the amount of 
           insurance for political subdivisions to $100,000. 
           Specifically, my questions are these: 
 
           1. If a political subdivision deposits less than $100,000 in a 
           national bank covered by Federal Deposit Insurance, need the 
           political subdivision require any bond or pledge of assets from 
           the bank? 
 
           2. If a political subdivision deposts more than $100,000 in a 
           national bank which is covered by the Federal Deposit 
           Insurance, need the political subdivision demand of the bank a 
           bond or pledge only for the amount in excess of the Federal 
           Deposit Insurance, or must it demand a bond or pledge for the 
           entire amount on deposit? 
 
           Naturally, I recognize that if a pledge is required instead of 
           a bond, that the amount of the pledge must be $110 for every 
           $100. 
 
           Basically, I am asking you for your interpretations of sections 
           21-04-08, 21-04-09, 21-04-16 and 21-04-17 of the North Dakota 
           Century Code. 
 
     Section 21-04-08 of the N.D.C.C. provides in part as follows: 
 
           Except as I otherwise provided in sections 21-04-16 and 
           21-04-17, and before any deposit shall be made in any 
           depository other than the Bank of North Dakota, by or in behalf 
           of any public corporation, such depository shall furnish a bond 
           payable to the public corporation making such deposit in an 
           amount that at least shall equal the largest deposit that at 
           any time may be made in such depository. * * * 
 
     Section 21-04-09 of the N.D.C.C. provides in part: 
 



           The board of any public corporation may accept from any banking 
           corporation, as security for repayment of deposits, a pledge of 
           securities in lieu of a personal or surety bond.  When 
           securities are so pledged to the board of any public 
           corporation, such board shall require security in the amount of 
           one hundred ten dollars for every one hundred dollars of public 
           deposits. * * * 
 
     Section 21-04-16 of the N.D.C.C. provides: 
 
           WHEN NO BONDS ARE REQUIRED.  Whenever it shall appear that a 
           bank designated by a public corporation as depository of its 
           fund has complied with the provisions of the act of Congress 
           relating to the guaranty of deposits in state and national 
           banks, no bond shall be required of said bank to secure the 
           deposits of any part of said public funds up to the amount the 
           deposit is secured in said bank under said federal act. 
 
     Section 21-04-08 requires, "except as otherwise required in sections 
     21-04-16 and 21-04-17," a surety bond or pledge of assets.  Section 
     21-04-16 is thus an exception to the requirement in Section 21-04-08. 
     Section 21-04-16 provides that no bond is required when the bank is 
     insured by Federal Deposit Insurance "up to the amount the deposit is 
     secured in said bank under said Federal act."  We take this to mean 
     that if the insurance provided by Federal Deposit Insurance 
     Corporation is $100,000.00 for political subdivisions that an 
     official depository need not post any bond up to that amount.  If, 
     however, the amount which may be deposited by a political subdivision 
     in such bank exceeds the $100,000.00 insurance, a bond or pledge of 
     assets would be required for the amount in excess of $100,000.00. 
 
     Section 21-04-17 provides that if the Federal insurance is withdrawn 
     from an official deposit of a political subdivision must immediately 
     withdraw the full amount of its deposits from the bank or forthwith 
     require the usual bond. 
 
     With regard to your specific questions, Section 21-04-08 requires a 
     bond, except as provided in Section 21-04-16, "in an amount that at 
     least shall equal the largest deposit that at any time may be in such 
     depository."  If the largest amount that at any time may be in such 
     depository exceeds the amount of Federal insurance, the bank must 
     post a bond or give a pledge of securities for the amount that may be 
     in excess of that insurance.  Thus, if the insurance is $100,000.00 
     and the largest amount that may be in the bank is $150,000.00, the 
     bank would be required to post a bond or pledge assets to cover the 
     amount in excess of insurance, i.e., $50,000.00 even though at the 
     time the actual amount in the bank may be less than $100,000.00. 
     Thus, it is not the amount which is actually on deposit which governs 
     but rather the largest deposit that at any time may be in such 
     depository bank which would control. 
 
     If a political subdivision were to name a bank as a depository for an 
     amount not to exceed $100,000.00 and if the bank were insured by 
     Federal insurance for that amount, no additional bond or pledge would 
     be needed.  On the other hand, if the political subdivision specifies 
     a bank as a depository for any moneys which the political subdivision 
     may receive and if that amount may be, at any one time, in excess of 



     the insurance, the bank would have to post a bond or pledge 
     securities for the amount in excess of the Federal insurance.  The 
     bond or pledge must be made before any moneys are deposited pursuant 
     to Section 21-04-08. 
 
     In direct response to your questions: 
 
     1. Yes, the political subdivision must require a bond or pledge of 
     assets from the bank if the largest amount that at any time may be 
     made in such depository exceeds the Federal insurance even though the 
     amount actually deposited at the time the bank is named an official 
     depository is less than the insurance. 
 
     2. The political subdivision need only require a bond or pledge of 
     assets for the amount the largest deposit may exceed the Federal 
     insurance; it need not require a bond or pledge of assets for the 
     amount covered by the Federal insurance. 
 
     I trust this will adequately set forth our position on the questions 
     presented. 
 
     Sincerely, 
 
     ALLEN I. OLSON 
 
     Attorney General 


