
OPINION 
78-44 

 
     November 24, 1978     (OPINION) 
 
     Mr. Howard J. Snortland, Superintendent 
     North Dakota Department of Public 
       Instruction 
     State Capitol 
     Bismarck, ND  58505 
 
     Dear Mr. Snortland: 
 
     This is in response to your letter of October 30, 1978, wherein you 
     requested our opinion on the following questions: 
 
           1.  Can the county commissioners appoint a nonqualified 
               individual as county superintendent? 
 
           2.  If there isn't a qualified person available, how should 
               this position be handled in the county? 
 
           3.  How long would a term consist of for an appointed official? 
               When would this position be placed on the county ballot? 
 
     While the office of County Superintendent of Schools is established 
     by the North Dakota Constitution, the Constitution provides that the 
     qualifications of the person holding the office shall be fixed by 
     law; North Dakota Constitution Section 150.  The statute setting 
     forth the qualifications required for a person holding the office of 
     County Superintendent of Schools is North Dakota Century Code Section 
     15-22-02.  This sections provides: 
 
           15-22-02.  QUALIFICATIONS.  The county superintendent of 
           schools shall be a qualified elector under the general laws of 
           the state, a graduate of a reputable college, or other 
           institution of higher learning, shall hold at least a first 
           grade professional certificate, and successful experience in 
           teaching.  Be it further provided that this section shall not 
           be retroactive but that anyone serving as county superintendent 
           on the effective date of this section shall show evidence 
           annually of work toward a first grade professional certificate. 
 
     It is clear that no exception appears in this section which would in 
     any way exempt from these qualifications a person appointed by the 
     Board of County Commissioners to fill the vacancy.  Section 44-02-04 
     provides for appointment by the Board of County Commissioners.  This 
     section states: 
 
           44-02-04.  VACANCY IN COUNTY OFFICE - APPOINTMENT.  A vacancy 
           in any county office, other than that of county commissioner, 
           shall be filled by the board of county commissioners, with the 
           exception that if a vacancy has occurred in the office of 
           state's attorney by reason of his removal under section 
           44-11-01, the appointment shall be made by the board of county 
           commissioners by and with advice and consent of the governor. 
           The board of county commissioners may declare a county office 



           to be vacant whenever the office holder is unable to perform 
           the duties of the office for six months or more.  However, if 
           within one year the office holder should become able to perform 
           his duties the county commissioners may, for good cause shown, 
           reinstate such office holder. 
 
     Other sections in this chapter also clearly demonstrate that a person 
     appointed to the office of county superintendent of schools must 
     possess the same qualifications for office as a person elected under 
     Section 15-22-02.  Section 44-02-09 provides as follows: 
 
           44-02-09.  APPOINTMENT - HOW QUALIFIED.  A person appointed to 
           office as provided in this chapter shall qualify within the 
           time and in the manner required of a person elected or 
           appointed to such office for a full term. 
 
     Similarly, Section 44-02-01 provides in pertinent part: 
 
           44-02-01.  VACANCIES - CAUSES THEREOF.  An office shall become 
           vacant if the incumbent shall: 
 
           *  * * 
 
           6.  Fail to qualify as provided by law; 
 
           * * * 
 
     No exception is provided in either of these sections for the failure 
     of an appointed, as opposed to an elected, county official to 
     qualify.  We therefore believe that it is clear that the 
     qualifications set forth in Section 15-22-02 are applicable to both 
     appointed and elected county superintendents of schools.  We note, 
     however, that Section 44-02-01 does not provide that the Board of 
     County Commissioners may not appoint a nonqualified person, but only 
     that a vacancy occurs if the incumbent (appointee) is not qualified. 
     Thus, a technical distinction may exist between whether an 
     appointment may be made, and the legal effect of such an appointment. 
     As a practical matter, this may be a distinction without a difference 
     because North Dakota courts have held for some time that the election 
     of a person unqualified in law for public office is a void election 
     and of no force and effect.  This was the hold of the North Dakota 
     Supreme Court in the case of Jenness v. Clark, 21 N.D. 150, 129 N.W. 
     359 (1910), in which the Court held that the election of an 
     unqualified person to the position of County Superintendent of 
     Schools was a void election and that it constituted a "nullity".  We 
     see no reason why this same rationale should not apply to the 
     appointment of an unqualified person would be a void appointment and, 
     while a lawsuit may be necessary to unseat the unqualified appointee, 
     a serious question might be raised as to the official character of 
     the acts performed pursuant to a void appointment.  Because we do not 
     believe that a Board of County Commissioners would knowingly appoint 
     an unqualified person after the lack of such person's qualifications 
     became clear, the distinction between the bare authority to appoint 
     and an appointment which may later be declared by a court to be void, 
     may not be a significant one.  Nevertheless, the distinction may 
     exist. 
 



     Concerning your second question of how the situation in which no 
     qualified person is available should be handled in the counties, we 
     can only give you a very general indication of the provisions made in 
     the law for that eventuality.  The application of the statutes we 
     refer to, as well as others, will depend upon the relevant facts of 
     circumstances of the individual case, such as the availability of 
     office deputies, whether the former superintendent is holding over 
     with the expectation of resignation when a qualified replacement is 
     found, the time at which a vacancy occurs, etc.  Any such facts may 
     have a bearing on the application of the statutes discussed herein. 
 
     In those counties in which no qualified person has been elected, or 
     "in which a vacancy exits for other reasons", North Dakota Century 
     Code Section 15-22-24 controls.  This Section provides: 
 
           15-22-24.  CONTRACT FOR SERVICES FROM OFFICE OF ADJACENT COUNTY 
           SUPERINTENDENT OF SCHOOLS.  In any county in which no qualified 
           person has been elected to the office of county superintendent 
           of schools or in which a vacancy exists for other reasons, the 
           board of county commissioners of such county shall, if no 
           qualified person is appointed to such office, enter into an 
           agreement, pursuant to the provisions of section 54-40-08 of 
           the North Dakota Century Code, with the board of county 
           commissioners of an adjacent county which has a county 
           superintendent of schools to have such county's superintendent 
           of schools provide county superintendent of school services to 
           the county in which the office is vacant.  The board of county 
           commissioners of each county shall determine the salary of such 
           county superintendent of schools for providing such service, 
           and the combined population of both counties may be taken into 
           consideration for determining such salary.  Such salary paid 
           may exceed the limitation set forth in section 11-10-10 of the 
           North Dakota Century Code for a single county.  Any contracts 
           or agreement entered into pursuant to the provisions of this 
           section shall be approved by the state board of public school 
           education.  Each agreement entered into shall not exceed one 
           year in duration and each such agreement shall expire on 
           January first of each year. 
 
     It is apparent that no limitation upon the reason for the vacancy in 
     the office has been provided for in this section.  We would therefore 
     believe that the procedure specified in Section 15-22-24 is 
     application in the situation in which a vacancy exists by reason of 
     the lack of qualified appointee. 
 
     In connection with your second question, we would also briefly draw 
     your attention to the provisions of North Dakota Century Code Section 
     15-22-25, which may also be applicable in some instances.  We enclose 
     herewith a copy of two letters concerning both sections 15-22-24 and 
     15-22-25 which may be helpful in understanding these two sections. 
     Enclosed are copies of the letters sent by this office on August 30, 
     1968, to the Honorable M. F. Peterson, Superintendent of Public 
     Instruction, and on August 24, 1967, to Mr. Victor Nordloef of 
     Bowbells, North Dakota. 
 
     In response to your third question concerning the term of any person 
     appointed to the office of County Superintendent of Schools, we refer 



     you to Section 44-02-08 which provides: 
 
           44-02-08.  APPOINTMENT TO BE MADE IN WRITING - TERM.  Any 
           appointment to fill a vacancy under the provisions of this 
           chapter shall be made in writing, and, except as otherwise 
           expressly provided by law, shall continue in force until the 
           first general election thereafter, when the vacancy will be 
           filled by election, and thereafter until the appointee's 
           successor by election is qualified. 
 
     Under this section any person appointed to an unexpired term of 
     county superintendent of schools after the 1978 general election but 
     prior to the 1980 general election would hold office until that 
     position is filled by the 1980 general election.  The incumbent would 
     then be subject to election every four years thereafter.  See Section 
     150 of the North Dakota Constitution as amended. 
 
     We trust that the foregoing adequately sets forth our position on the 
     question you have presented. 
 
     Sincerely, 
 
     ALLEN I. OLSON 
 
     Attorney General 


