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     December 4, 1978       (OPINION) 
 
     Mr. T. N. Tangedahl 
     Executive Director 
     Social Service Board of North Dakota 
     State Capitol 
     Bismarck, North Dakota  58505 
 
     Dear Mr. Tangedahl: 
 
     This is in response to your November 17, 1978, letter requesting a 
     formal opinion relative to the method of handling a child support 
     payment made on behalf of a former recipient of assistance under the 
     Aid to Families with Dependent Children Program (AFDC).  Apparently, 
     a question has arisen as to whether the child support payment, which 
     represented an arrearage, should be forwarded to the Social Service 
     Board of North Dakota and used as repayment for the assistance 
     provided the former recipient, or whether the payment should be 
     turned over to the former recipient. 
 
     The facts, as presented, are as follows: 
 
           A former recipient initially applied for and became eligible 
           for assistance under the AFDC Program in July, 1965, and was to 
           receive her first monthly grant in September of that year. 
           However, because of a change in circumstances, her case was 
           closed prior to September 1, 1965.  The former recipient again 
           applied for and became eligible for AFDC in December, 1966. 
           She continued receiving AFDC through January, 1970.  Her case 
           was closed effective February 1, 1977, as she moved to Montana. 
           In March, 1971, she again applied for AFDC and began receiving 
           assistance in May of that year.  Her case remained open and she 
           continued to receive assistance until April 1, 1975, when her 
           case was closed.  She has not received AFDC since that time. 
 
           The former recipient, while eligible for the program, was 
           rightfully entitled to and correctly received AFDC.  And, 
           during her eligibility for AFDC, the former recipient never 
           executed an assignment of child support either to the Social 
           Service Board of North Dakota or to the county social service 
           board in question. 
 
           In May, 1976, pursuant to an Order to show cause as to why the 
           former recipient's ex-husband should not be adjudged guilty of 
           civil contempt of court for failure to make required child 
           support payments, the District Court for the Fifth Judicial 
           District ordered that the ex-husband was guilty of civil 
           contempt of court.  The Court Order went on to provide that the 
           former recipient's ex-husband was to commence making monthly 
           child support payments of $50 per month until the child support 
           obligation was extinguished, with it further being order that, 
           commencing on November 1, 1976, the ex-husband was to make six 
           annual payments of $625 each until the entire arrearage of 



           $3,750 was extinguished and that all payments were to be made 
           through the Office of the Clerk of the District Court for 
           remittance to the former recipient or the appropriate public 
           assistance agency.  (Emphasis Added) 
 
           Pursuant to this Order, the ex-husband, some time prior to 
           March, 1978, made the annual $625 payment on the arrearage to 
           the Clerk of the District Court.  Upon receipt of this payment, 
           the County Treasurer issued a check in the amount of $625 and 
           forwarded it to the Social Service Board of North Dakota.  The 
           check was returned by the Social Service Board on the basis 
           that the payment of AFDC correctly issued does not constitute a 
           debt owed by the former recipient of the assistance paid. 
 
     You also indicated in your letter that there does not appear to be 
     any provision in Chapter 50-09 of the North Dakota Century Code which 
     relates to the repayment of assistance provided under that chapter, 
     although you did indicate that as of July 1, 1977, < 50-09-06 
     provides for the assignment to the state agency of all rights to 
     child support by an applicant for assistance under Chapter 50-09. 
 
     In light of the foregoing information, you requested an opinion from 
     this office as to whether the Social Service Board of North Dakota is 
     "the appropriate public assistance agency" for purposes of the Court 
     Order in question, in which case the child support payment should be 
     accepted by the Social Service Board as repayment for assistance 
     provided the former recipient; or, whether the former recipient is 
     entitled to the amount of the payment. 
 
     As noted in your letter, Chapter 50-09 of the North Dakota Century 
     Code contains the statutory provisions relative to the Aid to 
     Families with Dependent Children (AFDC) Program in North Dakota.  In 
     reviewing the various sections of this chapter that were in effect 
     during the former recipient's periods of eligibility, we are unable 
     to find any provision which specifically relates to the repayment of 
     assistance provided under that chapter.  Therefore, it is our opinion 
     that a former recipient cannot be required to and has no obligation 
     to make repayment of assistance to which the former recipient was 
     rightfully entitled and rightfully received. 
 
     It should be noted that < 50-09-02 of the North Dakota Century Code 
     which sets forth the duties of the state agency (Social Service Board 
     of North Dakota) with respect to the AFDC Program, provides in part 
     that the state agency shall: 
 
           3.  Take such action, give such directions, and promulgate such 
               rules and regulations as may be necessary or desirable to 
               carry out the provisions of this chapter, including the 
               adoption and application of suitable standards and 
               procedure to ensure uniform and equitable treatment of all 
               applicants for aid to dependent child;" 
 
     Pursuant to this duty, the Social Service Board of North Dakota has 
     promulgated rules and regulations for the AFDC Program in North 
     Dakota.  In reviewing these regulations, which have the force and 
     effect of law, we are again unable to find anything which would 
     recquire the repayment of assistance by a former recipient of AFDC 



     for assistance rightfully provided.  It is noted that < 72-02-01-05 
     of these rules and regulations contains the provision regarding the 
     recovery of an overpayment.  However, this provision allows recovery 
     only when the overpayment is the result of the recipient's willful 
     withholding or misrepresenting of the facts or by a willful failure 
     by the recipient to report the receipt of an excess payment which 
     should have been known.  As the former recipient was rightfully 
     entitled to and rightfully received AFDC, it is our opinion that this 
     regulation is inapplicable to the situation involved. 
 
     In 1977, the North Dakota Legislature amended portions to Chapter 
     50-09 of the North Dakota Century Code.  One of these amendments was 
     to < 50-09-06 which now provides: 
 
           "Application for aid to a dependent child under this chapter 
           shall be made to the county agency in the manner and form 
           prescribed by the state agency.  The application shall contain 
           such information as the state agency may require, except that 
           application for aid to a dependent child living in a home 
           maintained and operated or selected by a private agency may be 
           made direct to the state agency, and the action of the state 
           agency in approving and granting assistance in such case shall 
           be final and binding on the county agency.  An applicant for 
           assistance under this chapter is deemed to have assigned to the 
           state agency and county agency at the time of application all 
           rights to child support from any other person an applicant may 
           have in his own behalf or in behalf of any other family member 
           for whom application is made.  The assignment: 
 
               1.  Is effective as to both current and accrued child 
                   support obligations. 
 
               2.  Takes effect upon a determination that the applicant is 
                   eligible for assistance under this chapter. 
 
               3.  Terminates when an applicant ceases to receive 
                   assistance under this chapter, except with respect to 
                   the amount of any unpaid support obligation accrued 
                   under the assignment." 
 
     This amendment to N.D.C.C. < 50-09-06 was prompted by the enactment 
     of Public Law 93-647 at the federal level.  Public Law 93-647 
     established Title IV-D of the Social Security Act regarding child 
     support and the establishment of paternity.  This law also amended < 
     402 (a)(26) of the Social Security Act (42 USC 601 et seq.) to 
     require all applicants and recipients, as a condition of eligibility 
     for AFDC, to assign to the state any rights to support from any other 
     person the applicant/recipient may have.  The provisions contained in 
     Public Law 93-647 became effective July 1, 1975. 
 
     While such an assignment would seem to make the Social Service Board 
     of North Dakota an appropriate public assistance agency for purposes 
     of the Court Order in question, it is important to note that the 
     former recipient ceased receiving AFDC in April, 1975.  At that time, 
     neither state nor federal law or regulation required repayment of 
     assistance by a former recipient.  And, neither state nor federal law 
     or regulation required the assignment of child support payments to 



     the state agency and county agency as a condition of eligibility. 
     Therefore, as there is no statutory or regulatory requirement of 
     repayment of AFDC rightfully received, as well as the fact that there 
     was no assignment of child support rights taken from the former 
     recipient while she was an AFDC recipient, it is our opinion that the 
     Social Service Board of North Dakota and the county social service 
     board involved are in no way entitled to repayment of assistance 
     granted out of the annual child support arrearage payment and, that 
     the former recipient is entitled to the support payment in question. 
 
     In our opinion, before the Social Service Board of North Dakota or 
     the county social service board involved becomes an appropriate 
     public assistance agency, such an agency must have a right to the 
     support payment involved.  As there was neither a statute nor an 
     assignment in effect when the former recipient received AFDC, nor a 
     judgment in favor of the Social Service Board or the county social 
     service board against the ex-husband which would entitle either of 
     those agencies to the payment in question, we are of the opinion that 
     in this case, there is no appropriate public assistance agency 
     entitled to the child support payment pursuant to the Court Order, 
     and therefore, the funds should be remitted to the former recipient. 
 
     Sincerely yours, 
 
     Allen I. Olson 
 
     Attorney General 


