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     September 7, 1978     (OPINION) 
 
     Mr. Gordon J. Taylor 
     Grand Forks County Sheriff 
     Grand Forks, ND  58201 
 
     Dear Sheriff Taylor: 
 
     This is in response to your letter of August 3, 1978 in which you 
     asked whether or not the county commissioners have the authority to 
     "dismiss or terminate Matron's position" in Grand Forks County. 
 
     You do not indicate in your letter whether you have discussed this 
     matter with the state's attorney in Grand Forks County, who is 
     designated as the legal advisor to county officials insofar as the 
     duty of their offices is concerned.  We strongly suggest that you do 
     so in that your question involves interpretation of statutes and 
     their application to a factual situation with which the state's 
     attorney may be more familiar than we are. 
 
     We note that we have on previous occasions spoken to the question of 
     whether a Board of County Commissioners may terminate the position of 
     Deputy Sheriff.  In a letter dated July 23, 1976 addressed to Traill 
     County State's Attorney Dewel E. Viker, Jr., a copy of which is 
     enclosed, we said: 
 
           Thus we would conclude that it is within the authority of 
           county commissioners to eliminate the position of a deputy 
           sheriff position.  However, it would be within the authority of 
           the sheriff to determine which of the deputies are to be 
           retained to fill the position available. 
 
     Although the opinion to Mr. Viker was rendered in part on reliance 
     upon the old Dakota Territory case of Wilson v. Russell, 31 N.W. 645 
     (Supreme Court of Dakota, 1887) that opinion also was supported by 
     the language of the North Dakota Century Code Section 11-10-11, which 
     provides as follows: 
 
           11-10-11.  APPOINTMENT AND SALARY OF DEPUTIES AND CLERKS.  The 
           number and salaries of deputies, clerks, and assistants for the 
           county auditor, county treasurer, sheriff, register of deeds, 
           county judge, and clerk of the district court shall be fixed by 
           a resolution of the board of county commissioners.  None of the 
           officers mentioned in this section shall appoint as his deputy 
           any other officer mentioned in this section nor the deputy of 
           any such officer.  The board of county commissioners upon 
           written recommendation and approval of the state's attorney may 
           appoint one or more assistant state's attorneys or clerks and 
           fix their compensation in the same manner as in the case of 
           deputies and clerks in other county offices.  The work of such 
           assistant state's attorneys shall be assigned by the state's 
           attorney (Emphasis added). 
 
     While you do not state in your letter whether the woman filling the 



     position of Matron (apparently your wife) was also a deputy sheriff, 
     it is clear from this section that the county sheriff has the 
     authority to appoint both deputies and other "assistants" regardless 
     of whether the "assistants" have been formerly appointed as a deputy 
     sheriff.  We do not believe that the authority of the sheriff to 
     appoint deputies, clerks and assistants could have much meaning if 
     the Board of County Commissioners were allowed to remove the 
     appointments made by the sheriff.  Nor do we find, from an 
     examination of North Dakota Century Code Chapter 11-10 and other 
     relevant law, that it is anywhere stated that the power of the county 
     commissioners extends to removal of the employees appointed by the 
     county sheriff, whether such employees are deputy sheriff, 
     assistants, or clerks.  We would therefore believe that the 
     conclusion reached in the opinion to Mr. Viker concerning the 
     authority of the county commissioners to dismiss a particular deputy 
     sheriff is applicable to other "assistants" as well.  That is, that 
     the county commissioners, in their authority to control county fiscal 
     affairs through the operation of section 11-10-11, may terminate a 
     position but may not dismiss or "fire" a particular "assistant" of 
     the county sheriff.  The sheriff, responsible to the people of the 
     county through the election process, is the county officer 
     responsible for the performance of a particular "assistant". 
 
     In exercising their authority to terminate the position of clerk, 
     assistant, or deputy under Section 11-10-11, the county commissioners 
     may terminate such a position only, of course, within the confines of 
     other legal requirements.  We note that one such requirement, bearing 
     upon the employment of Matrons in the Grand Forks County Jail, has 
     been established by the Judges of the First Judicial District under 
     the authority of North Dakota Century Code Section 12-44-04.  That 
     section provides: 
 
               12-33-04.  JUDGES OF DISTRICT COURTS SHALL PRESCRIBE RULES 
           FOR JAILS.  The judges of the district courts of several 
           judicial districts of this state, from time to time as they may 
           deem necessary, shall prescribe, in writing, rules for the 
           regulation and government of the jails in the several counties 
           within their respective districts, upon the following subjects: 
 
               1.  The cleanliness of the inmates. 
 
               2.  The classification of the inmates in regard to sex, 
                   age, and crime, and also insane persons, idiots, and 
                   lunatics. 
 
               3.  Beds and clothing. 
 
               4.  Warming, lighting, and ventilation of the jail. 
 
               5.  The employment of medical and surgical aid when 
                   necessary. 
 
               6.  Employment, temperance, and instruction of the inmates. 
 
               7.  The supplying of each inmate with a Bible. 
 
               8.  The communications between inmates and their counsel 



                   and other persons. 
 
               9.  The punishment of inmates for violation of the rules of 
                   the jail. 
 
               0.  Such other regulations as the judges may deem necessary 
                   to promote the welfare of said inmates, but such rules 
                   shall not be contrary to the laws of the state. 
 
     Rules adopted pursuant to this section are to be delivered to the 
     Board of County Commissioners (North Dakota Century Code Section 
     12-44-06) and must be complied with by the county sheriff (North 
     Dakota Century Code Section 12-44-12). 
 
     Pursuant to Section 12-44-04, the judges of the First Judicial 
     District adopted on December 12, 1977, the "Rules For The Regulations 
     And Government Of County Jails In The First Judicial District, State 
     of North Dakota", a copy of which is enclosed.  We note that Rule 13 
     of these regulations provides as follows: 
 
               13. JAILER IN ATTENDANCE:  THE JAILER SHALL BE ON DUTY AT 
               ALL TIMES WITHIN HEARING DISTANCE OF THE PRISONER AND SHALL 
               RESPOND TO ALL COMMUNICATIONS MADE BY THE PRISONER TO THE 
               JAILER.  WHEN FEMALE PRISONERS ARE BEING HELD WITHIN THE 
               JAIL, A MATRON SHALL BE AVAILABLE, ON CALL, AT ALL TIMES. 
 
     Under Rule 13, a Matron must be "available" or "on call".  This 
     language does not appear to require the employment of a full-time 
     Matron, but only one who is "available".  Termination of the entire 
     position of Matron would not, however, appear to further the 
     availability of the Matron required by Rule 13. 
 
     The private contractual rights of the parties to any agreement for 
     the Matron's services should also be respected.  Whether or not any 
     termination of the Matron's position was done in a manner respectful 
     of these rights, we are unable to determine under the facts that you 
     have provided to us and these issues would, in any event, be a matter 
     upon which a private attorney should be more appropriately consulted. 
 
     In conclusion and in answer to your question, we believe that the 
     Board of County Commissioners has only the authority to terminate the 
     position of Matron, as long as compliance is maintained with the 
     requirements of those rules adopted by the First Judicial District 
     under the authority of Section 12-44-04. 
 
     Sincerely, 
 
     ALLEN I. OLSON 
 
     Attorney General 


