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     March 15, 1978     (OPINION) 
 
     The Honorable Evan E. Lips 
     State Senator, 47th District 
     P. O. Box 775 
     Bismarck, ND  58501 
 
     Dear Senator Lips: 
 
     This is in reply to your letter of March 3, 1978, relative to the 
     nonrenewal of a teacher's contract under Section 15-47-38(5) of the 
     N.D.C.C.  You state the following facts and questions: 
 
           A matter has arisen which is of the utmost concern to North 
           Dakota school boards and which they have requested I 
           communicate with you about.  The issue is of considerable 
           importance and I feel an Opinion needs to be issued to direct 
           our school boards concerning the proper procedure to take. 
           What I am talking about concerns the matter of nonrenewal of a 
           teacher's contract under Section 15-47-38(5), N.D.C.C. 
 
           The precise question is whether the final decision to nonrenew 
           a teacher's contract must be made at the time of the executive 
           session hearing or whether it may be made at a later public 
           meeting.  In the past school boards have been guided by Grand 
           Forks School District v. Hennessy, 206 N.W.2d. 876, which in 
           the process of declaring that executive sessions held without 
           statutory authority are invalid, seems to say that the 
           nonrenewal decision should be made at an open, public meeting. 
           Since this case they have followed that mandate.  However, in 
           1975 the nonrenewal statute was amended and language was placed 
           in it to codify the result reached in Wildrose School district 
           v. Dathe, 217 N.W.2d. 781, to say that a meeting is to be held 
           for the purposes of 'discussing and acting upon' the 
           contemplated nonrenewal. *** 
 
           The position that school districts are placed in is a difficult 
           one.  Depending on when the decision is made it may be argued 
           with considerable vigor that the decision must be made at an 
           open public meeting on the basis of the Hennessy case or that 
           the statute has overruled the Hennessy case and the decision 
           must be made at the executive session hearing.  I do not 
           believe that North Dakota school boards have any preference as 
           to when the decision should be made, but unless they are 
           confident that a decision will not be reversed from having been 
           made at the wrong time, they are placed in an untenable 
           position. 
 
           In connection with this question, I would appreciate it if you 
           would address two other areas of concern that are closely 
           related to this problem.  First, is it permissible for a school 
           board to recess and/or adjourn from day-to-day a hearing held 
           for the purposes of nonrenewing a teacher?   The statute, 
           Section 15-47-38(5), N.D.C.C., clearly gives the teacher the 



           right to ask for a continuance, but may the board continue the 
           hearing on its own motion even though the specific statutory 
           authority is not contained within this section? 
 
           Finally, if a school board member is not present at the special 
           hearing itself, can that member vote on the question of whether 
           the teacher should be nonrenewed at either a continued session 
           of the hearing itself or at a later public board meeting?  Of 
           course, if you feel that the nonrenewal decision may be made 
           only during the time of the hearing itself, that would answer 
           the question insofar as the latter instance is concerned, but a 
           question would still remain concerning continued session.  This 
           matter has arisen on several instances and if the board member 
           should not be voting unless he has been present at the hearing, 
           this fact should be made known to school boards. 
 
     Section 15-47-38(5) of the N.D.C.C., as amended, provides in part: 
 
           The school board of any school district contemplating 
           nonrenewing a teacher's contract . . . shall notify such 
           teacher in writing of such contemplated nonrenewal no later 
           than April first.  Such teacher shall be informed in writing of 
           the time, which shall not be later than April seventh, and 
           place of a special school board meeting for the purpose of 
           discussing and acting upon such contemplated nonrenewal. *** 
           The meeting shall be an executive session of the board unless 
           both the school board and the teacher shall agree that it shall 
           be open to other persons or the public. *** Upon such hearing, 
           if the teacher so requests, he shall be granted a continuance 
           of not to exceed seven days. *** 
 
     As you have noted in your letter, the North Dakota supreme Court in 
     Hennessy, supra, held in 1973 that a statute requiring a school board 
     to notify a teacher that it is contemplating a nonrenewal of the 
     teacher's contract and allowing the teacher, upon request, to meet 
     with the school board in executive session calls only for an 
     informational meeting and does not intend a decisionmaking meeting of 
     the school board and that a determination by a school board not to 
     renew a teacher's contract must be made at a meeting which is open to 
     the public after the statute affording a teacher the opportunity to 
     meet with the school board in executive session has been complied 
     with.  The Court based its decision on the fact that the open meeting 
     statute, Section 44-04-19 of the N.D.C.C., required open meetings of 
     school boards, except as specifically authorized by statute, and on 
     the fact that the meeting between the school board and the teacher 
     required at that time under Section 15-47-38 did not anticipate that 
     the school board would make a formal decision at the executive 
     session.  The Court noted that the statute at that time provided that 
     the teacher must be informed in writing that he may request and 
     appear at a meeting to be held by the school board "prior to the 
     final decision of such teachers discharge or failure to renew such 
     teacher's contract." 
 
     It is apparent that the statute which the Court construed in Hennessy 
     and the statute now in existence are substantially different. 
     Without considering, in detail, all of the amendments to the statute 
     since the decision in Hennessy, we believe the effect of the addition 



     of the wording that the teacher be notified of the time and place of 
     a meeting of the school board "for the purpose of discussing and 
     acting upon" a contemplated nonrenewal substantially changes the 
     state from that construed in Hennessy and requires that the decision 
     to renew or not renew a teacher's contract must be made in an 
     executive session of the board unless both the school board and the 
     teacher have agreed that it be open to the public. 
 
     With respect to your second question, we believe a school board has 
     the right to continue the executive session from day-to-day.  As an 
     example, if the meeting with the teacher was involved and might take 
     several hours or days to complete, it is only common sense that the 
     statute does not require the board, witnesses or teachers to continue 
     in a marathon session from the time the meeting is commenced until it 
     is concluded even if it might take many hours or days to complete. 
     Note the provisions of Section 15-47-38(5) which provides that at the 
     meeting with the board the teacher may produce such evidence as may 
     be necessary to evaluate the reasons for nonrenwal, and either party 
     may produce witnesses to confirm or refute the reasons for the 
     contemplated nonrenewal of the contract.  Such procedure could, 
     conceivable, take more than a few hours.  We believe, however, that 
     if the school board does declare a recess, it must be a time and date 
     certain and upon resumption of the meeting it is again an executive 
     session unless the parties have agreed that it be open.  We do not 
     view the provisions that the teacher is entitled, upon request, to a 
     continuance of not to exceed seven days to be a restriction upon the 
     board to recess the proceeding.  Rather, we view that provision as 
     granting the teacher an absolute right to such continuance without 
     relying upon the discretion of the school board to continue the 
     matter, i.e., the provision operates as a right granted to the 
     teacher and not a limitation upon the school board to recess.  Such 
     recess could not, however, be beyond the fifteenth of April since if 
     a decision to not renew the contract is made, final notice must be 
     given to the teacher by April 15th.  Furthermore, we believe such 
     recess must be in good faith, such as a meeting that is lasting 
     several hours, and not for the purpose of making it difficult for the 
     teacher to have his witnesses or representatives present. 
 
     With respect to your last question, we assume the situation to which 
     you refer might, as an example, occur when a meeting is scheduled for 
     one evening and, because of the length, is recessed later that 
     evening the next evening and a member of the school board who was not 
     present the first evening is present the second evening.  This 
     question does give us some concern since the board member who was not 
     present the first evening but is present the second evening when a 
     decision is made has not had the opportunity to hear all the 
     statements, view the witnesses, etc.  However, there is nothing in 
     our statutes which limits the right of a school board member to vote 
     in such instance and this office cannot limit the right of such 
     school board member to vote in such instance and this office cannot 
     limit the right of such school board member to vote.  In Northwestern 
     Bell T. Co. v. Board of Commissioners of Fargo, 211 N.W.2d. 399 (N.D. 
     1973), the North Dakota Supreme Court held, at point number 6 of the 
     Syllabus by the Court, that a member of a governmental body who is 
     present has a duty to vote unless excused by law and if he does not 
     do so he is to be counted as voting with the majority.  As noted 
     above, we find no provision in the statutes which excuses a school 



     board member from voting under the circumstances outlined in your 
     question. 
 
     I trust this will adequately set forth our position on the questions 
     presented. 
 
     Sincerely, 
 
     ALLEN I. OLSON 
 
     Attorney General 


