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     April 27, 1978     (OPINION) 
 
     Mr. John A. Zuger 
     Attorney for the City 
       of Bismarck 
     P. O. Box 1695 
     Bismarck, ND  58501 
 
     Dear Mr. Zuger: 
 
     You have informed me by letter that two hospitals in Bismarck, The 
     Bismarck Hospital and St. Alexius Hospital, have acquired real 
     property for the offstreet parking of motor vehicles.  Both hospitals 
     are exempt from real property taxation pursuant to the provisions of 
     Section 176 of the North Dakota Constitution and Subsection 8 of 
     Section 57-02-08 N.D.C.C.  You have asked for an opinion concerning 
     the question of whether these offstreet parking lots will be subject 
     to real property taxation. 
 
     Specifically, you have asked three questions in regard to this 
     subject, each presenting a different factual circumstance.  An 
     independent response to each question follows: 
 
     This first question you raised is: 
 
           "Will this property be subject to taxation if no fee is charged 
           for parking and the lot is open to hospital and employees 
           only?" 
 
     The following is the pertinent language of Section 176 of the North 
     Dakota Constitution which provides that property used for charitable 
     purposes shall be exempt from taxation 
 
           ". . . property used exclusively for schools, religious, 
           cemetery, charitable or other public purposes shall be exempt 
           from taxation . . . ." 
 
     In recognition of this constitutional provision, the North Dakota 
     legislature enacted Subsection 8 of Section 57-02-08 N.D.C.C. 
     Presently this subsection provides: 
 
           "57-02-08.  PROPERTY EXEMPT FROM TAXATION.  All property 
     described in this section to the extent herein limited shall be 
     exempt from taxation, that is to say: 
 
           * * * 
 
           8.  All buildings and contents thereof belonging to 
               institutions of public charity, including public hospitals 
               and nursing homes licensed pursuant to section 23-16-01 
               under the control of religious or charitable institutions, 
               used wholly or in part for public charity, together with 
               the land actually occupied by such institutions not leased 
               or otherwise used with a view to profit, and all moneys and 



               credits appropriated solely to sustaining and belonging 
               exclusively to such institutions; and this includes any 
               dormitory, dwelling, or residential type structure, 
               together with necessary land on which such structure is 
               located, owned by a religious or charitable organization 
               recognized as tax exempt under section 501(c)(3) of the 
               United States Internal Revenue Code which is occupied by 
               members of said organization who are subject to a religious 
               vow of poverty and devote and donate substantially all of 
               their time to the religious or charitable activities of the 
               owner;" 
 
     While the North Dakota Supreme Court has not had the opportunity to 
     consider the taxable status of hospital parking lots in view of these 
     provisions, the court, on several occasions, has rendered opinions 
     which affect the application of these provisions.  Thus, the Court 
     has set certain standards which must be met before the exemption can 
     be granted. 
 
     The Syllabus by the Court in YMCA of North Dakota State University v. 
     Board of County Commissioners, 198 N.W.2d. 241 (N.D. 1972) at p. 242 
     holds that while the burden of establishing the tax exempt status of 
     property is upon the one who claims such exemption, the property will 
     qualify for exemption under these provisions if its use results in a 
     benefit directly connected with the public charitable activities of 
     the institution claiming the exemption.  Thus, the use, rather than 
     the ownership, determines whether the property is exempt from 
     taxation. 
 
     Several other State Supreme Courts have had the question of the 
     property taxation status of hospital parking lots before them. 
     Although the constitutional and statutory provisions may differ 
     somewhat in language from those of North Dakota, in those decisions 
     where hospital parking lots were found to be exempt, the rationale of 
     the Court was similar to that expressed in the YMCA case, supra. 
     That is to say, if a parking lot owned by a hospital is to be exempt 
     from property taxation, it must be used and reasonably required for 
     the purposes for which the institution was organized.  In that 
     regard, those courts recognized that to properly operate a modern 
     urban hospital, adequate parking facilities for staff, patients and 
     visitors is imperative.  Ellis Hospital v. Fredette, 27 App. Div. 2d. 
     390, 279 N.Y.S. 2d. 925 (N.Y. 1967); Bowers v. Akron City Hospital, 
     243 N.E.2d. 95 (Oh. 1968); University Circle Development Foundation 
     v. Perk, 200 N.E.2d. 213 (Oh. 1964). 
 
     Therefore, in answer to your first question, it is my opinion that 
     the property in question would be exempt from property taxation. 
 
     The second question you raised is: 
 
           "Will the property be taxable if it is open to the general 
           public with a fee charged for parking or open to the general 
           public without any fee being charged for parking, i.e., persons 
           other than the visitors to the hospital and employees of the 
           hospital?" 
 
     The North Dakota Supreme Court has considered the effect of fees 



     charged for the use of property owned by charitable institutions and 
     in Evangelical Lutheran Good Samaritan Society v. Board of City 
     Commissioners, 291 N.W.2d. 900 (N.D. 1974), at p. 908, set forth the 
     following standard by holding: 
 
           "Accordingly, in the instant case, we believe that the Devils 
           Lake Home is not being 'used with a view to profit' as that 
           phrase is used in subsection 8 of Section 57-02-08, N.D.C.C., 
           because the profit that is earned by the Home is directly and 
           entirely related to the Home's charitable use; and because such 
           profit inures to no private individual but, instead, is 
           reinvested into the Home for upkeep and expansion." 
 
     In the Ellis Hospital decision, supra, the Court found that the fact 
     that a profit was realized from the parking lot operation did not 
     affect the tax exemption inasmuch as the motivation for the operation 
     of the parking lot was not for pecuniary profit but rather toward 
     providing necessary facilities. 
 
     Similarly, in Bowers v. Akron City Hospital, supra, the Court found 
     that the fees charged for parking had no effect upon the property tax 
     exemption when the fees were, in fact, collected for the purpose of 
     discouraging the general public from using the facilities if they had 
     no connection with the hospital and the fees collected were used 
     solely for regulatory and parking development purposes. 
 
     Thus, in the instant case, the mere fact that a fee is to be charged 
     is not, in of itself, a factor which is significant enough to 
     disqualify the property from an exempt status. 
 
     The fact that the parking lot is open for use by the general public 
     is another matter.  As stated before, the YMCA decision, supra, held 
     that property owned by a charitable organization must be used in 
     achieving its benevolent purposes to be exempt from taxation.  If it 
     is a commercial enterprise and a fee is charged for public parking, 
     the fact that the income from such property is used for charitable 
     purposes is immaterial. 
 
     Each of these questions must be factually decided on a case by case 
     basis.  YMCA, supra, at p. 244.  The fact that the parking lot is 
     open for use by the public may in whole or in part subject the 
     property to taxation. 
 
     In an Opinion dated October 10, 1955, and in an Opinion dated 
     April 29, 1974, this office held that where property owned by an 
     exempt organization is used partly for exempt purposes and partly for 
     purposes which are not exempt, the property should be assessed and 
     taxed on a prorata basis which reflects the proportion of exempt use 
     to that use which is not exempt. 
 
     Thus, in answer to your second question, it is my opinion that if 
     less than all of the subject property is used for achieving the 
     charitable purpose of the exemption claimant, then a portion of the 
     property would be subject to property taxation.  If none of the 
     subject property is used for directly achieving the charitable 
     purpose of the exemption claimant, then all of the property would be 
     subject to property taxation. 



 
     The third question you raised is: 
 
           "If part of the property is leased out to a private clinic, 
           operating for profit, who will use it for their use and 
           patients, will the property be taxable?" 
 
     It is apparent that the part of the property leased to a private 
     clinic would not have a use which directly assists the exemption 
     claimant in achieving the claimant's charitable purposes.  Thus, that 
     portion of the property under the lease would be subject to 
     assessment and taxation on a prorata basis as set forth in my answer 
     to your second question. 
 
     Sincerely, 
 
     ALLEN I. OLSON 
 
     Attorney General 


