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     February 4, 1977     (OPINION) 
 
     Mr. Theodore Kessel, Jr. 
     City Attorney 
     LaMoure, ND  58458 
 
     Dear Mr. Kessel: 
 
     This is in reply to your letter of February 2, 1977, wherein you 
     state the following facts and questions: 
 
           "I am the city attorney of LaMoure, North Dakota.  The City has 
           commenced zoning and planning procedures pursuant to Chapters 
           40-47 and 40-48 of the North Dakota Century Code.  By Ordinance 
           adopted June 7, 1976 the Council extended its zoning and 
           planning authority over unincorporated territory within 
           one-half (1/2) mile of its corporate limits pursuant to 
           40-47-01.1 (LaMoure's population is less than 1,000 according 
           to the last census) and provided that one (1) person residing 
           in the one-half (1/2) mile unincorporated territory shall serve 
           on the Zoning-Planning Commission pursuant to 40-47-06.  (Copy 
           of Ordinance attached).  Thereafter a person residing in that 
           one-half (1/2) mile area was appointed to the Zoning-Planning 
           Commission by the Board of County Commissioners.  No hearing 
           was held on the issue of extending the zoning authority to the 
           one-half (1/2) mile area outside the corporate limits other 
           than two (2) readings and adoption of the Ordinance.  The 
           Ordinance was not published.  Further due to location of the 
           City of LaMoure, land in four (4) townships will come under the 
           City's zoning and planning authority. 
 
     I have two (2) questions upon which there is some doubt: 
 
           1.  May the City of LaMoure adopt an Ordinance to extend the 
               application of its Zoning and Planning Regulations to 
               unincorporated territory within one-half (1/2) mile of its 
               corporate limits, without the need for a Notice Of Hearing 
               and hearing on that issue? 
 
     I am of the opinion that no hearing need be held until a hearing is 
     held pursuant to 40-47-04 relating to regulations, restrictions and 
     district boundaries, which would be held at a later date. 
 
           2.  Are each of the four (4) townships entitled to have one (1) 
               person residing within the one-half (1/2) mile area 
               appointed to the Zoning-Planning Commission by the County 
               Commissioners? 
 
     I am of the opinion that the answer is in the negative in view of 
     40-47-06 wherein it is provided in part: 
 
           '. . . the Zoning Commission shall include at least one (1) 
           person residing outside of the corporate limits of a City 
           having a population of less than 5,000. . .'" 



 
     Section 40-47-01.1 of the N.D.C.C., as amended, provides in part: 
 
           "Based upon the population of the city as determined by the 
           last official regular or special federal census or, in case of 
           a city incorporated subsequent to such census, a census taken 
           in accordance with chapter 40-02, the governing body of a city 
           may, by ordinance, extend the application of city's zoning 
           regulations: 
 
           1.  To unincorporated territory located within one-half mile of 
               its limits in any direction if it is a city having a 
               population of less than five thousand. . . ." 
 
     Section 40-47-04 of the N.D.C.C., as amended, provides: 
 
           "DETERMINING AND ENFORCING REGULATIONS - PUBLIC HEARING AND 
           NOTICE THEREOF.  The governing body of a city which shall use 
           zoning regulations shall provide for the manner in which the 
           regulations and restrictions shall be established, enforced, or 
           supplemented, and for the manner in which the boundaries of the 
           districts shall be established and from time to time changed. 
           No regulation, restriction or boundary shall become effective 
           until after a public hearing thereon at which parties in 
           interest and citizens shall have an opportunity to be heard. 
           At least fifteen days' notice of the time and place of such 
           hearing shall be published in the official newspaper of the 
           city and such notice shall contain a description of any 
           property involved in any zoning change, by street address if 
           streets have been platted or designated in the area affected." 
           (Emphasis ours) 
 
     It appears to us that the term "boundaries of the districts" as used 
     in the above quoted statute must necessarily refer to section 
     40-47-02 of the N.D.C.C. which provides: 
 
           "DIVISION OF CITY INTO DISTRICTS TO CARRY OUT REGULATIONS.  The 
           governing body may divide the city into districts of such 
           number, shape, and area as may be deemed best suited to carry 
           out the purposes of this chapter, and may regulate and restrict 
           the erection, construction, reconstruction, alteration, repair, 
           or use of buildings, structures, or land within such districts. 
           All regulations shall be uniform for each class or kind of 
           buildings throughout each district, but the regulations in one 
           district may differ from those in other districts." 
 
     Thus we believe the requirement in section 40-47-04 of a public 
     hearing before the "boundaries of the districts" can be established 
     or changed refers to section 40-47-02 and not to the boundaries 
     resulting for the exercise of the city's authority under section 
     40-47-01.1 of the N.D.C.C. 
 
     There is no general requirement of a notice of public hearing and 
     hearing on the adoption of ordinances by the city.  We further note 
     that section 40-47-04 of the N.D.C.C. was last amended in 1971.  See 
     Ch. 417, 1971 Session laws.  Section 40-47-01.1 was not enacted until 
     1975.  See chapter 385, section 2, 1975 Session Laws.  Therefore it 



     would be difficult to conclude that section 40-47-04 was meant to 
     apply to section 40-47-01.1 of the N.D.C.C. 
 
     While we conclude that no Notice of Hearing and hearing on the issue 
     of extending the authority of the city pursuant to section 40-47-01.1 
     is necessary, it would appear that the city should contact the 
     township or county which has exercised zoning authority in the area 
     to inform them of the city action and also that the persons affected 
     by the action of the city be given some notice that they are subject 
     to the city zoning authority even though not residing within the city 
     limits.  In this respect, we note that the ordinance would not need 
     to be published since it does not contain any penalty, fine, 
     imprisonment or forfeiture provisions.  See section 40-11-06. 
     However we do believe it would be difficult to enforce any regulation 
     against a person who lived within the one-half mile area but not 
     within the city limits and who had no notice of the action of the 
     city in extending its zoning authority.  It appears from the 
     statements in your letter that the city of LaMoure has not yet 
     adopted zoning regulations and that notice will be given when such 
     regulations are adopted.  However, had the city already adopted 
     zoning regulations and only intended to make those regulations 
     applicable within the one-half mile area, it would appear there would 
     be no notice and we are concerned with that aspect of the matter. 
 
     With respect to your second question, section 40-47-06 of the 
     N.D.C.C., as amended, provides in part: 
 
           "The governing body of a city desiring to avail itself of the 
           powers conferred by this chapter shall appoint a commission, to 
           be known as the zoning commission, to recommend the boundaries 
           of the various original districts and appropriate regulations 
           to be enforced therein.  In addition to the members appointed 
           by the city, the zoning commission shall include at least one 
           person residing outside of the corporate limits of a city 
           having a population of less than five thousand . . . . if 
           zoning authority is exercised pursuant to section 40-47-01.1. 
           Such persons shall be appointed by the board or boards of 
           county commissioners of the county or counties within which 
           such zoning authority is to be exercised and shall reside 
           within the territorial limits of the zoning regulation 
           authority exercised by the city, if such persons are available 
           and will serve on the zoning commission. * * * *" 
 
     In cities with five thousand or less population, the statute requires 
     at least one member from the area within which such zoning authority 
     is to be exercised and who resides within such territory.  The city 
     may provide for more members but must provide for one.  There is no 
     requirement that each of the townships involved are entitled to have 
     one person residing within the area appointed to the zoning 
     commission, although the city could so provide.  There is, in fact, 
     no mention of the townships whatsoever since the member from the area 
     is to be appointed by the county commissioners. 
 
     I trust this will adequately set forth our position on the questions 
     presented. 
 
     Sincerely, 



 
     ALLEN I. OLSON 
 
     Attorney General 


