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     December 3, 1976     (OPINION) 
 
     Mr. Glenn Dill 
 
     Attorney at Law 
 
     Kenmare, ND  58746 
 
     Dear Mr. Dill: 
 
     This is in response to your letter of 24 November 1976 with regard to 
     action taken and to be taken by a Planning Commission and City 
     Council, pursuant to section 40-47-04 of the North Dakota Century 
     Code. 
 
     You quote that portion of the statute stating: 
 
           " . . . such notice shall contain a description of any property 
           involved in any zoning change, by street address if streets 
           have been platted or designated in the area affected." 
 
     You enclose a copy of the published notice giving for street address, 
     the following: 
 
           " . . . every Street Address in the City of . . . and the 
           entire area surrounding the City for one-half (1/2) mile . . ." 
           (Deletions ours) 
 
     You inform us further that the City Council will now be holding a 
     hearing pursuant to section 40-47-04.  You indicate that the City has 
     never had any zoning map or regulations before this time. 
 
     You indicate that listing every street address within the City would 
     require a full page in the newspaper and the Planning Commission 
     desires our opinion regarding whether statement of the published 
     notice by the Planning Commission is sufficient under this section. 
 
     We note that the former provision of section 40-47 required more 
     generally - "a public hearing thereon at which parties in interest 
     and citizens shall have an opportunity to be heard."  And that "At 
     least fifteen days' notice of the time and the place of such hearing 
     shall be published in the official newspaper of the city." 
 
     Comparing the old statute with the new, applying the usual standards 
     of statutory construction, or some of the standards for taking 
     judicial notice, such as for example, subsection 77 of 31-10-02, "Of 
     such contemporaneous history as led up to and probably induced the 
     passage of a law", it certainly is not difficult to visualize the 
     practical problems that induced the placing of the new language in 
     the statutory provision. 
 
     While the old statute definitely required "a public hearing" and did 
     require notice obviously to enable the affected members of the 
     public, to make the "hearing" truly "public", where the affected 



     members of the public could make known their views, there could be 
     substantial questions as to just what was adequate notice thereof. 
     Probably a good percentage of such notices, referred to the affected 
     property by correct legal descriptions, i.e. block and lot number. 
     Probably a good percentage of such notices, also referred to a 
     specified portion or the entirety of a specific addition, or part of 
     the city involved.  While same are (obviously to us attorneys being 
     founded as they are, on plats, deeds, etc. recorded in the register 
     of deeds offices) perfectly good "legal descriptions", it seems 
     equally obvious that the average city property owner hasn't 
     considered such block and lot number or the addition to the city 
     since he bought his lot.  Some property owners actually never have 
     seen the block and lot number or the addition name, having left such 
     "details" to their realtor, abstractor, attorney, and mortgagee.  On 
     the other hand, we are sure every city property owner, tenant, etc. 
     in any of our cities are fully aware of their "street address", i.e., 
     the place where they get their mail and the return address they put 
     on mail they are sending out. 
 
     Actually, of course, it is perhaps a bit more difficult, for a 
     planning, zoning, etc. commission to locate all of the "street 
     addresses", for a given zoning, planning, etc. project, though it 
     certainly is possible.  Generally streets are shown on those plats by 
     number and/or name, the advent of the modern city directory and the 
     telephone directory probably simplify their problems in this regard. 
 
     To summarize on this point, we would necessarily have to conclude, 
     that a notice of a planning or zoning project by "street address" 
     will obviously give much more effective notice to the affected 
     property owners, than any formal legal description that might or 
     might not induce such property owners to start digging down through 
     ancient files, deeds and abstracts etc., to determine whether their 
     property is in one of the lots, blocks, or additions described in 
     such notice. 
 
     We note that your letter suggests the possibility of utilizing a full 
     page in the newspaper to list every street address in the city.  We 
     are not quite so sure that requiring any reader of the newspaper to 
     scan through a haphazard listing of every or almost every street 
     address in the city, would comply with the spirit or purpose of this 
     statute.  In the type of project to which you refer, we would 
     conclude, that possibly the only litigation proof publication that 
     could be made, would be one first notifying the public that every 
     street address in the city was included, and then listing every such 
     street address.  While, we are certain that such a publication would 
     definitely satisfy the jurisdictional prerequisite of the statute as 
     to the giving of notice, even in that situation, we could not, of 
     course, guarantee that some irate taxpayer might not bring legal 
     action questioning the propriety of using taxpayer's moneys to 
     publish such repetitious material. 
 
     We have checked "Words and Phrases" "Permanent Edition" and note that 
     same contains no judicial definition of the term "street address", 
     though we find judicial considerations of the correct definition of 
     both the word "Street" and the word "Address", though not in context 
     relevant to your question.  It would thus appear that the legislative 
     assembly has in this instance come up with a phrase, unquestionably 



     understandable to the man in the street, but not a technical "word of 
     art", with a closely prescribed legal and judicial definition. 
 
     We would thus conclude, that probably the better view, is that the 
     phrase used by the planning commission here - "every Street Address 
     in the City of . . ." (naming the city), would be held by the courts 
     to adequately comply with the statutory requirement, without further 
     language giving specific house addresses.  As heretofore mentioned, 
     however, a jurisdictional question could still be raised before the 
     courts as to whether the specific address of every house within the 
     city must also be included in such advertisement. 
 
     We hope the within and foregoing will be sufficient for your 
     purposes. 
 
     Sincerely, 
 
     ALLEN I. OLSON 
 
     Attorney General 


