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     August 10, 1976     (OPINION) 
 
     The Honorable Myron Just 
 
     Commissioner of Agriculture 
 
     State Capitol 
 
     Bismarck, ND  58505 
 
     Dear Commissioner Just: 
 
     This is in reply to your letter of August 2, 1976, wherein you 
     requested opinion as to certain portions of the North Dakota 
     Pesticide Act of 1975, Chapter 4-35 of the North Dakota Century Code. 
     You ask the following question: 
 
           "Does subsection 3 of 4-35-19 exempt 'persons conducting 
           laboratory-type research using restricted use pesticides and 
           doctors of medicine and doctors of veterinary medicine applying 
           pesticides as drugs or medication during the course of their 
           normal practice' from licensing and certification requirements 
           or does it exempt them from all provisions of the act?" 
 
     Section 4-35-19 provides: 
 
           4-35-19.  EXEMPTIONS. 
 
           1.  The licensing and certification requirements of this 
               chapter shall not apply to any person applying pesticides 
               which are not classified for restricted use. 
 
           2.  The provisions of this chapter relating to licenses and 
               certification requirements shall not apply to a competent 
               person applying restricted use pesticides under the direct 
               supervision of a certified applicator, unless the pesticide 
               labeling requires that a certified applicator personally 
               applies the particular pesticide.  A pesticide shall be 
               considered to be applied under the direct supervision of a 
               certified applicator if it is applied by a competent person 
               acting under the instructions and control of a certified 
               applicator who is available if and when needed, even though 
               such certified applicator is not physically present at the 
               time and place that the pesticide is applied. 
 
           3.  Persons conducting laboratory-type research using 
               restricted use pesticides and doctors of medicine and 
               doctors of veterinary medicine applying pesticides as drugs 
               or medication during the course of their normal practice. 
 
     In comparing subsection 3 with subsections 1 and 2, it is apparent 
     that number 3 owes its existence to an entirely different semantic 
     scheme, as the construction of the sentence in the series is out of 
     place; nor is it even a complete sentence.  While a construction 



     consistent with the meaning of subsections one and two may be 
     immediately appropriate, we turn to the rules of construction 
     followed by courts in construing such ambiguous language, and set out 
     in section 1-02-39. 
 
     The legislative history of section 4-35-19 reveals that it was, in 
     somewhat different language, a part of the original Senate Bill 2060 
     introduced in the 1975 Legislative Assembly as the result of a 
     Legislative Council interim study by the Committee on State and 
     Federal Government.  During the legislative session, the bill was 
     subject to considerable amendment by the House and Senate Agriculture 
     Committees to which it was referred.  The minutes of these two 
     committees, and the minutes of the Legislative Council committee 
     which considered the bill, show that one of the primary objects, if 
     not the primary object, sought to be obtained was the satisfaction of 
     the requirements of the Federal Insecticide, Fungicide and 
     Rodenticide Act (FIFRA) (86 Stat. 987), as interpreted and applied by 
     the administering federal agency, the U.S. Environmental Protection 
     Agency.  On several occasions EPA officials testified before the 
     committees on the requirements of FIFRA and the degree to which the 
     proposed state legislation would satisfy these requirements. 
 
     The bill's history further reveals that when it was first considered 
     by the Senate Agriculture Committee on January 10, 1975, several 
     representatives of the State Department of Agriculture appeared 
     before the Committee and offered testimony and several pages of 
     proposed amendments to the bill.  Subsection 3 of section 4-35-19 was 
     one such amendment.  The explanation of the amendment offered to the 
     Committee by the Department officials was that it had not until 
     recently become clear what the requirements of EPA were going to be 
     for the purposes of the State's implementation of the federal Act, 
     and that the offered amendments would satisfy these requirements. 
 
     From this history it is clear that the purpose of the amendments 
     containing subsection 3 was to satisfy the requirements of federal 
     law. 
 
     The requirements of the federal law on exemptions to the FIFRA were, 
     at the time the amendment to subsection 3 was introduced, codified at 
     39 Federal Register 36449.  These regulations of EPA, which became 
     effective on October 9, 1974, stated in section 171.4 ("Standards for 
     certification of Commercial Applicators") (emphasis added) at 
     paragraph (e): 
 
           (e) The above standards do not apply to the following persons 
               for purposes of these regulations.  (1) Persons conducting 
               laboratory type research involving restricted use 
               pesticides; and (2) Doctors of Medicine and Doctors of 
               Veterinary Medicine applying pesticides as drugs or 
               medication during the course of their normal practice. 
 
     This language is nearly identical to that of subsection 3 of section 
     4-35-19.  Thus, it is apparent that the language in subsection 3 was 
     taken almost verbatim from the federal regulation applying only to 
     the certification of commercial operators. 
 
     In passing the amendments to Senate Bill 2060, including the 



     amendment to subsection 3, we must conclude, based on the history of 
     the legislation outlined above, that the Legislative Assembly 
     intended to follow the requirements and guidelines established by the 
     federal Act and regulations and intended to apply subsection 3 only 
     to the certification of commercial applicators and not to the 
     provisions of the state Act generally. 
 
     We trust the foregoing will be of assistance to you. 
 
     Sincerely, 
 
     ALLEN I. OLSON 
 
     Attorney General 


