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     May 19, 1976     (OPINION) 
 
     Mr. Milton O. Lindvig 
    Secretary-Treasurer 
     North Dakota Board of Water Well Contractors 
     State Office Building 
     900 East Boulevard 
     Bismarck, ND  58501 
 
     Dear Mr. Lindvig: 
 
     This is in response to your letter of May 12, 1976, wherein you 
     inquired of this office whether a water well contractor must secure a 
     bond pursuant to Section 43-35-14 and a separate bond pursuant to 
     Section 43-07-11. 
 
     You inform us that Section 43-35-14 provides that as a condition to 
     the receipt of a water well driller's certificate, a qualified 
     applicant must execute a surety bond in the amount of one thousand 
     dollars conditioned upon the "faithful performance of all water well 
     contracts undertaken by him and the strict compliance with the 
     provisions of this chapter." 
 
     You also draw our attention to Section 43-07-11, which provides as 
     follows: 
 
           43-07-11.  Contractor's bond - Requirements. - Every contractor 
           as hereinbefore defined shall be required to execute and file 
           with the application for license required by this chapter a 
           good and valid bond issued by a surety company authorized to do 
           business in this state or, in the case of class D contractors 
           only, a personal bond with two sureties who are acceptable to 
           the registrar and who are residents of the state of North 
           Dakota.  Every such bond for a class A contractor shall be 
           written in the amount of two thousand dollars; bonds for class 
           B, C, and D contractors shall be in the amount of one thousand 
           dollars, each running to the state of North Dakota and 
           conditioned upon the payment of all taxes, including the 
           premiums under the Workmen's Compensation Law and contributions 
           due under the Unemployment Compensation Law of the state of 
           North Dakota, all use taxes required to be paid by the 
           contractor to the state of North Dakota and all income taxes 
           withheld or required to be withheld from employees pursuant to 
           chapter 57-38, which may accrue to the state of North Dakota or 
           the political subdivisions thereof on account of the execution 
           and performance of the construction contract or subcontract; 
           provided that any bond required by this section shall be in 
           addition to any bond required by the provisions of section 
           48-01-05 and shall also be in addition to the obligation 
           imposed by the provisions of section 57-40.2-14 upon a surety 
           company to the state of North Dakota.  Every contractor, as 
           hereinbefore denied, upon making application for renewal of his 
           license shall not be required to furnish a contractor's bond; 
           however, the secretary of state as registrar shall not issue a 



           certificate of renewal to any contractor upon notification by 
           any department or agency of the state or political subdivision 
           thereof, any secrecy provisions contained in the North Dakota 
           tax laws notwithstanding, that the contractor has not paid a 
           tax or other obligation presently due to the state of North 
           Dakota or its political subdivisions.  Upon notification that 
           the contractor has been delinquent in the payment of any tax or 
           other obligation to the state of North Dakota or the political 
           subdivisions thereof, the secretary of state shall require the 
           bond specified herein prior to the renewal of the license. 
 
     Finally, you state, by way of conclusion, that "each bond is required 
     by statute for a specific purpose.  Therefore, it is the opinion of 
     the board that one bond will not satisfy both purposes." 
 
     As to the applicability of contractor's bonding requirement contained 
     in Section 43-07-11, quoted in full above, we note that that section 
     applies to "contractors", defined in subsection 3 of Section 43-07-01 
     as any person ". . . engaged in the business of construction, repair, 
     alteration, dismantling or demolition of bridges, highways, roads, 
     streets, buildings, airports, dams, drainage or irrigation ditches, 
     sewers, water or gas mains, water filters, tanks, towers, oil, gas, 
     or water pipelines, and every other type of structure, project, 
     development or improvement coming within the definition of real or 
     personal property, including the construction, alteration, or repair 
     of property to be held either for sale or rental, and shall include 
     subcontractor, public contractor, and nonresident contractor;" 
     (emphasis added) 
 
     While the drilling of water wells is not specifically included within 
     those types of construction or improvement set out in the above 
     section, we believe that water well drilling is an improvement to 
     real property within the meaning of the language underlined in the 
     section above.  We are, therefore, of the opinion that the provisions 
     of Section 43-07-11 apply and that a water well contractor must 
     execute a contractor's bond pursuant to the provisions of that 
     section. 
 
     As you pointed out in your letter, Section 43-35-14 requires that a 
     bond be executed specifically by those persons intending to do water 
     well contracting.  This section provides as follows: 
 
           43-35-14.  Bond required. - Before receiving a certificate as a 
           water well contractor, a qualified applicant shall execute and 
           deposit with the board a surety bond in the amount of one 
           thousand dollars conditioned for the faithful performance of 
           all water well contracts undertaken by him and the strict 
           compliance with the provisions of this chapter. 
 
     In examining the two sections of law requiring bonds, which we find 
     applicable to water well contracting, it is apparent at once that 
     neither section makes note of any other bonding requirements of law. 
     That is, neither section requires coordination of its bonding 
     requirement with any other provision of state law; neither section 
     provides that the fulfillment of one bonding requirement will satisfy 
     the other.  Had the Legislative Assembly intended such a result, it 
     could have so provided.  Consequently, we must assume that the two 



     bonding requirements are to be separately applied and separately 
     complied with. 
 
     Moreover, we would agree with your statement to the effect that each 
     of the bonds fulfills a separate and distinct purpose.  The purpose 
     of that bond required by Section 43-07-11 is to guarantee the payment 
     of various kinds of taxes and state withholding.  The purpose of that 
     bond required by Section 43-35-14 is to ensure that any contract is 
     carried out in compliance with the requirements of Chapter 43-35 
     (none of which is concerned with state taxes or withholding) and, by 
     reference, the regulation of the state Department of Health on 
     standards of well drilling.  The result is that the "tax payment 
     bond" may not be revoked and cashed for a violation of Chapter 43-35, 
     nor may the "drilling bond" be revoked and cashed for a violation of 
     the contractor's failure to pay state taxes required under other 
     provisions of state law.  Thus, the obtaining of only one of the 
     bonds by a water well contractor would not in any way provide the 
     state or the party contracting for the well with the protection 
     required under the conditions of the other bond. 
 
     Thus, we conclude that separate bonds must be obtained by a water 
     well contractor pursuant to the provisions of Sections 43-07-11 and 
     43-35-14. 
 
     Sincerely, 
 
     ALLEN I. OLSON 
 
     Attorney General 


