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     February 17, 1976     (OPINION) 
 
     Mr. Ronald D. Johnson, Chairman 
     North Dakota Board of Examiners 
     in Speech Pathology and Audiology 
     P.O. Box 6001 
     Fargo, ND  58102 
 
     Dear Mr. Johnson: 
 
     In your letter of November 24, 1975, you set forth the following: 
 
           As Chairman of the North Dakota Board of Examiners in Speech 
           Pathology and Audiology, I am writing to you concerning two 
           questions which have arisen from questions brought to the 
           Board.  The Board has discussed these and felt that a legal 
           opinion from your office was needed before any action could be 
           taken.  The first question is regarding the use of industrial 
           audiometric technicians in the State of North Dakota.  This 
           appears to be addressed in the Licensure Law for Speech 
           Pathologists and Audiologists according to Chapter 43-37 in the 
           North Dakota Century Code.  It appears apparent from the law 
           that the use of industrial audiometric technicians is not 
           allowed. 
 
     The 1975 Session of the North Dakota Legislative Assembly enacted the 
     audiologist and speech pathologist regulatory law now codified as 
     Chapter 43-37 of the North Dakota Century Code, proclaiming in 
     Section 43-37-01: 
 
           POLICY. - It is declared to be a policy of the state of North 
           Dakota that, in order to safeguard the public health, safety, 
           and welfare, to protect the public from being misled by 
           incompetent, unscrupulous, and unauthorized persons and from 
           unprofessional conduct on the part of such persons, and to 
           obtain the highest possible quality audiology and speech 
           pathology services to the communicatively handicapped people of 
           the state, it is necessary to provide regulatory authority over 
           persons offering audiology and speech pathology services to the 
           public. 
 
     North Dakota Century Code Section 43-37-03 provides: 
 
           LICENSE REQUIRED - EXCEPTIONS. - No person shall practice or 
           represent himself as an audiologist or speech pathologist in 
           this state unless he is licensed in accordance with the 
           provisions of this chapter.  However, nothing in this chapter 
           shall be construed to prevent or restrict: 
 
           1.  A physician or surgeon from engaging in the practice of 
               medicine in this state; 
 
           2.  A hearing aid dealer from engaging in testing of hearing 
               and other practices and procedures used solely for the 



               fitting and selling of hearing aids in this state as 
               provided in chapter 43-33; 
 
           3.  Any person licensed in this state by any other law from 
               engaging in the profession or occupation for which he is 
               licensed; 
 
           4.  A person who holds a valid and current credential as a 
               speech or hearing specialist, issued by the department of 
               public instruction, or a person employed as an audiologist 
               or speech pathologist by the government of the United 
               States, if such person performs speech pathology or 
               audiology services solely within the confines or under the 
               jurisdiction of the governmental or state educational 
               organization by which he is employed.  However, such person 
               may, without obtaining a license under this chapter, 
               consult with or disseminate his research findings and other 
               scientific information to speech pathologists or 
               audiologists outside the jurisdiction of the organization 
               by which he is employed; 
 
           5.  The activities and services of a person pursuing a course 
               of study leading to a degree in speech pathology or 
               audiology at a college or university if such activities and 
               services constitute a part of a supervised course of study 
               and such person is designated audiology or speech pathology 
               intern, audiology or speech pathology trainee, or by any 
               other such titles clearly indicating the training status 
               appropriate to his level of training; 
 
           6.  The activities and services of persons fulfilling the 
               clinical experience requirement of section 43-37-04, if 
               such activities and services constitute a part of the 
               experience required for the section's fulfillment; 
 
           7.  Any person not a resident of this state from practicing in 
               this state as long as he is able to present to the board 
               proof of a bona fide practice in this state, so long as he 
               meets the requirements of this chapter and is licensed 
               under this chapter; 
 
           8.  The performance of audiology or speech pathology services 
               in this state by any person not a resident of this state 
               who is not licensed under this chapter: 
 
               a.  If such services are performed for no more than five 
                   days in any calendar year and in cooperation with an 
                   audiologist or speech pathologist licensed under this 
                   chapter, and if such person meets the qualifications 
                   and requirements for application for licensure 
                   described in subsections 1, 2, and 3 of section 
                   43-37-04; or 
 
               b.  Who is the holder of a certificate of clinical 
                   competence in audiology or speech pathology or is 
                   licensed by another state whose licensure requirements 
                   are at least equivalent to those established by this 



                   chapter, may offer audiology or speech pathology 
                   services in this state for no more than thirty days in 
                   any calendar year, if such services are performed in 
                   cooperation with an audiologist or speech pathologist 
                   licensed under this chapter. 
 
           9.  Any person holding a valid credential as a teacher of the 
               hearing-impaired issued by the Council on Education of the 
               Deaf from engaging in the practice of habilitation and 
               rehabilitation of hearing-impaired persons; or 
 
           0.  No speech pathologist or audiologist licensed pursuant to 
               this chapter shall receive any remuneration of any kind 
               from the sale of any type of hearing aid unless he is 
               licensed as provided in chapter 43-33. 
 
     We conclude from the foregoing that no person can practice or 
     represent himself as an audiologist in North Dakota unless he is 
     licensed in accordance with the provisions of Chapter 43-37, or is 
     covered by one of the enumerated exceptions found in Chapter 43-37. 
 
     We believe that persons who refer to themselves as "industrial 
     audiometric technicians" are representing themselves as audiologists. 
     Unless those persons are licensed as audiologists pursuant to Chapter 
     43-37 or are exempted from licensure requirement by a subsection of 
     Section 43-37-03, they may not practice or represent themselves as 
     audiologists in the state of North Dakota.  Clarification of the 
     meaning of the phrase "practice or represents himself as an 
     audiologist" is provided by North Dakota Century Code Section 
     43-37-02 which provides in part: 
 
           DEFINITION. - As used in this chapter unless the context or 
           subject matter otherwise requires: 
 
           * * * 
 
           3.  "Audiologist" means an individual who practices audiology 
               and who represents himself to the public by any title or 
               description of services incorporating the words 
               audiologist, hearing clinician, hearing therapist, or 
               similar title or description of service.  No person may use 
               the term audiologist in referring to himself unless he 
               meets all the requirements of this chapter pertaining to 
               audiology. 
 
           4.  "Audiology" means the application of the principles, 
               methods, and procedures of measurements, testing, 
               evaluation, prediction, consultation, counseling 
               instruction, habilitation or rehabilitation related to 
               hearing and disorders of hearing including vestibular 
               testing, for the purpose of evaluating, identifying, 
               preventing, ameliorating, or modifying such disorders and 
               conditions in individuals or groups of individuals. 
 
           5.  "Habilitation" and "rehabilitation" include, but are not 
               limited to, hearing aid evaluation and recommendation, 
               auditory training, and speech reading. 



 
           * * * 
 
     In the context of your first question, we believe that the above 
     language needs no amplification or clarification.  However, we are of 
     the opinion that, in the above-cited subsection 4, the lack of 
     punctuation between the words "counseling" and "instruction" is 
     clearly a clerical error, that there was intended a comma between 
     those words, and as a matter for statutory construction the 
     subsection should be treated as if there is a comma so located. 
 
     You next set forth the following: 
 
           The second question is in regard to whether the hearing aid 
           dealers are able to do hearing testing in the State of North 
           Dakota.  It appears according to Chapter 43-33 which is the 
           Hearing Aid Dealers and Fitters Licensure Law and in Chapter 
           43-37 that the hearing aid dealers may do hearing testing only 
           for the sole purpose of fitting and selling hearing aids. 
           However, it also appears that the initial diagnostic hearing 
           tests to determine if a hearing aid is needed by an individual 
           will have to be done by an audiologist. 
 
     As previously noted, North Dakota Century Code Section 43-37-03 
     provides in part: 
 
           LICENSE REQUIRED - EXCEPTIONS. - No person shall practice or 
           represent himself as an audiologist or speech pathologist in 
           this state unless he is licensed in accordance with the 
           provisions of this chapter.  However, nothing in this chapter 
           shall be construed to prevent or restrict: 
 
           * * * 
 
           2.  A hearing aid dealer from engaging in testing of hearing 
               and other practices and procedures used solely for the 
               fitting and selling of hearing aids in this state as 
               provided in chapter 43-33; 
 
           * * * 
 
     North Dakota Century Code Section 43-33-02 provides in part: 
 
           LICENSE REQUIRED TO SELL OR FIT HEARING AIDS. 
 
           1.  No person shall engage in the sale of or practice of 
               fitting hearing aids or display a sign or in any other way 
               advertise or represent himself as a person who practices 
               the fitting and sale of hearing aids after July 1, 1969, 
               unless he holds an unsuspended, unrevoked license issued by 
               the department as provided in this chapter.  The license 
               required by this chapter shall be conspicuously posted in 
               his office or place of business.  Duplicate licenses shall 
               be issued by the department to valid license holders 
               operating more than one office without additional payment. 
               A license under this chapter shall confer upon the holder 
               the right to select and sell hearing aids. 



 
           * * * 
 
     North Dakota Century Code Section 43-33-01 provides in part: 
 
           DEFINITIONS. - As used in this chapter, unless the context 
           requires otherwise: 
 
           * * * 
 
           6.  "Practice of fitting and dealing in hearing aids" shall 
               mean the measurement of human hearing by means of 
               audiometer or by any means solely for the purpose of making 
               selections, adaptations, or sale of hearing aids.  The term 
               also includes the making of impressions for ear molds.  A 
               dealer, at the request of a physician or member of related 
               professions, may make audiograms for the professional's use 
               in consultation with the hard-of-hearing. 
 
           * * * 
 
     Although there is a slight variation in the phraseology, we believe 
     the definition of "practice of fitting and dealing in hearing aids" 
     contained in Section 43-33-01(6) is the definition that was intended 
     to and does apply to the phrase "sale of or practice of fitting 
     hearing aids" as used in Section 43-33-02(1) and is further the 
     definition of that which licensed hearing aid dealers and fitters may 
     do according to the exception contained in Section 43-37-03(2). 
 
     In view of the foregoing, we are of the opinion that hearing aid 
     dealers and fitters may engage in the measurement and testing of 
     human hearing solely for the purpose of making selections, 
     adaptations, or sale of hearing aids; or for the purpose of making 
     audiograms requested by physicians and members of related 
     professions.  We believe that clarification of the purposes for which 
     testing may be done by a hearing aid dealer and fitter is provided by 
     North Dakota Century Code Section 43-33-09 which provides in part: 
 
           SCOPE OF EXAMINATION. - The qualifying examination (for hearing 
           aid dealers and fitters) provided in Section 43-33-07 shall 
           consist of: 
 
           * * * 
 
           2.  Practical tests of proficiency in the following techniques 
               as they pertain to the fitting of hearing aids: 
 
           * * * 
 
               d.  Recording and evaluation of audiograms and speech 
                   audiometry to determine the proper selection and 
                   adaptation of a hearing aid. 
 
               * * * 
 
     Before someone can be properly fitted with a hearing aid, it must be 
     first determined that the person has a hearing problem which is 



     subject to alleviation by a hearing aid, and then the proper 
     selection and adaptation of a hearing aid must be determined.  A 
     hearing aid dealer and fitter by law may only do the latter, he may 
     not do the former but may make audiograms for a medical doctor or 
     related professional to do the former. 
 
     We would further note that North Dakota Century Code Section 
     43-33-12(4)(l) provides as grounds for suspension or revocation of a 
     hearing aid dealer and fitter license: 
 
           Sale of a hearing aid to a person where the need for a hearing 
           aid has not been established after adequate and proper 
           audiometric testing. 
 
     Therefore, we are of the opinion that a hearing aid dealer and fitter 
     may not sell and fit a hearing aid or test a person for the sole 
     purpose of selling and fitting a hearing aid, unless the need for a 
     hearing aid has been first determined by proper audiometric testing 
     conducted by or evaluated by a medical doctor or person authorized to 
     practice audiology. 
 
     In Chapter 43-37, dealing with audiologists and speech pathologists, 
     an audiologist is defined as a person who practices audiology. 
     Audiology is the application of certain enumerated principles, 
     methods and procedures "for the purpose of evaluating, identifying, 
     presenting, ameliorating, or modifying such (hearing) disorders and 
     conditions in individuals or groups of individuals."  It is clear 
     that it is the function of the audiologist and of medical doctors and 
     others authorized by Chapter 43-37 to practice audiology to deal with 
     the total problem of diagnosing hearing problems and to deal with and 
     recommend the procedures appropriate to the hearing difficulty. 
     Those authorized to practice audiology are specifically authorized to 
     deal with questions of hearing aid evaluation and recommendation.  In 
     keeping with delineation between the diagnostic stage of determining 
     the hearing difficulty and the appropriateness of a hearing aid in 
     its alleviation, and the stage of fitting and selling an appropriate 
     aid, North Dakota Century Code Section 43-37-03 (10) provides: 
 
           No speech pathologist or audiologist licensed pursuant to this 
           chapter shall receive any remuneration of any kind from the 
           sale of any type of hearing aid unless he is licensed as 
           provided in chapter 43-33. 
 
     In specific answer to your second question, we are of the opinion 
     that licensure as a hearing aid dealer and fitter authorizes such 
     licensee to do hearing testing for the sole purpose of fitting and 
     selling hearing aids; that such hearing testing and selling of 
     hearing aids may be engaged in only after the need for a hearing aid 
     has been determined by evaluation of diagnostic hearing tests, which 
     evaluation for such purpose the hearing aid dealer and fitter by law 
     cannot make. 
 
     Sincerely, 
 
     ALLEN I. OLSON 
 
     Attorney General 


