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     October 31, 1975     (OPINION) 
 
     Mr. Mervin Nordeng 
     Cass County State's Attorney 
     P.O. Box 2806 
     Fargo, ND  58102 
 
     Dear Mr. Nordeng: 
 
     This is in response to your letter of October 27, 1975, wherein you 
     request an opinion of this office relative to Section 18-10-07 of the 
     North Dakota Century Code concerning fire protection policy of rural 
     fire protection districts and the financing of same.  You submit the 
     following facts and inquiry in your letter: 
 
           "I would like to request your opinion as to whether a rural 
           fire protection district which was not created until after June 
           30, 1975, can levy a tax to be included in the 1975 property 
           taxes which become due January 1, 1976.  I refer you to Section 
           18-10-07 of the North Dakota Century Code which would normally 
           require a June 30th deadline." 
 
     Initially, we must consider the provisions of Section 18-10-07 of the 
     North Dakota Century Code, to the extent the same is relevant to the 
     question which you have presented.  The same provides as follows, in 
     part: 
 
           "18-10-07.  FIRE PROTECTION POLICY TO BE DETERMINED.  The board 
           of directors shall have the power and duty to determine upon a 
           general fire protection policy for the district and shall 
           annually estimate the probable expense for carrying out such 
           contemplated program.  Such estimate shall be certified by the 
           president and secretary to the proper county auditor or county 
           auditors, on or before June thirtieth of each year  who shall 
           levy a tax not to exceed five mills upon the taxable property 
           within said district for the maintenance of the fire protection 
           district for the fiscal year as provided by law.  Said tax 
           shall be: 
 
               1.  Collected as other taxes are collected in the county;" 
                   (Emphasis supplied). 
 
     It is clear that such departments are required by law to submit the 
     budget requirements to the county auditor or auditors before June 
     30th of each year.  If a department has not in fact been created by 
     that deadline by procedural organization, it is then obvious that a 
     budget estimate for that year cannot be submitted by the required 
     deadline and that the same will then necessarily need wait until the 
     following year.  This does not, however, necessarily preclude any and 
     all necessary financial requirements of such department to maintain 
     some form of existence and activity until such time as moneys may be 
     raised through taxation.  We would note that Section 18-10-08 of the 
     North Dakota Century Code, as amended, provides that the district or 
     department may incur indebtedness which, if absolutely necessary, may 



     be used to continue the operations of the department until such time 
     as moneys by taxation will be received. 
 
     In direct response to your inquiry then, we are of the opinion that 
     in order to levy a tax to be included in the 1975 property taxes, it 
     would be necessary, pursuant to the provisions of Section 18-10-07 of 
     the North Dakota Century Code, to have certified the estimate of 
     annual expense to the county auditor or auditors prior to June 30th 
     of that year as required by the statute. 
 
     We trust that the foregoing general observations and expressions will 
     adequately set forth our opinion upon the matter and will be of 
     interest and assistance to you. 
 
     Sincerely yours, 
 
     ALLEN I. OLSON 
 
     Attorney General 
 
     State of North Dakota 


