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     August 15, 1975     (OPINION) 
 
     Mr. Thomas A. Dahle 
     Assistant State's Attorney 
     Renville County 
     Mohall, ND 58761 
 
     Dear Mr. Dahle: 
 
     This is in response to your letter of 4 August 1975 with regard to 
     the Uniform Commercial Code. 
 
     You call our attention to the provision of Section 41-09-43 of the 
     North Dakota Century Code, wherein subsection 3 states: 
 
           There shall be no fee for filing and indexing a termination 
           statement including sending or delivering the financing 
           statement. 
 
     You state that Section 41-09-43 as amended, however, would seem to 
     indicate that a filing fee of $3.00 is required for a statement of 
     release.  You state further that the most recently referred to above 
     presents a possible ambiguity in that the filing fee of $3.00 could 
     refer only to statement of release when accompanied by a separate 
     written statement of assignment.  We differ with you on this point, 
     so will designate as question A to be answered herein the following: 
 
           A.  Does the $3.00 fee specified in section 41-09-45 of the 
               1975 Supplement to the North Dakota Century Code apply only 
               to a statement of release when accompanied by a separate 
               written statement of assignment? 
 
     Your stated questions are: 
 
           1.  Is a termination statement the same as a statement of 
               release? 
 
           2.  Which of the two sections, 41-09-43 or 41-09-45 would 
               govern the Register of Deeds as to the amount to be charged 
               by him for the filing of a termination statement or signed 
               statement of release?" 
 
     In response to question A, the $3.00 fee specified in section 
     41-09-45 of the 1975 Supplement to the North Dakota Century Code 
     applies to any statement of release whether or not same is 
     accompanied by a separate written statement of assignment.  This is 
     quite clearly illustrated by an examination of the legislative 
     history of the statute through North Dakota's statute books, as 
     follows. 
 
     If you would look to Section 41-09-45 of the North Dakota Century 
     Code as contained in the basic volume or Section 31 of Chapter 98 of 
     the 1967 Session Laws, you will note that same provides for a basic 



     one dollar fee for filing and noting such a statement of release 
     without any mention of assignments.  (It is interesting to note that 
     the original 1965 adoption of the Uniform Commercial Code provided 
     there should be no fee for such filing and noting, however, this is 
     only of historical value at this time.) 
 
     We would assume that persons dealing with the Uniform Commercial Code 
     were having problems with the application of said Section 41-09-45, 
     where the person "releasing" was not the secured party of record. 
     The 1973 Legislative Assembly came up with the solution to this 
     problem by specifically requiring that a statement of release signed 
     by a person other than the secured party of record must be 
     accompanied by a separate written statement of assignment, and 
     specifically requiring that the statutory provision as to such 
     assignments, including payment of the required fee specified in that 
     statute be complied with.  However the 1973 Legislative Assembly 
     still required that the basic fee of one dollar be paid for the 
     filing and noting of the statement of release.  (See Section 29 of 
     Chapter 343 of the 1973 Session Laws.)  Thus as Section 41-09-44 and 
     Section 41-09-45 are shown in the 1973 Supplement to the North Dakota 
     Century Code, the fee for filing such release would be one dollar, 
     plus another dollar if not on standard form, plus 50 cents for each 
     additional name required to be indexed, plus a basic two dollar fee 
     for the assignment, plus a dollar if nonstandard form is used, plus 
     50 cents for each additional name against which same is required to 
     be indexed.  The only 1975 change in the statute is changing basic 
     fee to three dollars standard form, four dollars nonstandard form and 
     eliminating the indexing charges from that statute.  On such basis we 
     would conclude that the three or four dollar charge is for the 
     release whether or not accompanied by assignment or assignments. 
 
     In response to your first stated question, while we would tend to 
     agree that the legal effect of both a termination statement and a 
     full release would in many instances be the same, there are 
     substantial differences in the statutory language with regard to 
     same.  Thus Section 41-09-45 indicates that the secured party may 
     release all or a part of the collateral, whereas Section 41-09-43 
     would appear to indicate that the entire secured obligation plus any 
     commitments as to future obligations have terminated.  Section 
     41-09-45 would appear to be optional, whereas Section 41-09-43 would 
     appear to indicate that the debtor can force furnishing of the 
     termination statement, and the secured party can be penalized for 
     failing to file or send same.  On such basis we would conclude that a 
     termination statement under this state's Uniform Commercial Code, is 
     not the same as a statement of release. 
 
     In response to your second stated question, 41-09-43 would govern the 
     register of deeds as to the amount to be charged by him for the 
     filing of a "termination statement" by its language - "There shall be 
     no fee for filing and indexing a termination statement, including 
     sending or delivering of the financing statement."  Section 41-09-45 
     would govern the register of deeds as to the amount to be charged by 
     him for the filing of a release by its language that:  "The uniform 
     fee for filing and noting such a statement of release shall be three 
     dollars, if the statement is in the standard form prescribed by the 
     filing officer and otherwise shall be four dollars." 
 



     To generally comment on same we note that "Anderson on the Uniform 
     Commercial Code", Second Edition, copyright 1971 indicates the basic 
     statutory provisions recommended as to fees for these sections to be 
     as follows: 
 
           The uniform fee for filing and indexing a termination statement 
           including sending or delivering the financing statement shall 
           be $__________. 
 
           The uniform fee for filing and noting such a statement of 
           release shall be $__________. 
 
     We note an almost infinite variation on fees indicated by Anderson as 
     adopted by the various states.  Thus we note that Anderson indicates 
     that South Dakota has no fee for either of such instruments. 
 
     We would assume that North Dakota's requirement of a substantial fee 
     for releases and no fees for termination statements is going to 
     result in both debtors and secured creditors preferring in the usual 
     instance to use the "termination statement" over the "release."  In 
     view of the differences in statutory requirements as to the two types 
     of instruments, as well as the differences inherent in language 
     indicating that the one is an affirmative statement that the 
     transaction has terminated and that the other merely indicates that 
     the secured creditor no longer intends to hold the collateral, we 
     would assume that the register of deeds will have to determine 
     whether any particular instrument offered is a "termination 
     statement" or a "release" in determining whether or not a fee is to 
     be charged.  We would assume that in usual circumstances he could 
     make such determination on the basis of whether the document is 
     entitled "release" or "termination statement."   However because of 
     some of the statutory differences, such as for example, that the 
     release can be partial and the termination statement cannot, he may 
     also in some instances have to go into the body of the instrument. 
 
     We hope the within and foregoing will be sufficient for your 
     purposes. 
 
     Sincerely, 
 
     ALLEN I. OLSON 
 
     Attorney General 


