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     September 26, 1975     (OPINION) 
 
     Mr. Mervin Nordeng 
     State's Attorney 
     Cass County 
     P.O. Box 2806 
     Fargo, ND  58102 
 
     Dear Mr. Nordeng: 
 
     This is in response to your letter of September 3, 1975, wherein you 
     request an opinion relative to Section 16-09-01 of the North Dakota 
     Century Code, as amended, concerning the combining of townships into 
     voting precincts.  You submit the following facts and questions in 
     your letter: 
 
           "The Cass County Commission is contemplating combining the 
           various civil townships and cities within the County of Cass 
           into new voting precincts pursuant to the statutory 
           authorization found in Section 16-09-01 of the North Dakota 
           Century Code.  At the same time they are contemplating going to 
           countywide voting machines as authorized under Chapter 16-21 of 
           the North Dakota Century Code.  In reviewing the proposed plan, 
           I have come up with several questions which are as follows: 
 
           1.  Can the County Commission combine a city with more than one 
               township? 
 
           2.  Can the new voting precinct consisting of an incorporated 
               city and one or more townships use voting machines? 
 
           3.  Can a new voting precinct consisting of an unincorporated 
               town and one or more townships use voting machines? 
 
           4.  If the answer to questions 2 or 3 is yes, must the 
               governing board of the townships in addition to the 
               governing body of the city enact a resolution stating that 
               the use of voting machines is advisable and necessary in 
               the new precinct before voting machines can be placed there 
               by the Board of County Commissioners?" 
 
     Section 16-09-01 states that the county commissioners may redivide 
     the county into precincts, annex an existing precinct to another or 
     combine two or more precincts under the conditions recited in 
     subsections 1, 2, and 3.  The criteria set forth in Section 16-09-01, 
     specifically in subsections 1, 2, and 3, and in the following 
     unnumbered sections are the conditions under which townships may be 
     combined for voting precinct purposes.  Noting that there is specific 
     provision for the combining of a city and a township into a single 
     voting precinct and that the authority exists for the combining "two 
     or more existing precincts one to another," we can only conclude that 
     a city may be combined with more than one civil township in 
     accordance with the criteria set forth in the statute.  We assume 
     that your question finds its basis in the portion of the statute that 



     "If a city is partially encompassed by more than one civil township, 
     the county commissioners shall select the civil township which will 
     be combined with the city by taking into account accessibility of 
     roads, trade area and compactness."  We do not believe that this 
     provision is prohibitive of the situation whereby more than one civil 
     township is to be or is contemplated to be combined with a city but 
     rather that such criteria applies only when a situation exists 
     whereby a city is to be combined to one civil township and the same 
     is so situated that such city could be combined with either of two 
     civil townships.  This would not appear to apply when both adjoining 
     civil townships are to be combined with a city. 
 
     Accordingly, we are of the opinion that the county commission can 
     combine a city with more than one civil township in accordance with 
     the criteria and conditions set forth in the statute. 
 
     With regard to your second question concerning whether voting 
     machines may be used in voting precincts consisting of an 
     incorporated city and one or more townships, we would note the 
     provisions of Section 16-21-01 of the North Dakota Century Code, 
     which provides as follows: 
 
           "16-21-01.  VOTING MACHINES AUTHORIZED IN CITY PRECINCTS.  The 
           use of voting machines, in accordance with the provisions of 
           this chapter, is hereby authorized in any city election 
           precinct upon finding and declaration by resolution of the 
           governing body of the city and also of the board of county 
           commissioners of the county in which such city is located that 
           such use is advisable or necessary in such precinct and 
           procurement of such machines, on a temporary or permanent 
           basis, under such terms and conditions, including assumption 
           and division of cost of acquisition and maintenance by the city 
           and county, as may be agreed upon by the respective boards, and 
           such machines may thereupon be used in any state, county, city, 
           or district election in such precinct or other voting area of 
           which such precinct is a part.  (Emphasis supplied) 
 
     It is to be noted that the statute provides for voting machines in 
     "any city election precinct" in accordance with requirements and 
     criteria therein specified and that such is authorized "in such 
     precinct or other voting area of which such precinct is a part."  It 
     appears clear, therefore, and we are of the opinion that voting 
     machines may be used and are authorized in a voting precinct which 
     includes an incorporated city and such other voting area of which 
     such precinct is a part, including civil townships which may have 
     been combined therewith pursuant to the provisions of Chapter 16-09 
     of the North Dakota Century Code. 
 
     With regard to your third question which relates to unincorporated 
     cities instead of incorporated cities as specified by your second 
     question, we would note that the statute provides for cities and city 
     precincts and does not specify unincorporated cities.  Since the 
     statute further requires a finding and declaration by resolution of 
     the governing body of the city and that statute does not include 
     unincorporated cities within its authorization, we are of the opinion 
     that a voting precinct consisting of an unincorporated city and one 
     or more townships is not authorized to use voting machines. 



 
     With regard to your fourth question concerning the resolution finding 
     and declaring that such use is advisable or necessary and whether the 
     same must be made both in the city and in the township, we would note 
     that Section 16-21-01, the statute providing for authorization for 
     use of voting machines, requires a finding and declaration by 
     resolution by the governing of the city and the board of county 
     commissioners of the county in which such city is located.  There is 
     no requirement that the township governing body make any such finding 
     or declaration.  Accordingly, we are of the opinion that the 
     governing board of the township need not make any determination or 
     resolution concerning the question of use of voting machines but 
     rather that the governing body of a city within such precinct and the 
     county commissioners alone need make such finding and declaration by 
     resolution. 
 
     We trust that the foregoing observations and expressions will 
     adequately set forth our opinion upon the matters submitted and will 
     answer your questions concerning the same. 
 
     Sincerely, 
 
     ALLEN I. OLSON 
 
     Attorney General 


