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     September 30, 1975     (OPINION) 
 
     The Honorable Ben Meier 
 
     Secretary of State 
 
     State Capitol 
 
     Bismarck, ND  58505 
 
     Dear Mr. Meier: 
 
     This is in reply to your letter of September 25, 1975, relative to 
     Section 10-21-13.1 of the N.D.C.C., as enacted by the 1975 
     Legislative Assembly.  You state the following facts and questions: 
 
           "At the request of your office and mine the 1975 legislature 
           passed amendments to the Business Corporation Act which now 
           allow my office to dissolve corporations that fail to file 
           their annual reports.  In the past I submitted them to your 
           office for dissolution through the courts.  Unfortunately, due 
           to lack of time and money your office has not dissolved 
           corporations previously submitted to you.  This requires my 
           office to keep them in "limbo" for a period of ten years. 
           After the ten-year period they can then be placed in the dead 
           file and their names can then be given to new corporations. 
           (See N.D.C.C. 10-23-03.1 which was repealed when the new 
           procedure was adopted in the 1975 session). 
 
           "With the foregoing as background I respectfully ask your 
           opinion on the following questions: 
 
           1.  Can the corporations previously submitted to your office 
               for failure to file their annual reports, but which were 
               not dissolved by your office, now be dissolved by my office 
               under the procedure enacted by the 1975 legislature (see 
               N.D.C.C. 10-23-13.1)? 
 
           2.  If the above question in answered in the negative, what is 
               the status of these previously submitted corporations in 
               light of the fact that N.D.C.C. 10-23-03.1 is now 
               repealed?" 
 
     Section 10-21-13.1 of the N.D.C.C., as enacted by the 1975 
     Legislature provides: 
 
           "INVOLUNTARY DISSOLUTION BY SECRETARY OF STATE. - The secretary 
           of state shall notify any corporation failing to file its 
           annual report within three months after the date required under 
           section 10-23-02 that its certificate of incorporation has been 
           terminated.  If, however, such corporation shall file its 
           annual report within three months after its termination date, 
           together with a fee of twenty dollars, its charter shall be 
           reinstated by the secretary of state.  Such charter may be 



           reinstated by the district court of the county where such 
           corporation has its registered office, upon petition filed 
           within one year after the date required by section 10-23-02 and 
           upon condition that it file the annual report required together 
           with a fee of thirty dollars.  Upon the expiration of the 
           one-year limitation period, a corporation shall forfeit any 
           right to its name and such name may be assigned by the 
           secretary of state to any corporation applying therefor." 
 
     Insofar as no action was taken to dissolve most of the corporations 
     certified by your office for failure to file an annual report, we 
     view their obligation to file such a report as a continuing 
     obligation, and section 10-23-03.1, prior to its repeal in 1975, 
     indicated the same since it provided that a corporation which failed 
     to file an annual report for ten consecutive years would forfeit the 
     right to the reserved name of the corporation.  Thus the fact the 
     corporation was certified to this office for dissolution did not 
     relieve the corporation from its obligation to file an annual report. 
     As such, we believe the corporation is subject to the provisions of 
     Section 10-21-13.1 enacted by the 1975 Legislature.  It is therefore 
     our opinion that the corporations previously submitted to the 
     Attorney General's office for failure to file their annual reports, 
     but which were not dissolved by this office, may now be dissolved by 
     the Secretary of State pursuant to Section 10-21-13.1 of the N.D.C.C. 
 
     In view of our reply to your first question, it is not necessary to 
     consider the second question. 
 
     Sincerely, 
 
     ALLEN I. OLSON 
 
     Attorney General 


