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     May 7, 1975     (OPINION) 
 
     Mr. Robert P. Bennett 
     Assistant State's Attorney 
     Burleigh County Courthouse 
     P.O. Box 1901 
     Bismarck, ND  58501 
 
     Dear Mr. Bennett: 
 
     This is in response to your letter of April 28, 1975, wherein you 
     request an opinion of this office relative to Section 23-21.1-03 of 
     the North Dakota Century Code, as amended.  You submit the following 
     in your letter of inquiry: 
 
           "This office has recently received an inquiry as to the meaning 
           of the term 'gross selling price' as utilized in Section 
           23-21.1-03 of the North Dakota Century Code which relates to 
           the creation of a fund for perpetual care cemeteries.  Section 
           23-21.1-03 of the North Dakota Century Code states as follows: 
 
               Any organization subject to the provisions of this chapter 
               which is organized or commences business in the state of 
               North Dakota and desires to operate as a perpetual care 
               cemetery shall, before selling or disposing of any 
               interment space or lots, establish a minimum perpetual care 
               and maintenance guarantee fund of twenty-five thousand 
               dollars in cash, except that the minimum perpetual care and 
               maintenance guarantee fund for organizations in operation 
               on the effective date of this chapter shall be five 
               thousand dollars.  The perpetual care and maintenance 
               guarantee fund shall be permanently set aside in trust to 
               be administered under the jurisdiction of the district 
               court of the county wherein the cemetery is located.  The 
               district court shall have jurisdiction over the approval of 
               trustees, reports and accounting of trustees, amount of 
               surety bond required, and investment of funds as provided 
               by chapter 59-04 as amended relating to the administration 
               of trust estates.  Only the income from such fund shall be 
               used for the care and maintenance of the cemetery for which 
               it was established.  All such organizations shall submit at 
               least annually, to the district court, such reports as are 
               required.  The clerks of each of the district courts shall 
               transmit copies of all reports, and rules and regulations 
               enacted by the organization, to the state department of 
               health and the state bank examiner. 
 
           To continue to operate as a perpetual care cemetery, any such 
           organization shall set aside and deposit in the perpetual care 
           fund not less than the following amounts for lots of interment 
           space thereafter sold or disposed of: 
 
               1.  A minimum of twenty percent of the gross selling price 
                   with a minimum of twenty dollars for each adult space, 



                   whichever is the greater. 
 
               2.  A minimum of twenty percent of the gross selling price 
                   for each child's space with a minimum of five dollars 
                   for each space up to forty-two inches in length or ten 
                   dollars for each space up to sixty inches in length, 
                   whichever is the greater. 
 
               3.  A minimum of twenty percent of the gross selling price 
                   with a minimum of one hundred dollars for each space or 
                   crypt in a mausoleum, whichever is the greater. 
 
               4.  A minimum of twenty percent of the gross selling price 
                   with a minimum of ten dollars for each inurnment niche 
                   in a columbarium. 
 
               5.  A minimum of twenty percent of the gross selling price 
                   with a minimum of one hundred dollars, whichever is the 
                   greater, for each interment space in crypt gardens or 
                   any other structure or device by whatever name, 
                   established or constructed wholly or partially above 
                   the natural surface of the ground, for the interment of 
                   any dead human body. 
 
               There is no required perpetual care fund deposit on spaces 
               provided without charge for paupers and infants. 
 
               The initial perpetual care fund established for any 
               perpetual care cemetery shall remain in an irrevocable 
               trust fund until such time as this fund has reached fifty 
               thousand dollars.  When the perpetual irrevocable trust 
               fund equals fifty thousand dollars, an additional special 
               trust fund shall be established into which fifty percent of 
               the deposits required to be made into the irrevocable trust 
               fund shall be made until the amount deposited into such 
               special trust fund shall equal twenty-five thousand 
               dollars.  Thereafter, one hundred percent of the required 
               deposit shall again be deposited in the perpetual 
               irrevocable trust fund.  The funds in the special trust 
               fund may be used for the purpose of repaying or recouping 
               the initial twenty-five thousand dollar deposit, if such 
               deposit were made.  The administration of, and payments out 
               of, the special trust fund shall be under the jurisdiction 
               of the district court.  Under special, unusual, or 
               compelling circumstances and upon proper application to a 
               district court, said court may in its discretion order 
               withdrawals to be used only for permanent improvements. 
 
           The problem which has arisen in application of the statute is 
           that a perpetual care cemetery organization has been selling 
           lots in the cemetery for a price of $150.  This price has been 
           broken down into a $125 charge for the cemetery lot itself, and 
           a $25 charge for a perpetual care fee.  As a result of this 
           breakdown of the selling price, the 20 percent requirement of 
           Section 23-21.1-03 of the North Dakota Century Code has been 
           applied only to the lot charge, which is $125, rather than the 
           entire $150 price.  After applying this percentage, only $25 



           has been set aside and deposited in the the perpetual care fund 
           rather than the $30 had the 20 percent been applied to the $150 
           amount. 
 
           Based upon the applicable law and the facts as presented above, 
           my question is whether or not the gross selling price for 
           purposes of applying the statutory percentages includes the 
           entire fee for the cemetery lots as charged to the ultimate 
           buyer or just the price for the cemetery lot itself." 
 
     The basic question is whether the term "gross selling price" as set 
     forth in the statute includes the amounts which are collected for the 
     perpetual care fund.  We note that the statute does not define "gross 
     selling price" as applicable to Chapter 23-21.1 of the North Dakota 
     Century Code. 
 
     Webster's New Twentieth Century Dictionary, Unabridged, Second 
     Edition, defines "gross" as follows: 
 
           "GROSS.  1.  The whole amount; the bulk; the mass; 
 
                        as the gross of the people." 
 
     Webster's New Collegiate Dictionary defines "gross" as follows: 
 
           "GROSS.  1.  Amount, sum. 
 
                    2.  An overall total exclusive of 
 
                        deductions." (Emphasis supplied) 
 
     It is our general understanding of that term that the same implies 
     total, absolute or entire.  As applicable to the "gross" selling 
     price, it would appear that the same would include all charges or 
     items of cost required in making a purchase. 
 
     We would note that this concept is further supported by the District 
     Court of Cass County, First Judicial District, in its determination 
     and Order entitled "IN THE MATTER OF THE ADMINISTRATION BY FIRST 
     NATIONAL BANK OF GRAND FORKS, TRUSTEE, OF THE TRUST CREATED UNDER 
     AGREEMENT BETWEEN MERCHANTS NATIONAL BANK AND TRUST COMPANY OF FARGO, 
     FARGO, NORTH DAKOTA, TRUSTEE AND SUNSET MEMORIAL GARDENS, INC., DATED 
     THE 6TH DAY OF APRIL, 1953." in which the Court found, among other 
     things, the following: 
 
           "(3)  That the respondent, * * * (named corporation), hereafter 
           make deposits for sale of interment space with the perpetual 
           care fund established in the minimum amount of 20 percent of 
           the gross sales price, which shall be deemed to include all 
           compensation paid the corporation or its agents and employees 
           by the lot purchaser with respect to his purchase."  (Emphasis 
           supplied) 
 
     Accordingly we are of the opinion that the term "gross selling price" 
     as specified by the statute includes all charges with respect to the 
     purchase of a lot and not the singular charge for the plot itself. 
     This would include the fee charged for perpetual care as such is an 



     integral part of the price charged to the lot purchasers. 
 
     We trust that the foregoing observations and expressions will 
     adequately reflect the opinion of this office upon the issues 
     presented. 
 
     Sincerely, 
 
     ALLEN I. OLSON 
 
     Attorney General 
 
     State of North Dakota 


