
OPINION 
75-118 

 
     November 6, 1975     (OPINION) 
 
     Honorable Myron H. Atkinson 
     District 32 
     P.O. Box 1176 
     Bismarck, ND  58501 
 
     Dear Representative Atkinson: 
 
     This is in response to your letter of 22 October 1975 asking our 
     opinion as to the interpretation of subsection 1 of Section 14-15-04 
     of the North Dakota Century Code stating: 
 
           "1. Proceedings for adoption must be brought in the court for 
               the place in which, at the time of filing or granting the 
               petition, the petitioner, or the individual to be adopted 
               resides or is in military service or in which the agency 
               having the care, custody, or control of the minor is 
               located." 
 
     As you indicate, the language is not particularly clear as to whether 
     such proceeding must be brought within the county in which the 
     parties reside, or whether it is sufficient to bring the action in 
     the judicial district of residence. 
 
     You give, by way of example, a situation where residents of Burleigh 
     County, fourth judicial district, would wish to bring proceedings in 
     Kidder County, also in the fourth judicial district. 
 
     We would tend to agree with you that the language of the statute is 
     not particularly clear with regard to the point of your question.  We 
     would note that the source of the act appears to be one of the 
     so-called "uniform" acts recommended for adoption in all states. 
     Possibly the text of the recommended act should have been changed in 
     this respect at the time of adoption of same in this state. 
 
     We normally do not issue our opinions on matters that will 
     necessarily be decided by a court, so as not to interfere with the 
     judicial process.  On such basis we might comment that it is possible 
     that the judge of a particular district in which the parties to an 
     adoption proceeding resided, acting in a particular county of such 
     district in which the parties did not reside, would decide that the 
     action was properly venued before the court.  We note that in this 
     respect, many judicial definitions of the term "court" define same as 
     practically synonymous with the term "judge."  See in this regard 
     "Words and Phrases", Permanent Edition, Volume 10, pages 346-397, the 
     current supplement thereto and the cases there cited. 
 
     Insofar as your question is concerned, our view is that the question 
     turns on the words "court" and "place" as set forth in subsection 1 
     of Section 14-15-04.  To the extent that the "place" of the "court" 
     is the judicial district, a proceeding may properly be brought in any 
     of the counties that comprise a judicial district and jurisdiction 
     would be conferred. 



 
     We reiterate that this is simply our observations regarding the 
     question and cannot be construed as controlling on the judiciary. 
 
     Sincerely, 
 
     ALLEN I. OLSON 
 
     Attorney General 


