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     July 18, 1975     (OPINION) 
 
     Cooperative Extension Service 
     N.D. State University of Agriculture 
     and Applied Science 
     U.S. Department of Agriculture Cooperating 
     State University Station 
     Fargo, ND  58102 
 
     Gentlemen: 
 
     This is in response to your letter of 18 June 1975 with regard to the 
     application of Senate Bill No. 2060 as passed at the 1975 Session of 
     the North Dakota legislature. 
 
     You point out that you are, as the Pesticide Control Board, charged 
     with responsibility for the development of a State Plan that would 
     permit implementation of said bill.  You state that you have some 
     questions which need clarification. 
 
     You point out that Section 9 "Commercial Applicators License", 
     Section 12 "Pesticide Dealers License" and Section 18 "Reciprocal 
     Agreement" all relate to the county extension agent as the certifying 
     agent. 
 
     Your first two questions are stated as: 
 
           1.  Does the commercial applicator, dealer and an individual's 
               license by reciprocity require licensing in each county of 
               operation? 
 
           2.  Is the prescribed license fee required in each county of 
               operation?" 
 
     You further indicate that in Section 9, interpretation of the 
     following wording "if the County Extension Agent finds the applicant 
     qualified . . ." is sought and your specific questions in this regard 
     are stated as (with our renumbering). 
 
           3.  "Does the County Extension Agent make the determination as 
               to the qualifications of the applicator or can the 
               professionals who conduct the educational programs, 
               evaluate the qualifications of each commercial applicator 
               seeking licensing?  If this is permissible, can the names 
               of the successful applicators be sent to the County 
               Extension Agent for certification? 
 
           4.  "In the event of an area or statewide meeting, does the Act 
               require the presence of the County Extension Agent from 
               each of the counties in which there are applicator 
               participants?" 
 
     You state that in similar fashion, you respectfully request 
     clarification of the same questions in Section 12. 



 
     We note that as originally introduced, the bill provided for 
     centralized state licenses but that due to amendments, particularly 
     those introduced in the House of Representatives, such apparently is 
     no longer the case. 
 
     Thus the first sentence of Section 12 of the new law provides: 
 
           "It shall be unlawful for any person to distribute restricted 
           use pesticides or assume to act as a restricted use pesticide 
           dealer, at any time, without first having obtained an annual 
           license from the county treasurer in each county in which the 
           applicant operates his business, which license shall expire on 
           December thirty-first of each year. * * *"  (emphasis supplied 
           by us) 
 
     We thus must conclude that a license for a dealer must be obtained 
     from the county treasurer in each county of operation.  Noting the 
     remainder of the language of this section, we also conclude that 
     where the dealer maintains more than one location or outlet in a 
     county, he must have a county license for each such location or 
     outlet. 
 
     The last sentence of Section 14 of the new law provides: 
 
           "The county extension agent in the county of the residence of 
           the applicant shall issue a certificate, without fee, to any 
           private applicator who has qualified as prescribed by the 
           board."  (emphasis supplied by us) 
 
     As pursuant to subsection 2 of Section 54-01-26 "There can be only 
     one residence" the private applicator would be required to obtain 
     only the one license, though he could operate (within the 
     restrictions of the private applicator regulations) in any county in 
     the state. 
 
     The question is not so clear with regard to commercial applicator's 
     licenses.  Thus the first sentence of Section 9 provides: 
 
           "No person who would be a commercial applicator if certified 
           shall purchase, use or supervise the use of a restricted use 
           pesticide without a commercial applicator's license issued by a 
           county treasurer, unless exempted by this Act, and without 
           first complying with the certification standards and 
           requirements of this Act, or other restrictions as may be 
           determined by the board."  (emphasis supplied) 
 
     While said Section 9 also refers to "the county treasurer", "the 
     county general fund", "the county extension agent", "the county 
     treasurer of the appropriate county", etc., we would assume that all 
     such specific references relate back to the first reference to "a 
     county treasurer."  On such basis we would conclude that the 
     commercial applicator's license could be obtained from the county 
     treasurer of any county of the state without regard to the residence 
     of the commercial applicator and without regard to where he was doing 
     business.  However the money would have to be paid into the general 
     fund of the county whose treasurer issued the license, the county 



     extension agent would have to be of the same county as the county 
     treasurer issuing the license, etc. 
 
     To summarize in specific answer to your first question, the 
     commercial applicator's license could be obtained from any county 
     treasurer of the state, and such license would be effective in any 
     county in the state, dealer's licenses would have to be obtained from 
     the county treasurer of each county in the state where the dealer 
     does business (and where the dealer operates more than one place of 
     business in a county, one license would have to be obtained for each 
     such place of business in the county), and the private applicator's 
     license would have to be obtained from the county extension agent of 
     the county of such private applicator's residence and would be valid 
     throughout the state.  The provisions of Section 18 with regard to 
     reciprocal licensure would not vary this result. 
 
     In response to your second question, under Section 9 of the act, 
     commercial applicators would be required to pay an annual fee of 
     twenty dollars for each commercial applicator's license issued and a 
     fee of five dollars for taking the examination.  We would assume 
     there would thus be one annual license fee and one five dollar 
     examination fee payable by a commercial applicator and giving it a 
     license effective throughout the state.  As to pesticide dealers, as 
     heretofore noted, same may be required to have more than one license. 
     The first sentence of subsection 2 of Section 12 provides: 
 
           "Application for a license shall be accompanied by a ten dollar 
           annual license fee and shall be on a form prescribed by the 
           board." 
 
     On such basis, we would conclude that there would be one ten dollar 
     fee required for each license applied for, on which basis a pesticide 
     dealer could be liable for one or more license fee dependent on how 
     many counties he did business in and the number of locations or 
     outlets he maintains within each county.  Private applicators, of 
     course, are licensed without fee as indicated in subsection 3 of 
     Section 14 of the act. 
 
     As to your third question, Section 9 of the act provides in part: 
 
           "* * * If the county extension agent finds the applicant 
           qualified to apply pesticides in the classifications he has 
           applied for after such examinations as the board shall require 
           by regulation, and the applicant meets all other requirements 
           he is qualified in.  If a license is not to be issued as 
           applied for, the county extension agent shall inform the 
           applicant in writing of the reasons therefor. * * *" 
 
     It is perhaps arguable under this language, that the board could 
     require by regulation an examination to be conducted by itself. 
     Noting, however, the requirement in this section that "if the county 
     extension agent finds the applicant qualified", that the county 
     extension agent is to inform the applicant of the reasons for 
     refusing a license, that both license fee and examination fee are 
     required to be put into the county treasury and the county's general 
     fund, we would conclude that the better view is that the legislature 
     intended that the county extension agent should make the 



     determination as to the qualifications of applicant, though such 
     determination is made pursuant to board regulations requiring 
     specific examinations relevant to the classification of license 
     desired. 
 
     As to your fourth question, the act does not specifically require any 
     statewide meetings or areawide meetings.  However considering the 
     fact that, as heretofore indicated, we feel the county extension 
     agent will actually be the person administering examinations (and in 
     the case of private applicator's issuing the license) and as 
     presumably the county treasurer's records of licenses actually issued 
     will be available to him, we would conclude that it would be 
     extremely helpful if not essential, to obtain the attendance of the 
     appropriate county extension agents at any areawide or statewide 
     meetings. 
 
     We hope the within and foregoing will be sufficient for your 
     purposes. 
 
     Sincerely, 
 
     ALLEN I. OLSON 
 
     Attorney General 


