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     July 31, 1974     (OPINION) 
 
     Thomas F. Kelsch 
     Burleigh County States Attorney 
     Burleigh County Courthouse 
     P.O. Box 1901 
     Bismarck, North Dakota  58501 
 
     Dear Mr. Kelsch: 
 
     This is in response to your letter of July 18, 1974, wherein you 
     request an opinion of this office relative to Section 20.1-04-12 of 
     the North Dakota Century Code, as amended, as the same concerns the 
     training of any breed or class of dog in the fields of North Dakota 
     between April 1 and July 14.  You submit the following in your letter 
     of inquiry: 
 
           "A question has arisen as to the type of dog restricted from 
           working in the fields as stated in Section 20.1-04-12, 
           N.D.C.C., which reads as follows: 
 
           20.1-04-12.  When bird dogs not to be trained or permitted to 
           run loose - Retrievers (sic) may be used.  No person, between 
           April first and July fourteenth of each year, both dates 
           inclusive, shall train or run any dog, known as a 'bird dog', 
           including pointers, setters, or droppers, or allow any such dog 
           to run loose on land where game birds may be found.  This 
           section shall not prohibit the use of dogs for retrieving (sic) 
           water birds or upland game birds during the respective open 
           season. 
 
     Two schools of thought have arisen with respect to the interpretation 
     of this section.  One believes that since there are many different 
     breeds of dogs, and that each was bred for a specific purpose, this 
     section was not enacted to prevent the training of all dogs in the 
     fields or in the waters during the period between April first and 
     July fourteenth of each year so long as such training does not 
     include chasing and disturbing game birds.  The other school of 
     thought is that any breed of dog could, while in the fields, chase 
     and disturb game birds and that this section should apply to all 
     breeds of dog, and that as such, no dog can run loose in the state 
     during the period between April first and July fourteenth. 
 
     This office requests your opinion as to the interpretation of this 
     section, particularly regarding the following: 
 
           1.  Whether or not it is legal to train any breed of dog in 
               the (sic) fields or in the water of this state between 
               April first and July fourteenth of each year; and 
 
           2.  If it is legal to train some breeds of dog in the field or 
               in the water during said time period, are retreivers (sic) 
               one of the breeds of dogs that can be trained during this 
               time period." 



 
     You have noted and quoted the text of said Section 20.1-04-12 and 
     request our interpretation and opinion of same. 
 
     With regard to your first question whether it is legal to train any 
     breed of dog in the fields or in the water of this state between 
     April first and July fourteenth of each year, we would note initially 
     that the statute specifically limits its application to " * * * any 
     dog, known as a 'bird dog', including pointers, setters or droppers, 
     * * * ".  (emphasis supplied)  To the extent that the statute 
     specifically limits itself and addresses itself to a particular class 
     or breed of dog, it would appear that the rules of interpretation 
     compel the conclusion that the specific provision rules over the 
     general and that the statute would therefore have application only to 
     those specific breeds or classes of dogs.  Accordingly, we are of the 
     opinion that the statute applies only to those class or classes of 
     dogs known as "bird dogs", having no application to other types of 
     dogs. 
 
     With regard to your second question, whether, if it is legal to train 
     some breeds of dog in the field or in the water during said period, 
     it would be legal to train retrievers during this time period.  It 
     would appear that the application of this statute would be determined 
     by the classification of that particular breed of dog, i.e., whether 
     a "retriever" is a bird dog.  This, of course, becomes a question 
     upon which a dog expert may be able to offer credible comment, 
     however, as we understand that particular type of dog, it would seem 
     that it would fall into the general classification of "bird dog".  It 
     is our understanding that retrievers are primarily bred and trained 
     for use in connection with hunting game birds.  Webster's New 
     Twentieth Century Dictionary, unabridged, second edition, defines 
     "retriever", as pertaining to dogs, as follows: 
 
           .   A dog specially trained to go in quest of game which a 
               sportsman has shot, or a dog that takes readily to such 
               work; specifically, any of several breeds of dog developed 
               for this purpose." 
 
     As such, it would appear clear to us that a "retriever" is a "bird 
     dog" within the definition and common knowledge concerning that type 
     of dog and the use to which it is generally given.  To some extent, 
     of course, it would appear the ultimate fact is somewhat a question 
     of fact rather than a question of law, however, the statute specifies 
     certain breeds of dogs specifically and generally specifies "bird 
     dogs".  We are of the opinion that a retriever is a bird dog within 
     the classification and meaning of the statute.  Accordingly, it would 
     appear illegal to train a retriever in the field or in the water of 
     this state during the specified time period in accordance with the 
     terms, limitations and exceptions of the statute. 
 
     We trust that the foregoing observations, comments and expressions 
     will adequately set forth our opinion upon the matters submitted for 
     determination. 
 
     Sincerely yours, 
 
     ALLEN I. OLSON 



 
     Attorney General 


