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     March 27, 1974     (OPINION) 
 
     Mr. Erwin H. Brendel 
     State's Attorney 
     Renville County 
     Mohall, ND  58761 
 
     Dear Mr. Brendel: 
 
     This is in reply to your letter of March 12, 1974, in regard to a 
     rural fire protection district. 
 
     You inform us that recently there was formed a new rural fire 
     protection district headquartered at a named city in the northern 
     party of your county.  You state that as far as can be determined, 
     all the preliminaries were properly handled, the notice of hearing 
     was published, the hearing duly held by the Board of County 
     Commissioners and, no one appearing at the hearing in opposition, the 
     commissioners duly approved the formation of the district in 
     accordance with the original petition. 
 
     You indicate that included within the boundaries of the new district 
     is a portion of a named township generally comprising those sections 
     in the northwest quarter thereof.  You state that the free holders 
     residing therein appear to have been unaware of any proceedings, did 
     not see the notice published in the official paper and did not attend 
     the hearing.  You indicate also, that all of this named township is 
     presently on a contract arrangement with the county seat's fire 
     department where they pay a flat rate per annum plus an additional 
     payment for a fire call for their protection.  You indicate that they 
     now want to know how they can get out of the new rural fire 
     protection district into which they have apparently been 
     incorporated. 
 
     You indicate that section 18-10-12 providing for changes in the 
     boundaries of rural fire protection districts refers to :the manner 
     prescribed by sections 18-10-02 and 18-10-03."  You indicate that 
     your question is to whom the "60 percent of the freeholders" as used 
     in the first sentence of section 18-10-02 applies.  You ask whether 
     it applies to all the freeholders in the entire district or to the 
     freeholders in the area which wants to secede. 
 
     The only "manner prescribed" in said section 18-10-02 and 18-10-03 
     commences with a petition "signed by at least sixty percent of the 
     free holders whose names appear on the current tax schedules in the 
     office of the county auditor and who appear to reside within the 
     suggested boundaries of the proposed district." 
 
     After the district is organized, the reference is a bit ambiguous as 
     to precisely what would be meant by "boundaries" of the district, 
     when an 18-10-12 change of boundaries is proposed.  We would 
     necessarily assume, however, that it meant either boundaries of the 
     existent district, or boundaries of what would be the district after 
     the change of boundaries.  We find no basis for construing it to mean 



     just the boundaries of the area wishing to secede.  In this instance, 
     as the proposed changed area would include less than the old 
     boundaries, we believe the safer course would be to require at least 
     sixty percent of the freeholders whose names appear on the current 
     tax schedules in the office of the county auditor and who appear to 
     reside within the actual boundaries of the currently existent 
     district. 
 
     Another possible solution to the background problems here might be an 
     enlargement of this district to include, excluded structures rather 
     than a secession of part of the lands from the previously established 
     district. 
 
     We hope our conclusion on the matter will be of assistance to you. 
 
     Sincerely yours, 
 
     Allen I. Olson 
 
     Attorney General 


