
OPINION 
74-330 

 
     September 12, 1974     (OPINION) 
 
     Mr. Russel W. Stuart 
     Commissioner, North Dakota 
     Game and Fish Department 
     2121 Lovett Avenue 
     Bismarck, ND  58505 
 
     Dear Mr. Stuart: 
 
     This is in reply to your letter of August 27, 1974, relative to the 
     posting of road and highway ditches.  You state the following facts 
     and questions: 
 
           "Throughout the hunting seasons, the Department is often asked 
           questions concerning the statute governing the posting against 
           trespass of private lands and the effect of such posting in 
           regard to the hunting or trespassing of road and highway 
           ditches. 
 
           If the question concerns an ordinary township road wherein the 
           road right-of-way is confined to sixty-six feet on four roads, 
           we refer to the court case, Rutten v. Woods. 
 
           However, the question may concern a state highway or a farm to 
           market road wherein additional right-of-way has been acquired 
           either through easement or fee title.  I respectfully request 
           your opinion concerning the legality of trespass, for the 
           purpose of hunting, in roadside ditches wherein additional 
           right-of-way has been acquired by the state or the county if 
           the private land adjacent to the road has been posted by the 
           private landowners." 
 
     Section 20.1-01-17 of the North Dakota Century Code, as amended, 
     provides: 
 
           "POSTING OF LANDS BY OWNER OR TENANT TO PROHIBIT HUNTING - HOW 
           POSTED - SIGNS DEFACED.  Only the owner or tenant of any land 
           may post it by placing signs alongside the public highway or 
           the land giving notice that no hunting is permitted on the 
           land.  The name and address of the person posting the land and 
           the posting date shall appear on each sign in legible 
           characters.  The signs shall be readable from the outside of 
           the land, shall be placed conspicuously not more than four 
           hundred forty yards apart.  As to land entirely enclosed by a 
           fence or other enclosure, posting of such signs at or on all 
           gates through such fence or enclosure shall be construed to be 
           a posting of all such enclosed land.  No person shall in any 
           manner deface, take down, or destroy posting signs." 
 
     Assuming that the provisions of the above quoted statute are 
     followed, we believe the rationale in Rutten v. Wood, 57 N.W.2d. 112 
     (N.D. 1953) would apply equally to easements acquired for 
     right-of-way on county and state highways.  In the Rutten case, the 



     Court cited with approval the following statement from 25 Am. Jur. 
     426, Highways, Section 132: 
 
           "In the absence of a statute expressly providing for the 
           acquisition of the fee, or of a deed from the owner expressly 
           conveying the fee when a highway is established by dedication 
           or prescription or by the direct action of the public 
           authorities, the public acquires merely an easement of passage, 
           the fee title remaining in the landowner." 
 
     The Court noted the statutes of this State do not cover the precise 
     question as to whether the public may legally hunt wild game upon the 
     highways of the state.  The Court concluded that where the owner of 
     lands contiguous to both sides of a section line opened as a highway 
     posted "no hunting" signs on both sides thereof, the hunter was not 
     entitled to hunt wild game on the highway as an incident to his right 
     to travel thereon and was properly enjoined from hunting on such 
     highway. 
 
     While the Rutten decision involved the section line right-of-way 
     established by law (see section 24-07-03 of the N.D.C.C.) there is no 
     distinction for this purpose between that right-of-way and the 
     easement which may be acquired for a county or state road which is 
     not on the section line.  In either instance, barring some specific 
     provision in the easement given by the landowner for the 
     right-of-way, the easement is only for the purpose of travel and not 
     for the purpose of hunting.  This is in accordance with Chapter 212 
     of the 1953 Session Laws (codified as section 32-15-03.1 and 
     32-15-03.2 of the N.D.C.C.) which provided that in granting 
     conveyances to property for highway purposes it was intended by all 
     parties that only an easement was granted and that no transfer to the 
     State of North Dakota or any of its political subdivision of property 
     for highway purposes shall be deemed to include any interest greater 
     than an easement. 
 
     Thus in those instances in which the State or the county has acquired 
     only an easement for highway purposes, it is our opinion that if the 
     land adjoining has been properly posted to prohibit hunting, persons 
     may not legally trespass on such roadside ditches for the purpose of 
     hunting.  Where the State or county has acquired a valid fee title 
     for right-of-way, however, the adjoining landowner would have no 
     authority to regulate hunting on such right-of-way. 
 
     Sincerely, 
 
     Allen I. Olson 
 
     Attorney General 


