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     April 23, 1974     (OPINION) 
 
     Mr. Maurice E. Cook 
     Burne & Cook 
     Attorneys at Law 
     105 North Main 
     Bowman, ND  58623 
 
     Dear Mr. Cook: 
 
     This is in response to your letter of April 9, 1974, wherein you make 
     inquiry of this office concerning the recordation of deeds containing 
     no description of real property.  You submit the following facts and 
     questions in your letter: 
 
           "The Register of Deeds of Bowman County has handed me a deed 
           which by its terms purports to convey real property, among 
           other things.  The deed was presented to the Bowman County 
           Register of Deeds with the recording fee and a request to 
           record the deed.  The Register of Deeds question to me is, is 
           the deed entitled to record without a description of specific 
           real property to be affected by the deed? 
 
           "I have found no statute that specifically requires a 
           description of real property as prerequisite to recording.  In 
           North Dakota Century Code section 11-18-10(8) there is language 
           that would tend to indicate that perhaps a deed not having a 
           description may be at least entered in 'the reception book'. 
 
           'In the eighth column, a brief description of the property, if 
           any, described in the instrument.' 
 
     "In addition to the recording laws I have reference to North Dakota 
     Century Code section 11-18-02 that requires a certificate from the 
     County Auditor showing that taxes have been paid on lands to be 
     transferred. 
 
           "If a deed is entitled to record that does not contain a 
           description of the real property affected by the deed and if 
           the auditor's transfer can only apply to property described in 
           a deed then it would appear that in order to circumvent the 
           requirement of payment of taxes prior to recordation all one 
           would have to do is cause to be recorded a deed not describing 
           the real property affected by the deed. 
 
           "My questions are: 
 
           1.  Must a deed purporting to convey real property contain a 
               description of the real property to be conveyed to be 
               entitled to record; and 
 
           2.  Is a County Auditor's certificate indicating payment of 
               taxes required for a deed not containing a description and 
               if it is how is the auditor to determine the property 



               description?" 
 
     You have also enclosed a copy of the deed which is the subject of 
     this inquiry.  Examination of the deed indicates that while there is 
     no specific description, the same does purport to convey an interest 
     in real property, as well as personalty, in a blanket form.  The 
     description in the said deed provides as follows: 
 
           " * * * all of my property, real, personal or mixed wherever 
           situated, including all property given, devised and bequeathed 
           to me for and during my natural life by my late husband, (named 
           individual), and all the proceeds therefrom, all of which I 
           hereby sell and convey, * * * " 
 
     We note that the given description does not locate the property in 
     any particular locality or district but is rather an all encompassing 
     type of description.  While the question of whether such a 
     description is void for want of definiteness or whether the same does 
     in fact convey some interest as between the parties would appear to 
     be a question which would not be relevant to the issues presented by 
     your inquiry.  We would note section 123 of Patton on Titles, as 
     follows: 
 
           "SECTION 123.  BLANKET DESCRIPTIONS.  Conveyances are sometimes 
           found which give no definite description, but which refer to 
           the land conveyed merely as all of the lands of the grantor in 
           a described district, all inherited from a named person, or all 
           to which title was obtained from some other designated source. 
           Though in poor form, conveyances using such descriptions are 
           generally held sufficient to pass title to all land shown by 
           the records to be embraced by them. 
 
     As you have noted in your letter of inquiry, there appears to be no 
     statute which specifically requires a description of real property as 
     a prerequisite to recording.  You have also noted the provisions of 
     section 11-18-02 of the North Dakota Century Code relating to a 
     certificate from the County Auditor showing that the taxes have been 
     paid on lands to be transferred which we also feel is applicable in 
     the instance of your inquiry.  The same provides as follows: 
 
           "11-18-02.  REGISTER OF DEEDS NOT TO RECORD CERTAIN INSTRUMENTS 
           UNLESS THEY BEAR AUDITOR'S CERTIFICATE OF TRANSFER.  Except as 
           otherwise provided in section 11-18-03, the Register of Deeds 
           shall refuse to receive or record any deed or patent unless 
           there is entered thereon a certificate of the County Auditor 
           showing that a transfer of the lands described therein has been 
           entered and that the delinquent taxes and special assessments 
           or installments of special assessments against the land 
           described in such instrument have been paid, or if the land has 
           been sold for taxes, that the delinquent taxes and special 
           assessments or installments of special assessments have been 
           paid by sale of the land, or that the instrument is entitled to 
           record without regard to taxes."  (emphasis supplied) 
 
     In addition to the foregoing statute which requires that the Register 
     of Deeds must refuse to receive or record any deed or patent without 
     the subject certificate, we would note that the Register of Deeds is 



     required to prepare and maintain tract indexes as provided by section 
     11-18-07; grantor-grantee indexes as provided by section 11-18-08; 
     and a reception book as provided by section 11-18-10, which, among 
     other things requires that in the eighth column of such reception 
     book, a brief description of the property, if any, described in the 
     instrument.  These requirements clearly indicate that the Register of 
     Deeds must have some source of determination as to the property 
     involved or purported to be involved in the transfer.  If the subject 
     deed had in fact referred to other documents or instruments of record 
     whereby some basis of determination could be had, a different result 
     may be reached.  In the instance of your inquiry, however, we find no 
     recital in the deed which purports to link the transfer to any 
     matter, document, or instrument of record and it would appear that 
     the Register of Deeds would be required to make a complete search of 
     the record and make legal conclusions therefrom with regard to the 
     existence of any rights in property, actual or contingent, present or 
     future, in order to index the transfer.  Accordingly, in order to 
     secure the certificate of the County Auditor showing that the 
     delinquent taxes and special assessments against the subject lands 
     have been paid, it would require a like legal determination and 
     search on his part. 
 
     In view of the foregoing, it would appear to us that the subject deed 
     is not entitled to record under the laws of this state and the 
     Register of Deeds may refuse to record same for the reasons set forth 
     herein.  Thus, in direct response to your first question, we would 
     conclude that a deed purporting to convey real property must contain 
     a description of the real property to be conveyed in order to be 
     entitled to record.  In view of this expressed view to your first 
     question, it appears that your second question does not compel 
     response. 
 
     We trust that the foregoing general observations, comments and 
     expressions will adequately set forth the thinking of this office 
     upon the matter and will be of interest and assistance to you. 
 
     Sincerely yours, 
 
     Allen I. Olson 
 
     Attorney General 


