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     September 24, 1974     (OPINION) 
 
     Mr. Dean F. Bard 
     Special Assistant Attorney General 
       for the North Dakota 
       Real Estate Commission 
     P. O. Box 1874 
     Bismarck, ND  58505 
 
     Dear Mr. Bard: 
 
     This is in response to your correspondence of September 6, 1974, in 
     which you state a question has arisen concerning the matter of 
     granting a real estate brokers license to residents of North Dakota 
     and South Dakota under a reciprocal agreement for the same.  In this 
     respect, you call our attention to section 43-23-10 of the North 
     Dakota Century Code, as amended, which contains the following 
     provisions: 
 
           "The commission shall recognize the license issued to a real 
           estate broker or mortgage broker by another state as 
           satisfactorily qualifying him for license as a broker, provided 
           that said nonresident broker has qualified for license in his 
           own state and also that said other state permits licenses to be 
           issued to licensed brokers in this stage."  (underlining added) 
 
     You observe that this appears to be a reciprocal statute with respect 
     to the licensing of real estate and mortgage brokers and further 
     advise that up until just recently North Dakota and South Dakota each 
     granted real estate brokers licenses to the other state's resident 
     brokers on a completely reciprocal basis, waiving all other 
     examination and residency requirements.  South Dakota, it appears, 
     has now enacted new educational requirements before a license can be 
     granted to its resident applicants.  This provision exceeds the 
     licensing requirements established by North Dakota for its resident 
     applicants at the present time.  On the basis of the new requirement, 
     South Dakota has advised the North Dakota Real Estate Commission that 
     it will no longer honor its end of the reciprocal agreement which 
     permits North Dakota resident brokers to be automatically granted a 
     license in South Dakota.  The South Dakota Real Estate Commission has 
     apparently also asked that North Dakota continue to honor its portion 
     of the reciprocal agreement by continuing to grant North Dakota 
     licenses to South Dakota resident brokers licensed by that state. 
 
     On the basis of this situation, you then asked whether the North 
     Dakota Real Estate Commission can accede to the request made by South 
     Dakota for the granting of licenses on a reciprocal basis to its 
     resident brokers in view of the fact that South Dakota will not issue 
     licenses on the same basis to North Dakota resident brokers. 
 
     In considering this question, we must first examine the pertinent 
     portion of section 43-23-10 of the North Dakota Century Code, as 
     amended, which is set out above.  It is first observed that the 
     underlined language is, as you state in your letter, reciprocal in 



     nature and is similar to many other like statutes found in the area 
     of occupational and professional licensing boards which permit the 
     licensees of one state to operate in another state providing that the 
     same privilege is accorded the residents of the state granting the 
     privilege. 
 
     As was stated in Mercer v. Hemmings, 194 So. 2d. 579 (Fla. 1966), at 
     page 582: 
 
           "Reciprocity denotes mutuality, or the relationship existing 
           between states when each gives citizens of (the) other certain 
           favors or privileges that its own citizens enjoy at the hands 
           of (the) other state . . . " 
 
     We must first determine whether section 43-23-10 is truly a 
     reciprocal statute as that term is defined in the Mercer case.  If it 
     is, South Dakota's action in terminating its part of the relationship 
     with North Dakota destroys the mutuality that such agreements 
     contemplate. 
 
     Section 43-23-10 does not require that before a nonresident state can 
     have the advantages of reciprocal licensing granted to its brokers, 
     it must agree to license nonresident individuals without any 
     qualification except that they hold a broker's license in their state 
     of residency.  The language expressly states that " . . . said other 
     state permits licenses to be issued to licensed brokers in this 
     state."  It is true that the language requires only that the other 
     state "permits" licenses to be issued; however, to say that South 
     Dakota now fulfills its part of the reciprocal agreement because it 
     "permits" North Dakota brokers to be granted a license provided that 
     they fulfill certain other qualifications would seem to make this 
     provision unnecessary and of little consequence since South Dakota, 
     as well as other states, all "permit" the issuance of licenses to 
     brokers in this state if they comply with the residency requirements, 
     pass the licensing examination, and fulfill other requirements that 
     such other state might have.  In order to attain a natural and 
     reasonable meaning, the language in question, as it applies to the 
     situation at hand, must mean something more.  It is our opinion that 
     the meaning to be ascribed to this language is that North Dakota may 
     grant licensing privileges to South Dakota resident brokers upon 
     their application only as long as South Dakota will provide the same 
     privilege for North Dakota brokers, without any qualifications 
     additional to that of holding a North Dakota broker's license.  To 
     permit South Dakota or any other state to claim the benefit of such a 
     reciprocal arrangement without granting the same privilege on an 
     equal basis would destroy the very reciprocity upon which such an 
     arrangement is predicated.  As was said in Bevis v. Eastland, 186 So. 
     2d. 818 (Fla. 1966) at page 819: 
 
           "In short, the board has construed the reciprocal statute to 
           mean that it authorizes the granting of a certificate to the 
           applicant who was originally certified in another state, if 
           that state would do likewise for a Florida resident who is in a 
           similar situation.  If such criterion is not met, the board is 
           well within its discretionary power to refuse to grant the 
           reciprocity . . . " 
 



     Such is the case here.  The North Dakota Real Estate Commission is 
     not in a position to grant the privilege of reciprocal licensing to 
     South Dakota applicants holding broker's licenses from that state 
     since there is in effect no longer any reciprocity on that state's 
     part and no reciprocal agreement. 
 
     We trust this answers your inquiry. 
 
     Sincerely yours, 
 
     Allen I. Olson 
 
     Attorney General 


