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     May 22, 1974     (OPINION) 
 
     The Honorable Robert Martinson 
     State Representative 
     32nd District 
     200 Summit Boulevard No. 39 
     Bismarck, ND  58501 
 
     Dear Representative Martinson: 
 
     This is in reply to your letter of May 15, 1974, relative to awarding 
     of contracts for a new State Laboratories facility.  You enclose a 
     copy of an editorial which appeared in a local newspaper on Monday, 
     May 13, 1974, and, apparently, based upon such editorial, you ask the 
     following questions: 
 
           1.  Did the apparent renegotiation with bidders in excess of 
               $25,000 constitute a violation of the state bidding laws? 
 
           2.  Did the apparent failure of the State Laboratories director 
               to submit the plans and specifications to the State 
               Construction Superintendent prior to letting of bids 
               constitute a violation of state law? 
 
           3.  Did the award of a construction contract for the laboratory 
               building which could not be completed and equipped within 
               the limits of the legislative appropriation violate either 
               the state law or the legislative intent in making the 
               appropriation?" 
 
     With respect to your first question, I am enclosing herewith a copy 
     of an opinion issued by this office on May 13, 1970, to Ben Meier, 
     Secretary of State. 
 
     The 1970 opinion was in response to the following question from the 
     Secretary of State: 
 
           "Can a department, agency, board or commission negotiate with 
           the bidder or bidders when the total low base bid or bids 
           exceeds the sum of monies authorized for the project?" 
 
     In response to the question we stated, page 2 of the 1970 opinion: 
 
           "Thus in direct response to your first question, it is our 
           opinion that the board may not negotiate with the bidder or 
           bidders when the total low base bid or bids exceeds the sum of 
           money authorized for the project.  If the bids received all 
           exceed the amount of money available, the board should reject 
           all bids and readvertise.  The board should consult the 
           architect and determine which items may be eliminated or in 
           what manner the plan may be altered so as to reduce the cost, 
           and then readvertise." 
 
     The basis of the opinion is the provisions of Chapter 48-02 of the 



     North Dakota Century Code.  The State Laboratories Commission is 
     subject to the provisions of this chapter and thus the 1970 opinion 
     would be applicable thereto.  In response to your first question the 
     State Laboratories Commission is not authorized to negotiate with 
     bidders if the bids are in excess of the amount of moneys available. 
     The 1970 opinion does not permit negotiation in any amount regardless 
     of whether the sum is more or less than $25,000 above the available 
     amount. 
 
     Insofar as your second question is concerned, section 54-21-17 of the 
     North Dakota Century Code provides in part: 
 
           "All state agencies shall, prior to the letting of bids, submit 
           to the construction superintendent plans and specifications for 
           any building construction, and the superintendent shall 
           maintain surveillance during construction as might be necessary 
           to ensure construction conforms to plans and specifications." 
 
     In view of the above provisions, we could only conclude that if, in 
     fact, plans and specifications for the laboratories building were not 
     submitted to as required by the above quoted provision of section 
     54-21-17, there would be a violation of state law.  The effect of 
     such violation is not, however, clear since there is no specific 
     criminal penalty provided and we are not prepared to state that the 
     award of bids, if otherwise valid, would be illegal because the plans 
     had not been presented as required by statute.  It is possible a 
     court might hold such provision mandatory prior to the letting of 
     bids and directory subsequent thereto, i.e., prior to the letting of 
     bids the commission could be compelled to submit the plans to the 
     state construction superintendent but if no such action was taken 
     prior to the letting of bids the statute would be considered 
     directory only and would not affect the legality of the award of 
     bids. 
 
     We note that in this instance we did contact the construction 
     superintendent and the plans in question were submitted prior to any 
     letting of bids, as required by law, but not prior to the 
     advertisement for bids which is not required by law. 
 
     With regard to your third question, there is no specific statute 
     governing this matter.  We might assume that the legislature intended 
     a functional, usable facility be constructed within the limits of 
     legislative appropriations.  What is a functional, usable facility is 
     a question of fact to which this office cannot provide a legal 
     answer.  The determination of that fact would require a judgment 
     decision and what might be considered as a functional, usable 
     facility by one person may not be so considered by someone else. 
     Your question assumes the building would not be completed and 
     equipped and this may actually be the case.  However, it is also 
     possible the building might be completed and equipped so as to be 
     functional and usable.  If additional requests for funds were to be 
     made to future legislative assemblies, it would be for those 
     assemblies to determinate whether legislative intent was foiled, 
     whether additional funds should be made available, etc.  We further 
     note the only legislative standard with respect to the building is 
     found in chapter 36 of the 1973 Session Laws.  Subsection 1 of 
     section 5 thereof provides:  "for the purpose of paying the cost of 



     construction of a building to house the state laboratories 
     department, the state laboratories commission may borrow moneys. . . 
     "  Subsection 3 of section 5 provides: 
 
           "The proceeds of any bonds issued under the authority of this 
           section are hereby appropriated to the state laboratories 
           commission for construction of a building to house the 
           laboratories department.  Construction and furnishing of the 
           building shall be contracted for and supervised by the state 
           laboratories commission or its designee." 
 
     In view of this provision a serious question would arise as to 
     whether the authorization to issue bonds and the appropriations of 
     the bonds was for the construction of the building or whether it was 
     also to include furnishing.  The actual language used by the 
     legislature in authorizing the bonds and appropriating the moneys is 
     for construction.  The only place the term "furnishings" is found is 
     in the provision relating to the contracts and supervision by the 
     State Laboratories Commission.  This may be sufficient indication of 
     legislative intent that the furnishings as well as the construction 
     be provided within the $750,000.00 of authorized bonds.  However, it 
     would seem the legislature might well have included the term 
     "furnishings" in the authorization and appropriation provisions if 
     this is what was intended. 
 
     Sincerely yours, 
 
     Allen I. Olson 
 
     Attorney General 


