
OPINION 
74-232 

 
     August 13, 1974     (OPINION) REVISED 
 
                       (Revised to correct minor errors) 
 
     Mr. Robert F. Reimers 
     District 29 
     R.R. 3, Box M-40 
     Carrington, ND  58421 
 
     Dear Mr. Reimers: 
 
     This is in response to your letter in which you state as follows:  "I 
     need to know the legality of actions by the Emergency Commission in 
     the transferring of funds from category to category. 
 
           1.  Does the Emergency Commission have authority to transfer 
               from one budget category to another, specifically salaries 
               and wages upon need or emergency? 
 
           2.  Does the Emergency Commission have authority to create 
               liabilities or obligations to the state for which 
               appropriations have not been made? 
 
           3.  What authority does the State Board of Higher Education 
               have to transfer from one line item to another; and does 
               the Emergency Commission have authority to transfer from 
               one line item to another? 
 
           4.  Does the Board of Higher Education and the Emergency 
               Commission have authority to create obligations beyond 
               appropriations made by the legislature? 
 
     The references in this request relate to appropriations made by the 
     1973 legislature for the '73 - '75 biennium." 
 
     The answer to your questions requires examination and review of 
     statutory provisions that may have direct application. 
 
     Section 54-27-10 of the N.D.C.C. provides as follows:  "Unless 
     otherwise authorized as provided in this section seventy-five percent 
     of the total of all appropriations and of each separate item thereof 
     made by the legislative assembly for the maintenance of any state 
     institution, department, board, commission, or bureau for the 
     biennium, except institutions under the jurisdiction and supervision 
     of the state board of higher education, shall become available on the 
     first day of July next succeeding the enactment by the legislative 
     assembly.  The remaining twenty-five percent of any such 
     appropriation shall be available only at the beginning of the fourth 
     quarter of the biennium.  No state institution, department, board, 
     commission, or bureau for which an appropriation is made shall 
     disburse more than seventy-five percent of the appropriation during 
     the first eighteen months of the biennium nor incur any expense or 
     liability which shall be discharged from such appropriation or for 
     which such appropriation shall become available.  The term 



     "maintenance" shall not apply to nor include moneys appropriated for 
     the payment of the cost of any buildings or equipment or for making 
     improvements and repairs to buildings and grounds, or any other 
     special appropriations exempted from the operation of this section by 
     the act of making such appropriation.  Whenever it is made to appear 
     to the emergency commission by a verified petition submitted by a 
     state institution, department, board, commission, or bureau that the 
     percentage of the appropriation allocated for the first three 
     quarters of the biennium will not be adequate to properly perform its 
     duties and functions, because of seasonal or other unusual 
     circumstances, it may authorize a revision of the allocated 
     percentage in any item, except salaries and wages, provided it will 
     not deprive such state institution, department, board, commission, or 
     bureau from maintaining its office for the fourth quarter of the 
     biennium." 
 
     The last sentence is significant.  The accumulative effect of this 
     sentence requires the retention of a certain portion of the 
     appropriation.  As it may pertain to the question submitted, 
     twenty-five percent of the line item for wages and services must be 
     available on January 1, 1975.  It is also noted that the last 
     sentence also imposes a condition which must be satisfied before the 
     funds may be transferred.  The transfer may be accomplished if it 
     will not deprive the department, agency, etc., from maintaining its 
     office for the fourth quarter of the biennium.  (The fourth quarter 
     would be the period of time beginning January 1, 1975, and ending 
     June 30, 1975). 
 
     Realistically the questions relate to an expenditure of more than 
     seventy-five percent for the line item wages and salaries.  It 
     therefore becomes necessary to examine and consider the provisions of 
     section 54-16-04 of the N.D.C.C. as amended.  It provides as follows: 
     "Whenever it is made to appear to the emergency commission by an 
     itemized, verified petition of any board, commission, or officer 
     authorized to expend public funds, and after receiving information 
     from the director of the department of accounts and purchases, that 
     an emergency exists, the emergency commission shall assume that an 
     emergency exists and may order money transferred from one fund to 
     another fund belonging to or appropriated from the same institution 
     or board or the same state enterprise, or in an extremity may 
     authorize money to be drawn from the state treasury to meet the 
     emergency until such time as the legislative assembly can make an 
     appropriation available thereof.  The term "emergency" shall be 
     limited to calamities or unforeseen happenings subsequent to the time 
     such appropriation was made and which were clearly not within the 
     contemplation of the legislative assembly and the governor." 
 
     This section at one time contained a limitation of ten percent and 
     also contained language which prohibited the transfer of any moneys 
     to or for a purpose for which no appropriation had been made.  (See 
     Backman v. Guy, 126 N.W.2d. 910) (1964).  As a result of this case, 
     the legislature amended this section.  The report of the Legislative 
     Audit and Fiscal Review Committee on page 9 states the purpose of the 
     amendment as follows:  "Senate Bill Number 31 amends the emergency 
     commission laws to conform with the recent Supreme Court decision on 
     these laws and to make the commission more flexible in meeting their 
     purposes.  The laws, as amended by the bill, would be changed so that 



     funds could be provided for true emergencies regardless of whether or 
     not an appropriation has been made.  The committee believed that the 
     state should be able to provide necessary funds to combat a situation 
     which is a true emergency.  With this thought carried further, the 
     committee felt that the ten percent restriction on amounts already 
     appropriated for an agency should be stricken because if a real 
     emergency exists it seems possible that there would always be such a 
     thing as a ten percent emergency." 
 
     Under the current provisions of section 54-16-04 there is no 
     restriction on the amount by which the appropriation may be increased 
     by transferring funds from the other funds or by directing the money 
     to be paid from the "state treasury to meet the emergency until such 
     time as the legislative assembly can make an appropriation available 
     transfer". 
 
     We have, at this time, no case law or prior interpretations as to 
     when or under what conditions moneys may be drawn from the state 
     treasury, however, taking into account the provisions of section 186 
     of the North Dakota Constitution it would appear that the language in 
     effect refers to "contingency or emergency appropriation."  The 
     language "from the state treasury" was party of the statute before 
     the revision of section 186 of the North Dakota Constitution, known 
     as the Jackpot Law. 
 
     Section 54-16-04 as amended, however, does not negate or nullify the 
     provisions of section 54-27-10 cited above which requires that 
     twenty-five percent of the salaries and wages line item must be 
     available and be on hand at the beginning of the last six months of 
     the biennium. 
 
     It is also necessary to examine the provisions of section 54-27-11 as 
     amended which provides as follows:  "The department of accounts and 
     purchases and state treasurer each shall keep a record in their 
     office showing: 
 
           1.  The total amount appropriated for maintenance for each 
               state officer or agency, and of each separate item thereof; 
 
           2.  The amount equal to seventy-five and twenty-five percent of 
               the total appropriated and each separate item thereof; and 
 
           3.  The amount disbursed and the balance on hand. 
 
     The department of accounts and purchases shall not issue any warrant 
     during the first eighteen months of each biennium in excess of the 
     seventy-five percent of any item appropriated for maintenance of any 
     state official or state agency in the executive branch of government 
     nor shall the state treasurer pay such warrant.  The duties and 
     limitations imposed upon the department of accounts and purchases and 
     state treasurer shall apply only to the total amount appropriated for 
     the biennium but not to separate items appropriated for maintenance 
     for all penal and charitable institutions of this state and all 
     institutions under the jurisdiction and supervision of the state 
     board of higher education.  The administrative department, office, or 
     board shall keep a record showing the amount, equal to seventy-five 
     and twenty-five percent, respectively, of the total amount and of 



     each separate item appropriated for maintenance for all such 
     institutions under its control and shall be responsible for the 
     enforcement of the restrictions upon the disbursement of all moneys 
     appropriated to such institutions for maintenance purposes." 
 
     It is noted that under the above statute and section 54-27-10 the 
     State Board of Higher Education is exempt. 
 
     As to the State Board of Higher Education it is observed that Article 
     54, 6 (e) which provides that the State Board of Higher Education has 
     the control of the expenditure of the funds belonging to, and 
     allocated to such institutions and also those appropriated by the 
     legislature to the institutions of higher education in the state also 
     provides, "that funds appropriated by the legislature and 
     specifically designated for any one or more of such institutions 
     shall not be used for any other institution."  This constitutional 
     provision gives the Board of Higher Education control of the funds 
     appropriated to it.  having imposed a limitation it strongly suggests 
     that except for the limitation imposed, the Board of Higher Education 
     has the control of the expenditure of funds appropriated. 
 
     Under the current provisions of section 54-27-10 and 54-27-11 the 
     transfer limitations do not appear to apply to the funds appropriated 
     to institutions of higher learning.  This would be in complete 
     harmony with Article 54 (e). 
 
     Even though the Board of Higher Education by Article 54 is given 
     constitutional control of funds appropriated, it does not grant any 
     authority to the board to incur obligations or financial liabilities 
     in excess of the funds appropriated.  The Board of Higher Education 
     may not force the hand of the legislature or compel the legislature 
     to appropriate any specific sums of money for any purposes.  In this 
     respect we note the statutory provision of section 54-27-12 and the 
     penalty providions found in section 54-27-13.  The net effect of the 
     two statutes mentioned in removal from office by the governor and the 
     impeachment of an elected official for expending funds for the 
     erection or improvement of public buildings in excess of the 
     appropriation made by the legislative assembly for such purposes. 
 
     The emergency commission under the provisions of section 54-16-04 as 
     amended, may authorize transfers but the commission may not create a 
     situation resulting in a financial obligation or liability in excess 
     of funds appropriated or resulting from the transfer of funds from 
     one line of item to another.  The emergency commission does not have 
     authority to compel the legislature to make any appropriation.  The 
     making of an appropriation is by our constitution, solely a function 
     of the legislature. 
 
     The term deficiency appropriation or emergency appropriation, as 
     frequently used, implies or is understood to mean that the department 
     or agency will not be able to maintain its office or function for the 
     fourth quarter (last six months) of the biennium.  Any action which 
     creates an absolute need for a deficiency or emergency appropriation 
     is the equivalent of creating a financial obligation or liability or 
     in the alternative the department, agency, or office will not be able 
     to maintain its function as required by law. 
 



     We believe it also necessary with reference to the twenty-five 
     percent discussed earlier to establish the figure on which the 
     twenty-five percent will be appropriated.  We believe the twenty-five 
     percent, as it applies to wages and salaries, should be applied to 
     the initial appropriation and not to the augmentation of the line 
     item for salaries and wages as a result of transfers from other 
     funds. 
 
     The provisions of section 54-16-03 as amended need also to be 
     examined.  It provides as follows:  "No state officer, or board, 
     commissioners, directors, or other officers having the control or 
     management of any public institution of the state, or any state 
     activity or enterprise, or having the responsibility of disbursing or 
     expending any money appropriated by the state, shall expend, or agree 
     or contract to expend in connection therewith any amount in excess of 
     the sum appropriated therefor, or use an amount appropriated for any 
     specific purpose or fund or for any other purpose without first 
     having secured from the emergency commission an order duly made and 
     entered authorizing such use of the fund.  The emergency commission 
     shall receive information from the department of accounts and 
     purchases with respect to all emergency request.  Any debt or deficit 
     created shall be absolutely void.  The emergency commission shall not 
     approve an expenditure of institutional income, other than gifts or 
     grants in excess of the institution income appropriated by the 
     institution by the legislative assembly." 
 
     The provision consists of two items.  One, in spending more than is 
     appropriated and the other in spending funds for a purpose other than 
     for which it was appropriated without first securing the approval of 
     the emergency commission.  The penalty for violating this provision 
     is set out in section 54-16-05 and constitutes a misdemeanor 
     punishable by a fine of not less than $10 nor more that $100 or by 
     imprisonment in the county jail for not less than 10 days nor more 
     than 30 days or both such fine and imprisonment. 
 
     The creation of a situation requiring a deficiency or emergency 
     appropriation borders or approaches the prohibition set out in 
     section 54-16-03.  It would constitute a violation if actual 
     financial obligation or liabilities are incurred. 
 
     If, however, the department or office as a result of the transfer of 
     funds would be merely required to reduce its services and functions 
     provided it could continue to perform its basic functions and duties, 
     a different situation or result can be reached.  This is basically a 
     question of fact for the Emergency Commission to determine in each 
     case and any further discussion in this direction would be 
     speculative and would not serve any useful purpose at this time. 
 
     In direct response to question number one, it is our opinion that the 
     emergency commission has authority to transfer from one budget 
     category to another except in the category of wages and salaries.  As 
     to this item, the statutory twenty-five percent requirement for the 
     last quarter cannot be altered.  The twenty-five percent of the 
     initial basic appropriation must be retained and will not be 
     available until the last quarter of the biennium.  This would not 
     prevent transfers into the category of wages and salaries but it 
     would prevent a transfer out of such category since the transfer 



     would result in a reduction below the twenty-five percent for the 
     fourth quarter.  It is our further opinion that any transfer is 
     limited or predicated upon the supposition that the office or 
     department will not be deprived of maintaining itself for the last 
     quarter of the biennium.  This is basically a question of fact to be 
     determined by the commission. 
 
     In response to question number two, it is our opinion that the 
     emergency commission does not have the legal authority to create 
     financial liabilities or obligations beyond the appropriations made. 
     The emergency commission may not legally compel the legislature to 
     make appropriations. 
 
     As to question number three, the State Board of Higher Education has 
     the authority to transfer funds from one line item to another in the 
     appropriations made to the respective institutions of higher 
     learning.  It may not transfer funds from one institution to another. 
     While there may be a serious question whether or not funds may be 
     transferred to a building project thereby increasing the building 
     projects funds beyond the limits of the appropriation, this opinion 
     without a factual base does not attempt to answer this question at 
     this time.  The authority of the emergency commission acting in 
     conjunction or in concert with Board of Higher Education is limited 
     in the same degree as the Board of Higher Education is limited as 
     explained above. 
 
     In response to question number four, it is our opinion that the Board 
     of Higher Education and the emergency commission either jointly or 
     severally does not have the authority to create financial liabilities 
     or obligations beyond the appropriations made.  A discussion at this 
     time as to what constitutes an appropriation is not warranted because 
     we do not have any specific legislation under consideration, and to 
     discuss it in the abstract would merely require a lengthy treatise 
     which may not have any value or direct bearing on the question under 
     consideration or to the questions which might arise. 
 
     I trust this answers your inquiry. 
 
     Sincerely yours, 
 
     Allen I. Olson 
 
     Attorney General 


