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     November 28, 1973     (OPINION) 
 
     Dr. N. G. S. Rao 
     State Toxicologist 
     State University Station 
     Fargo, ND  58102 
 
     Dear Doctor Rao: 
 
     This office is in receipt of a letter from Vernon Pederson, Special 
     Assistant Attorney General, State Highway Department, dated 
     November 21, 1973, which reads as follows: 
 
           "In establishing the office of State Toxicologist in 1961, the 
           Legislature stated in Section 15-12-21 that it was 'for the 
           purpose of providing toxicological services to any person or 
           the state or any political subdivision utilizing such 
           services.' 
 
           "In 1967 the Legislature enacted Section 39-20-13 which 
           provided for a two year study of deaths involving motor 
           vehicles and for that purpose required that a blood specimen be 
           collected and then analyzed by the State Toxicologist in each 
           of such deaths.  In 1969 the two year limitation of such 
           program was extended indefinitely. 
 
           "Until the 1973 Legislature authorized the release of the 
           results of the Toxicologist's analysis of such blood specimens 
           'upon the issuance of a subpoena duces tecum by a court of 
           competent jurisdiction in any civil or criminal action,' the 
           law had specifically provided that 'the results of the 
           examinations referred to in this Section shall not be 
           admissible in evidence in any action of any kind in any court 
           or before any tribunal, board, agency, or person, but shall be 
           used only for statistical purposes.' 
 
           "On April 13, 1967, the Attorney General issued an official 
           opinion to the State Toxicologist in which it was stated that 
           while the Legislature did not positively state that the results 
           were to be confidential, 'we do not believe the State 
           Toxicologist is required or authorized to release his findings 
           of individual examinations of blood specimens to any person or 
           agency, including law enforcement officials and agencies, since 
           the same is not contemplated by the Act.' 
 
           "That opinion further considered a proposal that involved the 
           collection of two samples and the question of whether the 
           results of the analysis of the second specimen could be made 
           available, presumably as a service contemplated by Section 
           15-12-21, to the party submitting such specimen.  The 
           conclusion was that if the results are to be used for purposes 
           other than the gathering of cumulative statistics, the 
           authority to do so must be found elsewhere than in Section 
           39-20-13.  Section 15-12-21 was not mentioned. 



 
           "Considering the change made in the use of the test results as 
           authorized by the 1973 Legislative Assembly in its amendment of 
           Section 39-20-13, you are respectfully requested to review the 
           Opinion of April 13, 1967, and advise the State Toxicologist of 
           your current opinion in answer to the following questions: 
 
           1.  When the toxicologist is served with a subpoena duces 
               tecum, what limitations remain insofar as his release of 
               the test results?  May he prepare a certificate showing the 
               results and supply a copy to anyone requesting it or are 
               the results only to be released by appear as a witness in 
               court, in answer to the subpoena?  Does the authority to 
               release results apply to specimens obtained prior to 
               July 1, 1973? 
 
           2.  Does Section 15-12-21 supply the authority to the State 
               Toxicologist to provide 'toxicological services' in the 
               form of an analysis to the party supplying the blood 
               specimen even in cases in which the specimen was from a 
               deceased person, killed in a motor vehicle accident?" 
 
     Section 39-20-13 of the North Dakota Century Code, as amended by the 
     1973 Legislature, provides in part: 
 
           "The results of the examinations referred to in this Section 
           shall be used only for statistical purposes, except that the 
           results shall be released upon the issuance of a subpoena duces 
           tecum by a court of competent jurisdiction in any civil or 
           criminal action.  The cumulative results for the examinations, 
           without identifying the individuals involved, shall be 
           disseminated to interested state and local officials and made 
           public by the State Toxicologist. * * * " 
 
     We would note that the opinion of April 13, 1967, was written before 
     Section 39-20-13 was enacted in 1969.  The opinion was based on the 
     provisions of Section 19 of Chapter 292 of the 1967 Session Laws 
     which was not a permanent statute and expired June 30, 1969. 
     However, the 1969 enactment was, for purposes of this opinion, 
     identical to the 1967 enactment.  The rationale of the 1967 opinion 
     is obviously altered by the amendment of Section 39-20-13 by the 1973 
     Legislative Assembly.  We will consider the questions in the order 
     presented. 
 
           1.  The statute provides that the statistical results are to be 
               used only for statistical purposes "except that the results 
               shall be released upon the issuance of a subpoena duces 
               tecum by a court of competent jurisdiction in any civil or 
               criminal action."  It appears to us that the statute 
               carefully circumscribes the instances in which the results 
               may be used for other than statistical purposes, i. e., 
               they may be released upon the issuance of the subpoena by a 
               court of competent jurisdiction in any civil or criminal 
               action.  A subpoena is defined by Section 31-03-01 as "the 
               process by which the attendance of a witness is required." 
               Rule 45(a)(1) of the North Dakota Rules of Civil Procedure 
               provides in part:  "Every subpoena shall be issued by the 



               clerk under the seal of the court, * * * and shall command 
               each person to whom it is directed to attend and give 
               testimony at a time and place therein specified."  The 
               subpoena duces tecum in an order to produce the books, 
               papers, documents, or tangible things designated therein. 
               See Rule 45(b) of the North Dakota Rules of Civil 
               Procedure.  It appears to us that if the subpoena requires 
               the attendance of the State Toxicologist, as well as his 
               records, the State Toxicologist must appear in person.  It 
               further appears to us that the State Toxicologist may only 
               release the results in compliance with the subpoena and the 
               mere fact a subpoena has been issued does not authorize the 
               State Toxicologist to release the information to anyone who 
               might subsequently request it. 
 
     Insofar as the question of releasing results of specimens obtained 
     prior to July 1, 1973, is concerned, a statute is usually considered 
     to be prospective in its operation unless otherwise specifically 
     stated.  However, we do not believe we are giving the statute a 
     retroactive effect by determining it applies to specimens obtained 
     prior to July 1, 1973, the effective date of the 1973 amendment.  The 
     amendment is concerned with the release of results after July 1, 
     1973.  The fact the results might have been obtained prior to July 1, 
     1973, does mean a retroactive application of the statute.  We 
     therefore believe the amendment by the 1973 Legislature applies to 
     specimens obtained prior to July 1, 1973, as well as those obtained 
     subsequent thereto. 
 
     With regard to the second question, we adhere to the 1967 opinion on 
     the matter.  While it does not refer to Section 15-12-21, it appears 
     to us it was considered in the answer.  Section 15-12-21 is a general 
     statute.  Section 39-20-13 is a specific statute dealing with a 
     specific subject matter.  It would, under the general rules of 
     statutory construction, prevail in this instance if the statutes were 
     in conflict.  It appears to us that if two blood samples were to be 
     submitted one for statistical purposes and another for other 
     purposes, and if the latter were not governed by Section 39-20-13, i. 
     e., the results could be disseminated without subpoena, the 
     provisions of Section 39-20-13 would be circumvented.  We are aware 
     that the State Toxicologist might not, in each instance, be aware the 
     blood samples were taken from the same body unless he was so 
     informed. 
 
     In addition, we note the amendments by the 1973 Legislature now makes 
     it possible to obtain the results for the test by means of a 
     subpoena.  Therefore the need, if a need previously existed, to 
     submit a second sample in order to obtain the results of the test, is 
     satisfied by the 1973 amendment. 
 
     Sincerely yours, 
 
     Allen I. Olson 
 
     Attorney General 


