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     November 30, 1973     (OPINION) 
 
     Mr. S. Lee Vinje 
     City Attorney 
     Goose River Bank Building 

     Mayville, ND  58257 
 
     Dear Mr. Vinje: 
 
     This is in response to your letter in which you ask for an opinion on 
     the following: 
 
           "The City of Mayville is presently seeking annexation by 
           resolution of an area considered to be contiguous to the City. 
           The area sought to be annexed contains a number of residential 
           homes privately platted as 'Westwood Acres.'  In addition to 
           this portion, the area sought to be annexed contains a golf 
           course owned by the Mayville City Park Board and a school site 
           for the new Mayville-Portland High School. 
 
           "Section 40-51.2-07(3) states, 'In absence of protests filed by 
           owners of more than one-fourth of the territory proposed to be 
           annexed * * * '.  The question is then, may the City in 
           determining sufficiency of protests, count the territory owned 
           by the Park District and the School District in computing 
           whether or not 25 percent of the owners have protested such 
           annexation?  In this instance, the silence of the two public 
           bodies would ensure annexation since they own over 75 percent 
           of the land to be annexed." 
 
     The last unnumbered paragraph of Section 40-51.2-07 provides as 
     follows: 
 
           "If the owners of one-fourth or more of the territory proposed 
           to be annexed protest, the city may seek annexation by petition 
           to the Annexation Review Commission as hereinafter provided." 
 
     Subsection 3 of the same section also in part provides "In the 
     absence of protests filed by the owners of more than one-fourth of 
     the territory proposed to be annexed * * *", the city may annex the 
     area in question. 
 
     It is significant to note that the foregoing provisions relate to 
     owners of the territory.  In this respect, we also note that the term 
     "owners" is not qualified nor is the term "territory" qualified.  The 
     territory is not limited to territory which would be subject to 
     taxation as is the case in some of the other states. 
 
     It is further observed that Section 40-51.2-03 uses the following 
     expression:  "Upon a written petition signed by not less than 
     three-fourths of the qualified electors or by the owners of not less 
     than three-fourths in assessed value of the property in any 
     territory. * * *"  In a somewhat similar tone, Section 40-51.2-04 



     provides as follows:  "Upon a petition signed by not less than 
     three-fourths of the qualified electors and by the owners of not less 
     than three-fourths in assessed value of the property * * *." 
 
     Reference to the foregoing sections is made only for the purpose of 
     pointing out the distinctions that have been made by the Legislature 
     and that if the legislature had intended to put a limited or 
     qualified meaning on the term, owners or territory, it most likely 
     would have done so. 
 
     The term "owner" is defined in Webster's Dictionary as follows:  "One 
     who owns; the rightful proprietor; one who has the legal or rightful 
     title, whether he is the possessor or not."  It is found that an 
     owner is one who has an ownership.  Section 47-01-01 defines 
     ownership as follows:  "The ownership of a thing shall mean the right 
     of one or more persons to possess and use it to the exclusion of 
     others.  In this code the thing of which there may be ownership is 
     called property." 
 
     The Wisconsin Supreme Court, in Town of Menasha v. City of Menasha, 
     (Banta annexation) 168 N.W.2d.  161, had under consideration a 
     related question which touched upon the question whether or not 
     property owned by a governmental body would be entitled to protext or 
     vote in favor of annexation.  The Wisconsin statute did not define an 
     owner other than a person or entity who was the holder of record of 
     an estate in possession in fee simple, or for life, in land or real 
     property, etc.  Similarly, as the North Dakota Act, it contained no 
     limitations or qualifications.  The court concluded that neither the 
     state, county, nor any other public body is excluded as an owner. 
     The same ruling, decision, or conclusion would apply to the North 
     Dakota statute in question. 
 
     It is therefore our opinion that in annexation proceedings any 
     property owner, whether it be state, county, city or any other 
     governmental agency would be entitled to participate in annexation 
     proceedings and vote either for or against annexation or file 
     protests as the case may be. 
 
     I trust this answers your inquiry. 
 
     Sincerely yours, 
 
     ALLEN I. OLSON 
 
     Attorney General 


