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     May 29, 1973     (OPINION) 
 
     Mr. Tor A. Hegland 
     Executive Director 
     North Dakota Employees 
       Retirement System 
     Box 1214 
     Bismarck, ND  58501 
 
     Dear Mr. Hegland: 
 
     This is in reply to your letter of May 22, 1973, relative to Senate 
     Bill 2282 enacted by the 1971 Legislature.  You state the following 
     facts and questions: 
 
           "The 1971 Legislature passed Senate Bill No. 2282 allowing 
           membership in the State Retirement System for employees of the 
           Garrison Conservancy District and the district health units. 
 
           "The Garrison Conservancy District applied for membership 
           effective July 1, 1971, but we never heard anything from the 
           district health units and assumed they were not interested in 
           membership. 
 
           "I have now been told that the First District Health Unit in 
           Minot plans to apply for membership effective July 1 of this 
           year and the question of prior service benefit for eligible 
           employees has come up.  Section 3 of Senate Bill No. 2282 reads 
           as follows: 
 
               'LEGISLATIVE INTENT.  It is the intent of the Legislative 
               Assembly that employees coming into the plan by virtue of 
               this Act shall be granted the same prior service benefits 
               which they would have received, had they enrolled under the 
               original State Employee Retirement Act, provided that it is 
               actuarially possible.' 
 
           "Since the First District Health Unit delayed application for 
           membership in our Retirement System by two years, are otherwise 
           eligible employees of the health unit entitled to prior service 
           benefits?" 
 
     Senate Bill 2282 of the 1971 Legislative Assembly is found in Chapter 
     515 of the 1971 Session laws.  It amends subsections 3 and 6 of 
     Section 54-52-01 and Section 54-52-02 of the North Dakota Century 
     Code.  In addition to enactment of Section 3 of the bill as quoted 
     above, the bill amended the named Sections.  The provisions, as 
     amended, follow with the additional language underlined: 
 
           "54-52-01.  DEFINITION OF TERMS.  As used in this chapter, 
           unless the context otherwise requires: 
 
               * * * 
 



               3.  'Employee' shall mean any person employed by the state 
                   of North Dakota, or by a county or city thereof, or the 
                   Garrison conservancy district, or district health 
                   units, or any noncertified employee of any school 
                   district, including all public school districts and the 
                   Fargo school district, whose compensation is paid our 
                   of state, county, city, or school district funds, or 
                   funds controlled or administered by a state department, 
                   county, city, or school district, or paid by the 
                   federal government through any of its executive or 
                   administrative officials; noncertified employees of a 
                   school district shall mean those employees not eligible 
                   to participate in the teachers' insurance and 
                   retirement fund; 
 
               * * * 
 
               6.  'Permanent employee' shall mean a state, county, city, 
                   Garrison conservancy district, district health units, 
                   or noncertified school district employee who has been 
                   employed by the state, county, city, or school district 
                   for five continuous months, and is employed for more 
                   than twenty hours per week and more than five months 
                   each year; 
 
               * * * "  (underlining ours) 
 
           "54-52-02.  FORMULATION OF PLAN - EXCLUSION OF EMPLOYEES 
           COVERED BY PLANS IN EXISTENCE.  All departments, boards, 
           institutions, commissions, or agencies of the state of North 
           Dakota, the Garrison conservancy district, and the district 
           health units, hereinafter referred to as agency, shall 
           participate in a retirement system which will provide for the 
           payment of benefits to state employees or to their 
           beneficiaries thereby enabling the employees to care for 
           themselves and their dependents and which by its provisions 
           will improve state employment, reduce excessive personnel 
           turnover and offer career employment to high grade men and 
           women.  Employees presently covered by a pension plan or 
           retirement plan to which the state has contributed, except 
           social security, shall not be eligible for duplicate coverage." 
           (underlining ours) 
 
     Before we reach the precise question raised in your letter, we 
     believe it is necessary to note that coverage for the Garrison 
     Conservancy District employees and District Health Unit employees is 
     not optional.  Thus, the legislature included them within the 
     provisions of Section 54-52-02 of the North Dakota Century Code which 
     makes it mandatory for employees to be members of the retirement 
     system.  This is not similar to the situation in which the individual 
     counties, school districts, and cities could elect whether to become 
     members of the retirement system.  Thus, the legislature did not 
     include the Garrison Conservancy District and the health units within 
     the provisions of Sections 54-52-02.1 through 54-52-02.2 which 
     governs the counties, cities, and school districts.  Whether the 
     health units were interested in membership or not is immaterial from 
     the legal standpoint.  The enactment of Senate Bill 2282 required 



     them to become members of the retirement system just as state 
     employees are required to become members after the necessary 
     requirements as to length of employment, etc., have been met. 
 
     While not specifically stated, we assume the legislature intended to 
     give the Garrison Conservancy District and the district health unit 
     employees who were employed as of the effective date of the act, July 
     1, 1971, the same option the state employees had when the retirement 
     system was initially established.  Thus, Section 54-52-05 of the 
     North Dakota Century Code provides in part: 
 
           "Every eligible permanent state, county, city, or noncertified 
           school district employee concurring in the plan shall so state 
           in writing and all future eligible employees shall be 
           participating members."  (underlining ours) 
 
     Thus, we would conclude that any Garrison Conservancy District 
     employee or any district health unit employee who was employed as of 
     July 1, 1971, had the opportunity to accept or reject membership 
     within the retirement system.  However, any person employed since 
     that time and who meets the definition of an "eligible permanent 
     employee" as set forth in subsections 2, 3, and 6 of Section 54-52-01 
     must, in our opinion, become a member of the retirement program. 
     While we have no specific knowledge of the fact, we assume there have 
     been persons employed by one or more of the district health units 
     since July 1, 1971, who have met that criteria and who should have 
     become members of the fund.  This applies to all health districts, 
     not only the First District Health Unit. 
 
     With regard to your specific question, we believe the employees of 
     the Garrison Conservancy District and the district health units are, 
     if actuarially possible, entitled to the same prior service credits 
     as provided other state employees pursuant to Section 54-52-19 of the 
     North Dakota Century Code.  However, we are also aware that, pursuant 
     to the provisions of Section 54-52-10, a distribution from the 
     Administrative Expense and Benefit Fund was made to holders of prior 
     service credits and to individual accounts.  It is obvious that it is 
     now actuarially impossible for the employees of the Garrison 
     Conservancy District and the district health units to share in such 
     distribution.  However, if it is actuarially possible for those 
     employees to receive the same prior service benefits as other state 
     employees receive pursuant to Section 54-52-19, they are entitled to 
     same prospectively.  In this respect we note the distributions made 
     pursuant to Section 54-52-10 are not considered prior service 
     benefits as provided for in Section 54-52-19. 
 
     Sincerely yours, 
 
     Allen I. Olson 
 
     Attorney General 


