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     June 19, 1973     (OPINION) 
 
     Mr. Richard B. Thomas 
     State's Attorney 
     Ward County Courthouse 
     Minot, ND  58701 
 
     Dear Mr. Thomas: 
 
     This is in reply to your letter of 21 May 1973, questioning the fees 
     to be charged by the Register of Deeds for: 
 
           1.  The Recording of declaration of condominium; 
 
           2.  Plant and survey copies; 
 
           3.  Filing cards showing the description and location of 
               underground facilities. 
 
     You indicate that in discussing this matter with your Register of 
     Deeds it appears that the amount charged for filing those items in 
     subparagraphs 1 and 2 vary throughout the state. 
 
     You mention that Chapter 47-04.1 of the North Dakota Century Code 
     mentions nothing regarding fees to be charged for recording such 
     declaration, and that section 47-04.1-03 thereof provides for the 
     contents of the declaration.  You mention that the declaration 
     becomes extremely bulky, consisting primarily of plans showing the 
     individual units.  You state that in seeking to preserve the 
     declaration of condominium as a public record, the Register of Deeds 
     ordered folders at a cost of approximately $60.00 to hold the 
     documents.  You indicate that the County Commissioners balked at the 
     cost and indicated that this expense should be passed to the owner. 
     You indicate that after examining section 11-18-05A, subparagraph 20, 
     of the North Dakota Century Code, it appeared that no greater fee 
     than indicated could be charged.  The thought was then presented that 
     the owner provide the declaration in suitable condition to be 
     recorded, i.e., in plastic envelopes satisfactory to the Register of 
     Deeds, necessary to preserve the documents. 
 
     You ask whether this would be a valid and enforceable requirement 
     prior to recording.  Also, you ask whether the fees as indicated 
     would apply. 
 
     You next indicate that at the present time the Register of Deeds is 
     charging $2.00 for recording plats.  You state that no authority 
     exists for such charge.  You note that section 40-50-07 of the North 
     Dakota Century Code providers the Register of Deeds shall receive the 
     rate of two cents for each lot contained in the townsite or addition. 
     You state that it is the opinion of your office that only this fee 
     may be charged. 
 
     You indicate that as to filing of cards showing the description and 
     location of underground facilities, you have not received the 1973 



     Session Laws and would request guidance as to the fee charged for 
     filing. 
 
     You state that any assistance we could provide would be appreciated 
     since you believe most of the Register of Deeds in the state are 
     confused as to the fees to be charged. 
 
     As to your first question, we do recognize the problem, though we 
     would assume that subsection 10 of section 11-18-05A, being 
     predicated on the words in the document, was designed to compensate 
     the office for recording of bulky documents.  We are enclosing 
     herewith a photocopy of House Bill No. 1344, 1973 Session, effective 
     July 1, 1973, as to the next increase in these fees.  We would 
     assume, however, that a further problem will arise with condominium 
     recordings, i.e., transfers, conveyances, mortgages, etc., of the 
     individual terms of condominium property on which basis, also, some 
     form of folders might be appropriate. 
 
     We would agree with you that the owner must provide the declaration 
     in suitable condition to be recorded.  We would assume also that the 
     Register of Deeds could recommend plastic envelopes, general form, 
     size of paper, etc., of same.  However, find no authority in the law 
     for the Register of Deeds to promulgate valid and enforceable 
     requirements as to plastic envelopes, general form, size of paper, 
     etc. 
 
     As to the recording of plats, we also find no authority for the $2.00 
     fee you mention.  We would tentatively assume that where the plat is 
     accompanied by printed or typed documents, such as dedications, 
     conveyances, covenants, etc., the total recorded material might 
     require a fee under another of the subsections of section 11-08-05, 
     though the plat itself should be recorded for the fee specified in 
     section 40-50-07 of the North Dakota Century Code. 
 
     As to the filing of cards showing description and location of 
     underground facilities, we also have not received the 1973 Session 
     Laws.  However, we are enclosing herewith a photocopy of Senate Bill 
     No. 2036, which we believe to be the matter to which you refer.  As 
     you will note, this bill does not specify any fee for such filing. 
     The fees provided for in section 11-18-05 of the North Dakota Century 
     Code are stated to be for "recording". 
 
     We note at 76 C.J.S. 108 the term "recording" is defined as: 
 
           "Recording.  Copying an instrument into the public records in a 
           book kept for that purpose by or under the superintendence of 
           the officer appointed therefor; registering. 
 
           "It has been synonymous with "entering" see 30 C.J.S. p. 260, 
           note 76, 'filing' see 36 C.J.S. p. 757 note 20.2, 'registering' 
           and 'registration'. 
 
           "It has been distinguished from 'delivery' see 26 C.J.S. p. 
           697, note 59.3, and 'filing' see 36 C.J.S. p. 757 note 24." 
 
     We note quite a number of cases considered in 36A, Words and Phrases 
     Permanent Edition, pages 74-75.  While we note one case there 



     considered indicating that the terms "recording", "registration" and 
     "filing" to be used interchangeably, most of the cases there 
     considered tend towards the conclusion indicated for the California 
     Court in Beatty v. Hughes, 143 p. 2d. 110, 111, 61 Cal. A. App. 2d. 
     489, and the Federal Court in "The Washington, C.C.A., N.Y., 16 F. 
     2d. 206, 208." 
 
     The Beatty case is stated as holding that term is defined as copying 
     an instrument into the public records in a book kept for that purpose 
     by or under the superintendence of the officer appointed therefor. 
     The Washington decision is stated as indicating that "entry" or 
     "entering" is ordinarily synonymous with "recording" and connotes a 
     greater duty than, or additional to, that preservation which is the 
     essence of filing. 
 
     We note the verb "record" defined in Black's Law Dictionary, Revised 
     Fourth Edition, page 1437, as: 
 
           "To commit to writing, to printing, to inscription, or the 
           like, to make an official note or, to write, transcribe or 
           enter in a book or on parchment for the purpose of preserving 
           authentic evidence of, or on a wax cylinder, rubber disk, etc., 
           for reproduction, as by a phonograph, or to register or enroll. 
           To transcribe a document, or enter the history of an act or 
           series of acts, in an official volume for the purpose of giving 
           notice of the same, of furnishing authentic evidence, and for 
           preservation.  (citing cases)" 
 
     Look also to the process described in chapter 47-19 of the North 
     Dakota Century Code, we think it obvious that the term "recording" as 
     used in section 11-18-05 of the North Dakota Century Code means 
     something other than "filing".  While it is entirely possible that in 
     the process of "recording" oil and gas leases, with long lists of 
     grantees, subdivisions of interests, etc., in some of the early 
     railroad deeds, court decrees, etc., and perhaps in the case of 
     condominium declarations, involving a great deal of verbiage, rather 
     than the Register of Deeds copying the instrument into the book, the 
     parties involved in the transaction will furnish the copy and that 
     eventually becomes a part of the record.  Nevertheless, under our 
     statutes we conclude that "recording" means something more that 
     "filing" and something more than the process described in Senate Bill 
     No. 2036, 1973 Session. 
 
     On such basis, nothing that said Senate Bill No. 2036 prescribes no 
     fee, and as we find no fee prescribed elsewhere in the Code for the 
     process of "filing" as therein described, we must conclude that there 
     is no fee that the Register of Deeds may properly charge for the 
     duties prescribed by said Senate Bill No. 2036. 
 
     We hope the within and foregoing will be sufficient for your 
     purposes. 
 
     Sincerely yours, 
 
     Allen I. Olson 
 
     Attorney General 


