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     April 9, 1973     (OPINION) 
 
     Donald L. Moum, D.D.S. 
     Secretary-Treasurer 
     North Dakota Board of 
       Dental Examiners 
     Box 547 
     Mandan, ND  58554 
 
     Dear Doctor Moum: 
 
     This is in response to your letter in which you request an opinion 
     whether or not a professional dental corporation organized under 
     Chapter 10-31 of the North Dakota Century Code may use a trade name 
     or false name as its corporate name.  You also call our attention to 
     section 43-28-18 of the North Dakota Century Code and specifically 
     subsection 11 which provides as follows: 
 
           "43-28-18.  GROUNDS FOR REVOCATION OR SUSPENSION OF LICENSE AND 
           CERTIFICATE.  The board may revoke or suspend the license and 
           the certificate of registration of any dentist who has: 
 
               * * * 
 
               1.  Practiced dentistry under a trade name or a false name 
                   other than a partnership name containing the names of 
                   one or more of the partners or deceased partners; 
                   provided, however, that a licensed dentist, who is 
                   associated with an ethical medical clinic, may announce 
                   the fact of such association; 
 
               * * * " 
 
     Your specific question as restated is:  "Can a professional dental 
     corporation use a corporate name made up of words other than the true 
     names of the dentist's members?' 
 
     Chapter 43-28 of the North Dakota Century Code pertains to the 
     practice of dentistry.  It is a regulatory measure and was enacted in 
     1959.  At that time the professional corporation act had not been 
     enacted.  The professional corporation act (Chapter 10-31) did not 
     come into being until 1963. 
 
     Chapter 47-25 of the North Dakota Century Code regulates the use of 
     trade names.  The term "trade name" implies the use of a name other 
     than the true name of the person or entity involved. 
 
     This office, in 1960, in a letter to Mr. Ben Meier dated September 3, 
     concluded that a corporation was not entitled to use a trade name and 
     could not use a trade name.  There is no need for the adoption of a 
     trade name for a corporation.  It can select any name unless the name 
     is already used by someone else by amending the articles of 
     incorporation. 
 



     The articles of incorporation among other things requires setting 
     forth the name of corporation.  (See section 10-19-53.)  If a 
     corporation wishes to change its name, it may do so by amending its 
     articles.  (See section 10-19-58.) 
 
     We do not deem it necessary to determine whether or not the term 
     "person" as used in chapter 47-25 would apply to a corporation 
     because the laws pertaining to corporation are comprehensive and no 
     authority has been given to a corporation to acquire and use a trade 
     name.  Therefore the provisions of section 1-01-28 of the North 
     Dakota Century Code which defines the word "person" would have no 
     application to the question at hand. 
 
     Chapter 10-31 which was enacted in 1963 was specifically designed for 
     the organization of professional corporations.  Section 10-31-05 
     clearly indicates that the corporation is to operate under the 
     corporate name, together with the word "chartered", "limited" or the 
     abbreviation "Ltd." or "professional corporation", or the 
     abbreviation "P.C.".  It also prohibits the use of the word "company" 
     or "corporation" alone. 
 
     This section provides as follows: 
 
           "10-31-05.  CORPORATE NAME.  The corporate name of a 
           corporation organized under this chapter shall contain the word 
           'chartered', 'limited' or the abbreviation 'Ltd.', or 
           'professional corporation', or the abbreviation "P.C.'.  The 
           use of the word 'company', 'corporation' or 'incorporated' or 
           any other word, abbreviation, affix or prefix indicating that 
           it is a corporation, in the corporate name of a corporation 
           organized under this chapter, other than the words 'chartered', 
           'limited', or 'professional corporation' or the abbreviations 
           'Ltd.' or 'P.C.', is specifically prohibited." 
 
     Section 10-31-09 among other things provides that "Nothing in this 
     chapter shall restrict or limit in any manner the authority and duty 
     of the regulating boards for the licensing of individual persons 
     rendering professional services.  No professional corporation may do 
     any act which is prohibited to be done by any individual persons 
     licensed to practice the profession which the professional 
     corporation is organized to render." 
 
     This provision must be read in conjunction with the provisions of 
     chapter 43-28 and the remaining provisions of chapter 10-31.  If this 
     language were to be singled out as being controlling in all respects, 
     it would actually negate the entire provisions of chapter 10-31. 
 
     We cannot accept as a fact that the legislature enacted chapter 10-31 
     as an idle act.  In examining the provisions of chapter 10-31 and 
     chapter 43-28, it becomes quite apparent that these provisions are 
     pari materia. 
 
     Statutes which are pari materia must be harmonized and reconciled 
     wherever possible.  If it is not possible to harmonize or to 
     reconcile the statutes, the one enacted later in time will prevail as 
     an exception to the one enacted earlier.  The latest enactment is 
     considered an exception to or a qualification of the prior statute. 



     (See 82 C.J.S. Statutes Section 363 pages 837-838.)  This rule of law 
     is in harmony with sections 1-03-09.1, 1-02-09 and 1-02-08 which in 
     substance provide that if there is a conflict within the same statute 
     or statutes passed during the same session, the one enacted latest 
     prevails.  The authority in C.J.S. cited above is merely an extension 
     of the same concept which has been recognized by our legislature in 
     the aforementioned sections. 
 
     Section 43-28-18(11) related to the practice of dentistry under the 
     then existing law and prior to the time when a professional 
     corporation could be organized.  At that time, 1959, the only type of 
     common effort could be under a partnership.  Subsection 11 pertains 
     to the practice of dentistry under a partnership name.  However, with 
     the enactment of chapter 10-31 a new concept came into being. 
 
     It is therefore our opinion that a corporation organized under 
     chapter 10-31 may use the corporate name provided it is in full 
     compliance with the provisions of section 10-31-05.  A corporate name 
     is not a trade name or false name.  It is the name of the 
     corporation. 
 
     I trust this answers your inquiry. 
 
     Sincerely yours, 
 
     ALLEN I. OLSON 
 
     Attorney General 


