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     August 4, 1972     (OPINION) 
 
     Mr. Byron L. Dorgan 
     Tax Commissioner 
     State Tax Department 
     State Capitol 
     Bismarck, ND  58501 
 
     Dear Mr. Dorgan: 
 
     This is in response to your letter in which you make reference to the 
     increased mobility of society and the reduction of durational 
     residency requirements for voting, together with the recent 
     reapportionment order which also recognizes military installations in 
     determining the population for representation in the State 
     Legislature. 
 
     You further advise that you have been receiving inquiries from 
     residents of the military installations which express concern that if 
     they cast their ballot in North Dakota, they subject themselves to 
     all other residency provisions including becoming a permanent 
     resident for tax purposes.  Specific concern is with reference to 
     driver's license, car license, income tax, Viet Nam bonus, motor 
     vehicle tax, etc. 
 
     You then specifically ask for an opinion outlining those obligations 
     that a serviceman may face in exercising his right to vote as a 
     resident of North Dakota. 
 
     The tenor of your letter seems to suggest that an individual, by 
     exercising the elective franchise, may subject himself to the payment 
     of certain taxes, he might not be required to pay if he had not 
     voted.  If this is the thought your letter intended to convey, it is 
     erroneous and has no support in law. 
 
     Even though the slogan "no taxation without representation" has been 
     used and repeated for numerous purposes, there is legally no direct 
     correlation between the two.  We would suspect if the law were that 
     if a person did not vote, he would not be taxed, very few people 
     would ever vote. 
 
     The only tax which had a direct relation to the exercise of the 
     elective franchise was the poll tax which has been declared invalid 
     and unconstitutional.  (We recognize that in bond issues, excess 
     levies, or in special levies, the imposition of the tax first 
     requires a favorable vote, but even here it is not the voting which 
     imposes the tax, but rather the aggregate result of the vote which 
     imposes the tax. 
 
     We recognize that residence may be a factor in determining whether or 
     not a person is subject to or liable for the payment of a certain 
     tax, but in such instances, the critical criteria is residence, and 
     not the exercise of the elective franchise. 
 



     To be eligible to vote on state and local matters, a person must 
     first be a resident.  By voting, such person clearly acknowledges 
     that he is a resident (we also recognize it is possible for a person 
     to violate the law by voting if he is not a resident).  However, we 
     must advise that residence is not established by voting.  In 
     sequence, residence is established before voting may be legally 
     accomplished. 
 
     There is further distinction between ordinary residence and 
     durational residence for voting purposes.  The former is acquired by 
     intent coupled with an overt act.  (See Section 54-01-26 which sets 
     forth rules in determining residence).  The latter, in addition to 
     ordinary residence, requires a durational residence of thirty days 
     immediately preceding the election on state and local matters.  Even 
     in voting for the president of the United States under the new laws, 
     in which the durational residency requirements need not be met, the 
     individual must be a resident of this state to be eligible to vote, 
     except for absentee voting on a limited basis.  Whether a person is 
     or is not a resident is resolved by the laws and rules established to 
     determine residency and not on the proposition whether he had or had 
     not voted.  We must, however, recognize that the person having voted 
     may fine it difficult to deny residency without exposing himself to 
     jeopardy. 
 
     It therefore necessarily follows that if a person is a resident, 
     whether he votes or not, he becomes subject to and is liable for 
     those taxes which, among other things, use residence as a factor in 
     determining liability. 
 
     Based on the foregoing views, observations and legal conclusions, we 
     do not find it necessary to enumerate those taxes which take 
     residency into account in determining liability.  However, if you 
     still deem it advisable to furnish such list, we would suggest that 
     your office, which is charged with the administration of the tax laws 
     and has personnel with expertise, prepare such list and make whatever 
     distribution you deem is appropriate. 
 
     It is our assumption that the laws in most instances are clear with 
     reference to the proposition whether or not residency is a factor in 
     determining liability for the tax, but if there are any instances 
     where the statutes need to be construed or interpreted, upon request 
     setting forth the specific instance, we will provide you with an 
     appropriate answer or opinion. 
 
     Sincerely yours, 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


