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     August 7, 1972     (OPINION) 
 
     Mr. Glenn Dill 
     Assistant State's Attorney 
     Ward County Courthouse 
     Minot, ND  58701 
 
     Dear Mr. Dill: 
 
     This is in response to your letter in which you state that a question 
     has been posed to you regarding the provisions of Section 57-02-41 as 
     same may relate to transfer of property from the Bank of North Dakota 
     to a private purchaser on April 28, 1972. 
 
     You specifically ask whether the property should be assessed as of 
     April 28, 1972, for the balance of the year and taxes levied on that 
     basis. 
 
     You also call our attention to subsection 6 of Section 57-28-15 and 
     Section 57-28-18.  You further advise that it has been the practice 
     of Ward County to place property sold either at or after annual tax 
     sales on the assessment rolls only on the following April 1. 
 
     You specifically ask:  "Does Section 57-02-41 N.D.C.C. relate to all 
     tax exempt real estate enumerated in Section 57-02-08 N.D.C.C. 
     including United States of America, the State of North Dakota and 
     political subdivisions thereof; or does it relate only to those tax 
     exempt corporations or organizations whose property may be exempt 
     depending upon the use to which it is put?" 
 
     You also ask whether unredeemed tax property sold by the county 
     should have the same tax proration treatment either as a result of 
     Section 57-02-41 or as a result of some other statute. 
 
     Section 57-02-41 provides as follows: 
 
           "ATTACHMENT OF TAX LIEN AND PRORATING TAXES AS BETWEEN VENDOR 
           AND PURCHASER.  All taxes, as between vendor and purchaser, 
           shall become a lien on real estate on and after the first day 
           of January following the year for which such taxes were levied. 
           In any case where real property is sold or otherwise disposed 
           of or purchased or otherwise acquired by a tax exempt 
           corporation or organization after the assessment date and used 
           for the purposes provided in section 57-02-08, the property 
           shall be liable for taxes during the portion of the year for 
           which it has been assessed computed to the nearest month such 
           property was not used as provided in section 57-02-08.  The 
           taxes so computed shall attach as a lien on such property and 
           the purchaser shall take the property subject to such lien. 
           When such property has not been assessed, it shall be assessed 
           as omitted real property and taxes computed as herein 
           provided." 
 
     The first sentence relates to sales and transfers between parties 



     where the tax status of the property is not changed.  The first 
     sentence applies to instances where the property was subject to 
     taxation before the sale and will continue to be subject to taxation 
     after the sale.  The remaining portion of Section 57-02-41 pertains 
     to instances where the tax status of the property is changed either 
     because of change in ownership resulting from the sale or the use 
     made of the property. 
 
     It should be noted that the conditions which will make the remaining 
     portion of Section 57-02-41 applicable are:  (1) that the sale or 
     transfer of property involves a tax exempt corporation or 
     organization, and (2) that the use of the land will change the tax 
     status of the property. 
 
     Reference is made to Section 57-02-08 in the above section.  Some of 
     the subsections provide for an exemption based on ownership, whereas 
     some provide for an exemption based on the use made of the property. 
     It also appears that Section 57-02-08 is based upon Section 176 of 
     the North Dakota Constitution.  Said constitutional provision 
     authorizes and provides for exemptions based on either ownership or 
     use or both. 
 
     In examining the provisions of Section 57-02-41 and 57-02-08, 
     together with Section 176 of the North Dakota Constitution, it 
     becomes apparent that the Legislature intended to put tax exempt 
     property on the tax rolls as soon as possible where the change and 
     status resulted either from change in ownership or change in use.  It 
     also is apparent that the Legislature intended to keep property on 
     the tax rolls to the maximum period of time where its tax status was 
     changed from exempt to nonexempt as a result of ownership or use. 
 
     This conclusion is fortified by the provision that the tax status 
     shall be computed to the nearest month. 
 
     Earlier opinion which touched slightly on the subject matter were 
     issued to Raymond Rund on October 20, 1969, and to Shiro Kashiwa, an 
     assistant attorney general with the Department of Justice on May 12, 
     1970.  In the latter opinion we recognized that an inchoate lien 
     attaches when same is assessed even though the amount of taxes are 
     not determined until a later date.  The assessment of property 
     normally is on April 1, but pursuant to the provisions of Section 
     57-02-41, if the property was not assessed as a result of its tax 
     status, but the tax status was changed to a nonexempt status after 
     April 1, such property shall be assessed in the same manner as 
     omitted real property.  The tax is to be computed in the same manner 
     as the tax is computed on omitted property. 
 
     In answering your questions, it is our opinion that Section 57-02-41 
     relates to real property which is exempt by reason of ownership as 
     enumerated under Section 57-02-08, or, for that matter, is exempt 
     because of any provision of law.  This would include property owned 
     by the United States of America and the State of North Dakota or any 
     of its political subdivisions.  It is our further opinion that this 
     section is also applicable where the tax status is either changed to 
     an exempt or nonexempt status because of the use of the property. 
 
     As to the final question, Section 57-28-15 and Section 57-28-18 and 



     transfers resulting or arising out of tax sales at the regular time 
     specified, we do not believe that Section 57-02-41 is applicable on 
     the basis that the sales are made in November and the property 
     becomes subject to taxes the following January even though the 
     assessment is not made until the following April 1. 
 
     As to the sale of the property by the Bank of North Dakota to a 
     private purchaser on April 28, the property would be subject to taxes 
     as of May 1, 1972. 
 
     It is our further opinion that any transfers or sales made under the 
     provisions of Section 57-28-18 after April 1 would not be subject to 
     the provisions of Section 57-02-41. 
 
     Sincerely yours, 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


